Οι έρευνες της αστυνομίας, η χαριστική βολή και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ

Οι έρευνες της αστυνομίας, η χαριστική βολή και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ

Σοκ έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ στις 14:15 της Παρασκευής 9 Απριλίου. Όλα συνέβησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει ως τώρα γνωστές, κατά την επιστροφή του δημοσιογράφου από τον σταθμό που εργαζόταν στο σπίτι του στον Άλιμο.

Την ώρα που ο αστυνομικός συντάκτης προσπαθούσε να παρκάρει το αυτοκίνητό του στην οδό Αννίνου, πέρασε από το σημείο μία μοτοσικλέτα μικρού κυβισμού με δύο επιβαίνοντες, με τον έναν εκ των οποίων να ανοίγει πυρ κατά του δημοσιογράφου. Έξι από τις σφαίρες που χρησιμοποιήθηκαν, έφεραν θανάσιμα χτυπήματα στο κεφάλι και τον θώρακα του Γιώργου Καραϊβάζ.

Σε εξέλιξη οι έρευνες της αστυνομίας

Άνδρες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μετέβησαν στο σημείο, αρχίζοντας άμεσα τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονικής επίθεσης. Οι κάλυκες που περισυνέλεξαν οι άνδρες της αστυνομίας έχουν μεταφερθεί για βαλλιστική εξέταση σε εργαστήρια, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το όπλο (9mm) είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν.

Παράλληλα, η αστυνομία θεωρεί πιθανή και τη χρήση σιγαστήρα στο όπλο που έφερε τα φονικά τραύματα στον δημοσιογράφο, καθώς σύμφωνα με αναφορές κατοίκων της περιοχής δεν ακούστηκε θόρυβος από πυροβολισμούς την ώρα που έλαβε χώρα το περιστατικό.

Οι αρχές αναμένουν να φτάσει στην κατοχή τους υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, ούτως ώστε να εξεταστεί εάν έχει καταγραφεί η στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.

Διάφορα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Καραΐβάζ είχε κάνει λόγο για σχέσεις νονών της νύχτας με αστυνομικούς της αστυνομίας, είχε όμως καταγραφεί και ο ίδιος σε περίεργες  συνομιλίες για τις οποίες όμως είχε δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις.

Οι πρώτες μαρτυρίες

Τέσσερις υπάλληλοι του Δήμου Αλίμου ήταν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο για να κλαδέψουν δέντρα και κατέθεσαν στην αστυνομία πως είδαν δύο άτομα με στρατιωτικού τύπου μπουφάν. Ωστόσο σημείωσαν ήταν αδύνατο να συγκρατήσουν πολλές λεπτομέρειες καθώς οι δράστες με το που έριξαν τους πυροβολισμούς στο σώμα του δημοσιογράφου έφυγαν με μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το όπλο που χρησιμοποίησε ο εκτελεστής του δημοσιογράφου ήταν ένα «9άρι» πιστόλι, το οποίο το άδειασε όλο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την μαρτυρία γυναίκα που μίλησε στον Alpha και βρέθηκε στο σημείο λίγα δευτερόλεπτα μετά τη δολοφονία, το θύμα μόλις είχε κατέβει από το αυτοκίνητο του.  Η γυναίκα είπε ότι στην αρχή νόμιζε πως ήταν κάποιος που είχε λιποθυμήσει και σκέφτηκε να μην πάει κοντά στο σημείο για να παρκάρει.

«Όπως προχώρησα , συνέχισε, είδα το αίμα ρέει. Ήταν πεσμένος στο πεζοδρόμιο μπρούμυτα γι’ αυτό νόμιζα ότι κάποιος ίσως λιποθύμησε. Ήταν πεσμένος κάτω. Παρκάρω το αυτοκίνητο και επειδή ήταν τρεις υπάλληλοι του δήμου μέσα στο πάρκο που καθαρίζανε, πήγα αμέσως και τους ρώτησα τι έγινε ρε παιδιά ; “Πέρασε μια μηχανή τον πυροβολήσανε και στο τέλος του ρίξανε και χαριστική βολή και στη συνέχεια έφυγαν’», της είπαν οι υπάλληλοι.

Καμία αναφορά σε απειλές ή αίτημα για αστυνομική φύλαξη

Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο δημοσιογράφος δεν είχε προχωρήσει σε καμία αναφορά περί απειλών από αγνώστους, ενώ παράλληλα δεν είχε υποβάλλει αίτημα αστυνομικής φύλαξης, συμπεραίνοντας ότι οι δράστες γνώριζαν ότι ο Γ. Καραϊβάζω κυκλοφορούσε χωρίς συνοδεία.

Ο δημοσιογράφος και συνάδελφος του Γ. Καραϊβάζ, Γιώργος Σόμπολος, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μιλώντας στο Star.  «Δεν είχε πει σε κανέναν το παραμικρό ότι αντιμετωπίζει φόβους ή ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του. Εάν αυτό συνέβαινε σίγουρα κατάφερνε και το έκρυβε πολύ καλά. Και στην αστυνομία γνωρίζουμε ότι δεν είχε πει κάτι τουλάχιστον τον τελευταίο καιρό, ότι δέχεται απειλές, ότι είχε δει κάποια ύποπτη κίνηση έξω από το σπίτι του, ή οτιδήποτε άλλο περίεργο…», ανέφερε.

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση της είδησης για τη δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ, το θέμα ξεπέρασε τα στενά ελληνικά σύνορα, με διεθνείς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες να κάνουν αναφορές στην υπόθεση, εστιάζοντας ότι όλα έγιναν… μέρα μεσημέρι.

Στο διαδίκτυο έχουν καταχωρηθεί, μεταξύ άλλων, αναφορές από το Reuters, το Anadolu, τον Guardian, το ABC, τη Le Parisien και την El Pais. Μάλιστα, ο Guardian επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «Η επίθεση φέρεται να σχεδιάστηκε προσεκτικά από δύο άτομα με μοτοσικλέτα».

Διαβάστε επίσης: Διεθνή ΜΜΕ για Καραϊβάζ: Δολοφονία δημοσιογράφου μέρα μεσημέρι στην Αθήνα

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου και της ΕΣΗΕΑ

Η ΕΣΗΕΑ δήλωσε συγκλονισμένη από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μετά τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια το 2010.

Παράλληλα, η Ένωση δήλωσε ότι: «οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από δολοφονίες, τραυματισμούς και απειλές και επισημαίνει ότι: Θα προασπίσει την ελευθερία του Τύπου και την ανεμπόδιστη εργασία των δημοσιογράφων απέναντι σε κάθε πίεση και απειλή, πολύ περισσότερο απέναντι σε μαφιόζικες πρακτικές και εγκληματικά σχέδια».

«Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ μας σόκαρε όλους» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας ότι «οι αρχές διερευνούν ήδη την υπόθεση, προκειμένου οι δράστες να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης: «Ο κ. Χρυσοχοΐδης, που επί των ημερών του έχουμε δει αυτή τη πρωτοφανή έκρηξη βαριάς εγκληματικότητας, οφείλει να πράξει το αυτονόητο: Να διαλευκάνει άμεσα την υπόθεση και να φέρει τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης», όπως και το ΚΚΕ.

«Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αποτελεί μια αποτρόπαια πράξη, της οποίας οι δράστες και τα κίνητρα χρειάζεται άμεσα να διερευνηθούν και να αποκαλυφθούν. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Αξίζει να αναφερθεί ότι για το θέμα προχώρησε σε δήλωση και η  αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα. «Είμαι βαθιά σοκαρισμένη μετά τις αναφορές ότι ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ πυροβολήθηκε στη Αθήνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους συναδέλφους του. Πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη και η ασφάλεια των δημοσιογράφων πρέπει να εγγυηθεί».

Ποιος ήταν ο Γιώργος Καραϊβάζ

Ο Γιώργος Καραϊβάζ ασχολιόταν εδώ και χρόνια με το αστυνομικό ρεπορτάζ. Ξεκίνησε την δεκαετία του 1990 παιρνώντας τα περισσότερα χρόνια της δημοσιογραφικής του καριέρας στον ANT1.

Το 2017 αποχώρησε από τον σταθμό και μετακόμισε στο Star, όπου εμφανιζόταν στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα». Επί σειρά ετών συνεργαζόταν με την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», ενώ τα τελευταία χρόνια είχε ξεκινήσει τη δική του προσπάθεια δημιουργώντας την ιστοσελίδα bloko.gr.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter