Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Η ΕΕ δεν ανανεώνει τα συμβόλαια για συγκεκριμένα εμβόλια- Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Η ΕΕ δεν ανανεώνει τα συμβόλαια για συγκεκριμένα εμβόλια- Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Πρώτη στάση η Ιταλία, όπου η La Stampa γράφει: «Από το 2022 τέλος το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson». Η ΕΕ δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαια με τις εταιρείες των οποίων τα εμβόλια είναι κατασκευασμένα με ιικό φορέα. Η La Repubblica έχει τίτλο: «Εμβόλια στις ΗΠΑ, αναβάλλεται η διανομή του εμβολίου της Johnson & Johnson». Οι έλεγχοι μετά από το θάνατο μιας γυναίκας από θρόμβωση σταματούν την παράδοση του εμβολίου. Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα δηλώνει ότι θα το χρησιμοποιήσουν ούτως ή άλλως. Για το ίδιο θέμα η Corriere de la Sera γράφει: «Εμβόλια, το νέο φρένο». Το στοπ των ΗΠΑ στο εμβόλιο της Johnson & Johnson θέτει εν αμφιβόλω το πρόγραμμα εμβολιασμών, με πιθανές ελλείψεις το καλοκαίρι. Και η Il Messaggero: «Τον Ιούνιο επιστρέφουμε στα γήπεδα». Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτρέψει στους ευρωπαίους φιλάθλους να παρακολουθήσουν από κοντά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ιταλία-Τουρκία. Γυμναστήρια και πισίνες θα ανοίξουν από τον επόμενο μήνα.

Στις ΗΠΑ, σχεδόν με ένα στόμα ο Τύπος αναγγέλλει την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν. Η Wall Street Journal: «Ο Μπάιντεν θα αποσύρει όλα τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου». Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Ίνχοφ απέκρινε το σχέδιο αποχώρησης λέγοντας ότι το χρονοδιάγραμμα είναι βασισμένο σε πολιτικές επιδιώξεις και όχι σε πραγματικές συνθήκες. Η Washington Post: «Οι ΗΠΑ έτοιμες να αφήσουν το Αφγανιστάν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου». Η απόφαση αυτή θα αφήσει στρατεύματα στη χώρα και πέραν της ήδη συμφωνημένης αποχώρησης του αμερικανικού στρατού μέχρι την 1η Μαΐου της προηγούμενης κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν. Οι New York Times: «Ο Μπάιντεν θέτει ημερομηνία λήξης για τον μεγαλύτερο πόλεμο της χώρας». Ο αμερικανός πρόεδρος θα αποσύρει τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν στην 20ή επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Σε άλλο μήκος κύματος οι Financial Times: «Η Μινεσότα πλήττεται από περισσότερες ταραχές». Οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα στο Μπρούκλιν της Μινεσότα, αφού οι παραιτήσεις του αρχηγού της αστυνομίας και της αξιωματικού που πυροβόλησε θανάσιμα έναν νεαρό αφρο-αμερικανό την περασμένη Κυριακή δεν στάθηκαν αρκετές για να κοπάσει ο θυμός.

Στη Γαλλία η Le Monde γράφει: «Η εμβολιαστική διπλωματία της Κίνας είναι λανθασμένη». Από τον Δεκέμβριο του 2020 το Πεκίνο διαθέτει εμβόλια αμφίβολης αποτελεσματικότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο που δεν έχει πρόσβαση στα δυτικά σκευάσματα. Έτσι τίθεται εν αμφιβόλω η προστασία εκατομμυρίων πολιτών που έχουν λάβει το Sinovac και το Sinopharm. Η Le Figaro: «Κορονοϊός: οι συνθήκες για έξοδο από την κρίση». Απέναντι στην απειλή των νέων μεταλλάξεων, η Γαλλία βασίζεται στο lockdown και την επιτάχυνση των εμβολιασμών για την επιστροφή στην κανονικότητα. Η Libération: «Μεταρρύθμιση στην δικαιοσύνη: φέρτε τους ενόρκους». Το κείμενο που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντυπόν-Μορετί, αναμένεται να γενικεύσει τα τοπικά ποινικά δικαστήρια, τα οποία θα αναλάβουν τις μισές υποθέσεις που δικάζονται σήμερα από λαϊκούς ενόρκους. Και η Humanité: «Δέκα ιδέες για μια κοινωνική και οικολογική ανάκαμψη». Αντιμέτωποι με την κρίση, οικονομολόγοι, συνδικαλιστές και υπεύθυνοι της αριστεράς βάζουν στο τραπέζι καινοτόμες προτάσεις.

Στη Βρετανία, το σκάνδαλο λόμπινγκ στο οποίο εμπλέκεται ο Κάμερον εξελίσσεται σε φιάσκο των Τόρυδων. Οι Times γράφουν: «Κορυφαίος μανδαρίνος του Κάμερον πήρε την δουλειά από την Greensill». Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Κάμερον, Μπιλ Κρόδερς υπεύθυνος για τις δημόσιες προμήθειες εργαζόταν ταυτόχρονα και για την εταιρεία. Για το ίδιο θέμα ο Guardian γράφει: «Ο ρόλος κορυφαίου στελέχους στην χτυπημένη από σκάνδαλα Greensill». Η Ντάουνινγκ Στριτ και το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επίσημη έγκριση που δόθηκε στον Κρόδερς να έχει διπλό ρόλο. Η Daily Telegraph γράφει: «Το ένα τέταρτο των θανάτων δεν προκλήθηκε από τον κορονοϊό». Νέα στοιχεία δείχνουν ότι το 23% των ασθενών Covid πεθαίνουν ‘με’ την ασθένεια και όχι ‘από’ αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι η κύρια αιτία θανάτου σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ήταν ο ιός αλλά κάποιο άλλο νόσημα. Και ο Independent: «Ο φόβος είναι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας». Ρεπορτάζ της εφημερίδας για τις ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου τα βίαια επεισόδια κάθε βράδυ δε φαίνονται ότι θα κοπάσουν σύντομα.

Στη Γερμανία συνεχίζεται το σίριαλ της διαδοχής ενώ η κυβέρνηση παίρνει έκτακτα μέτρα. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η Μέρκελ λέει ότι το ‘φρένο έκτακτης ανάγκης’ έπρεπε να υπάρχει ήδη». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλάζοντας τους περιορισμούς ανάλογα με τα δεδομένα κάθε περιοχής. Η καγκελάριος είπε ότι αυτή η απόφαση έπρεπε να είχε ήδη παρθεί καθώς η κατάσταση είναι σοβαρή. Η Die Welt: «Η κυβέρνηση αποφασίζει για το φρένο επείγουσας ανάγκης». Η καγκελάριος δήλωσε ότι αυτό έγινε για να μην υπάρχει πλέον σύγχυση για τους κανόνες. Και η Süddeutsche Zeitung: «Η υποστήριξη για τον Ζέντερ μεγαλώνει». Στην διαμάχη για την υποψηφιότητα για την καγκελαρία, περισσότερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας υποστηρίζουν τον επικαφαλής της CSU, Μάρκους Ζέντερ.

Στην Ισπανία περιμένουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάκαμψη. Η El Mundo γράφει: «Ο Σάντσεθ παρουσιάζει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για όγδοη φορά χωρίς να ξεκαθαρίζει την άφιξή τους». Για άλλη μια φορά παρουσίασε ο ισπανός πρωθυπουργός το σχέδιο με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει με χρήματα από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Ωστόσο δεν έκανε σαφές τον ακριβή χρόνο των εκταμιεύσεων των πρώτων δόσεων. Και τέλος η El País: «Τα προβλήματα με άλλο εμβόλιο περιπλέκουν την ανοσοποίηση». Η Janssen καθυστερεί την αποστολή του σκευάσματός της στην Ευρώπη αφού η χρήση του στις ΗΠΑ έχει ανασταλεί λόγω περιστατικών θρομβώσεων. Απειλείται έτσι το χρονοδιάγραμμα για την ανοσία των πολιτών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter