Τούρκοι ερευνητές αντιμέτωποι με πρόστιμα για δημοσίευση φουσκωμένου πληθωρισμού

Τούρκοι ερευνητές αντιμέτωποι με πρόστιμα για δημοσίευση φουσκωμένου πληθωρισμού

Η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας υπέβαλε αγωγή εναντίον ομάδας ερευνητών που δημοσίευσαν εναλλακτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Η κυβερνητική υπηρεσία ζήτησε από το ENAGroup, μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα για τον πληθωρισμό, να του επιβληθεί πρόστιμο για «σκόπιμη δυσφήμιση» του επίσημου στατιστικού ιδρύματος και «παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Η ομάδα άρχισε να δημοσιεύει τα δικά της στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο εν μέσω ισχυρισμών από κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ο επίσημος φορέας υποεκτιμά τις αυξήσεις στις τιμές.

Τα στοιχεία πληθωρισμού της ENAGroup είναι σημαντικά υψηλότερα από τα επίσημα στοιχεία. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,62% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, υπερδιπλάσιος του 1,1% που ανέφερε η επίσημη υπηρεσία. Η ομάδα ανέφερε ετήσιο πληθωρισμό 36,7% για το 2020.

Η αγωγή από την Turkstat υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο και ένας εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης κάλεσε τους ερευνητές να καταθέσουν τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο Βεϋσέλ Ουλουσόι, καθηγητής οικονομικών σε πανεπιστήμιο με έδρα την Κωνσταντινούπολη και επικεφαλής της ομάδας ENA.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές εάν η έρευνα των εισαγγελέων θα οδηγήσει σε δικαστική υπόθεση εναντίον της ομάδας, δήλωσε ο Ουλουσόι στο Bloomberg το Σάββατο. Είπε ότι η ομάδα δημοσιεύει τη βάση δεδομένων και τη μεθοδολογία στον ιστότοπό της, αντικρούοντας τις κατηγορίες της κρατικής υπηρεσίας.

Πηγή: Bloomberg

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter