Διακυβέρνηση Μητσοτάκη: 41 μέρες με 41%

Διακυβέρνηση Μητσοτάκη: 41 μέρες με 41%

Με το καλημέρα η νέα διακυβέρνηση Μητσοτάκη παραπαίει στις γκάφες και στα αδιέξοδά της σαν να είχε παραλάβει καμένη γη από την… κυβέρνηση Μητσοτάκη

Γκάφες, κρίσεις και επίταση συλλογικών προβλημάτων που βαφτίζονται άφευκτα και εισαγόμενα είναι το τρίπτυχο των 41 πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά το εμφατικό εκλογικό ποσοστό που άγγιξε το 41%. Από τις φάλτσες δηλώσεις στις παραιτήσεις και από τους «καυτούς» χορούς και τα «μπάνια του υπουργού» την ώρα που καιγόταν το πελεκούδι έως το εκρηκτικό φιάσκο στην 111 Πτέρυγα Μάχης, η κυβέρνηση του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού» μοιάζει να οδηγείται από στραβοπάτημα σε στραβοπάτημα και χωρίς να νιώθει στον σβέρκο της την καυτή ανάσα της αντιπολίτευσης. Οσα εκτυλίχθηκαν κατά τον «μήνα του μέλιτος» της συμπολίτευσης μοιάζουν με τρέιλερ αυτών που θα συνοψίσουμε στα ξέτελα κι αυτού του «γαλάζιου» κυβερνητικού κύκλου. Μέχρι τότε, όμως, ας ανακεφαλαιώσουμε τις πολιτικές καρφίτσες που αγκιστρώθηκαν πρόωρα στην πελότα της νέας πρωθυπουργικής θητείας Μητσοτάκη.

Φλωρίδης σε θέση… οφσάιντ

Η πρώτη εκτός γραμμής τοποθέτηση μέλους του υπουργικού συμβουλίου –και δη ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας– δεν άργησε να έρθει, προκαλώντας την πρώτη κυβερνητική κρίση. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο εκ ΠΑΣΟΚ ορμώμενος Γιώργος Φλωρίδης, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του απρόβλεπτου γκαφατζή, αποφάσισε να ανακοινώσει το «ξήλωμα» της ασυλίας των τραπεζιτών, η οποία θεσπίστηκε επί ημερών της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Υπάρχουν ζητήματα στον Ποινικό Κώδικα, τα οποία πρέπει να τα επαναρρυθμίσουμε. Η απιστία δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση. Δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. Αυτό εσείς το κάνατε στον κώδικα του 2019» απάντησε ψευδώς στον Σωκράτη Φάμελλο και δεσμεύτηκε: «Στα ζητήματα της απάτης πρέπει να έχουμε δίωξη αυτεπάγγελτα. Αυτά θα τα επαναφέρω. Πρέπει να αποκαθάρουμε τον Ποινικό Κώδικα από διατάξεις οι οποίες είναι περίεργες. Προστατεύουν συγκεκριμένους. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε».

Μάλιστα, συνέχισε ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους κατά της ρύθμισης που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 με πρόσχημα τις «επιθετικές αναδιαρθρώσεις δανείων»: «Ο ελληνικός λαός δικαίως διαμαρτύρεται, διότι σου λέει ότι “εγώ με το παραμικρό οδηγούμαι σε ένα δικαστήριο ενώ κάποιοι άλλοι καταφέρνουν και τη γλιτώνουν;”».

Η «παραφωνία» Φλωρίδη προκάλεσε προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο με ασκήσεις ισορροπίας προσπαθούσε να μαζέψει τα λεγόμενα του υπουργού Δικαιοσύνης. Αρχικά, φαίνεται να ζητήθηκε από τον Γ. Φλωρίδη να επιστρέψει στην ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να προβεί σε επανόρθωση, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Ετσι, η Ηρώδου Αττικού διοχέτευσε στα «γαλάζια» στελέχη που την επομένη θα έβγαιναν στα κανάλια εσωτερικό σημείωμα, στο οποίο παρουσιάζονταν οι επίμαχες δηλώσεις του υπουργού ως προσωπική και διαχρονική άποψη του Γ. Φλωρίδη, η οποία δεν είχε συζητηθεί σε υπουργικό συμβούλιο. Βέβαια, από πότε η βαρυσήμαντη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, η οποία κορυφώνεται με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υποβιβάστηκε σε συνεδρίαση ανταλλαγής προσωπικών απόψεων υπουργών είναι ένα ερώτημα που δεν απαντήθηκε ποτέ.

«Τσεκούρι» Βορίδη στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Λίγες μέρες μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός μίλησε στο Bloomberg, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να ανάψει το πράσινο φως για τη θέσπιση των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών. «Ο γάμος μεταξύ ομοφύλων θα προχωρήσει κάποια στιγμή και είναι μέρος της στρατηγικής μας» είπε επί λέξει. Ωστόσο, ο Μάκης Βορίδης είχε διαφορετική άποψη. Εκφράζοντας τις ενστάσεις της ακραίας πτέρυγας του κόμματος και του ακροδεξιού ακροατηρίου, ο νέος αντ’ αυτού του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε στον «αέρα» του Mega: «Δεν είναι θέμα εκκλησίας γιατί αφορά πολιτικό γάμο. Η προσωπική μου άποψη είναι αρνητική, το είχα ξαναδηλώσει και όταν είχε έρθει το σύμφωνο το είχα καταψηφίσει. Ο πρωθυπουργός είπε πως θα γίνει σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Θα δούμε πότε θα είναι αυτό».

Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άργησε να έρθει, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι πατάει σε δυο βάρκες. «Στο εξωτερικό ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ως σύγχρονος φιλελεύθερος πολιτικός. Στο εσωτερικό ο κ. Βορίδης χαϊδεύει τα υπερσυντηρητικά ακροατήρια» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας: «Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις δεν τόλμησε να αναλάβει καμία συγκεκριμένη δέσμευση απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα». Παράλληλα, θύμισε πως εδώ και ένα χρόνο έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο για όλα τα πρόσωπα και το δικαίωμα τεκνοθεσίας, η οποία αγνοήθηκε πλήρως από την πλειοψηφία.

«Κομφούζιο» με πανεπιστημιακή και έφιππη αστυνομία

Προτού ο Νότης Μηταράκης περάσει στην ιστορία ως ένας από τους υπουργούς με το πιο σύντομο πέρασμα από την Κατεχάκη, φρόντισε να καταργήσει για ένα εικοσιτετράωρο την πανεπιστημιακή αστυνομία για να ανακοινώσει τη συγκρότηση της έφιππης αστυνομίας. Αυτό το σουρεαλιστικό σκηνικό εκτός από σύντομη διάρκεια ζωής είχε και αρκετά «αδειάσματα». Πρώτα σε επίπεδο διαρροών και σε δεύτερο στάδιο μπροστά στο πανελλήνιο τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Δεν καταργείται» ξεκαθάρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Σκάι σε σχέση με την πανεπιστημιακή αστυνομία, χλευάζοντας τον τέως υπουργό για την ιδέα με τους καβαλάρηδες αστυνομικούς: «Σκέφτηκα, για την έφιππη αστυνομία, ότι με αυτήν τη ζέστη ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στη Σαουδική Αραβία και στον Κόλπο. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά δεν χρειαζόμαστε αυτήν τη στιγμή έφιππη αστυνομία».

Υποχωρήσεις στο Αιγαίο

Στην ίδια συνέντευξη ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να προϊδεάσει την κοινή γνώμη για τη διαπραγματευτική τακτική του με την Τουρκία στον δρόμο για τη Χάγη. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «σχετική έννοια» την «απομείωση της εθνικής κυριαρχίας», συμπληρώνοντας ότι «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης». Οπως ήταν λογικό, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να δηλώνει στο Documento: «Δεν ανακοινώνεις υποχωρήσεις προτού καν αρχίσεις τις διαπραγματεύσεις. Οταν τις ανακοινώνεις είναι σαν να έχεις ήδη παραδοθεί». Επιπρόσθετα, ο «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας των Πρεσπών επισήμανε ότι προαπαιτούμενα στην πορεία για τη Χάγη είναι, πρώτον, να γίνει άρση του casus belli και, δεύτερον, να αναγνωρίσει η γείτονα το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης.

Μία εβδομάδα αργότερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης κλήθηκε να λειάνει τις γωνίες των επίμαχων δηλώσεων του Κυρ. Μητσοτάκη. Απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε άλλη γραμμή, τονίζοντας πως η εθνική κυριαρχία είναι «απόλυτη, ενιαία και αναφαίρετη», ενώ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ισχυρίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι ο πρωθυπουργός εννοούσε πως υπάρχει περίπτωση να προκύψουν και ορισμένες αποκλίσεις από την αρχική διαπραγματευτική μας θέση, οι οποίες όμως δεν μπορούν να είναι επιζήμιες στα εθνικά μας θέματα και δεν μπορούν να αφορούν θέματα κυριαρχίας. Σε δεύτερο χρόνο ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ολοκληρώσει τον συλλογικό εμπαιγμό, εκφράζοντας την άποψη ότι τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν.

Στάχτη και μπούρμπερη

Για άλλη μια χρονιά ο πρωθυπουργός από κοινού με τον αρμόδιο υπουργό παρουσίαζαν έτοιμο τον κρατικό μηχανισμό για την αντιπυρική περίοδο και τελικά οι φωτιές έσβηναν στη θάλασσα, με το «επιτελικό κράτος» να μην αποσοβεί την ύπαρξη θυμάτων. Στις 7 Ιουλίου ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «κοσμογονία» σε σχέση με την προμήθεια αντιπυρικών μέσων, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων έδινε έμφαση στο τρίπτυχο: «Πρόληψη -– ετοιμότητα – ανθεκτικότητα».

Ωστόσο, η κυβερνητική μεγαληγορία δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει τις μεγάλες πυρκαγιές σε Κέρκυρα, Αίγιο, Δερβενοχώρια, Αττική/Κουβαρά, Κάρυστο, Νέα Αγχίαλο και Ρόδο, μετατρέποντας σε στάχτη περίπου 500.000 στρέμματα και δυσφημώντας τη βαριά βιομηχανία της χώρας, αφού οι εικόνες από τα τουριστικά λεφούσια και τις φορτωμένες καρότσες από το νησί των ιπποτών έκαναν τον γύρο του κόσμου. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για Δασικές Πυρκαγιές για την περίοδο 2006-2022, τα 550.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων από την αρχή του 2023 είναι ήδη 30% περισσότερα των συνολικών εκτάσεων που κατά μέσο όρο καίγονται στη χώρα μας ετησίως. Ταυτόχρονα, κατά την προσέγγιση του Euronews, η έκταση η οποία καταστράφηκε από τις εκτεταμένες πυρκαγιές που σάρωσαν τη χώρα ξεπερνά κατά τι το μέγεθος του Λονδίνου, ενώ –σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus– οι ρύποι που απελευθερώθηκαν αντιστοιχούν σε ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα, αριθμός που ισοδυναμεί με τη ρύπανση που προκαλούν περίπου 222.500 αυτοκίνητα μέσα σε διάστημα ενός έτους ή 2,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που καταναλώνονται, όπως υπολόγισε η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό να υπογραμμιστεί ότι δεκάδες κατοικίες κρίθηκαν ακατάλληλες από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που προέβησαν σε αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, ενώ η αγανάκτηση των κατοίκων της Ρόδου καταγράφηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου, με τους ντόπιους να απαιτούν την άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, αλλά και την τάχιστη αποζημίωση για τις ζημιές τις οποίες υπέστησαν από τις φωτιές που έκαιγαν το νησί για δώδεκα μέρες.

Εικόνες ντροπής

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι εικόνες πυροσβεστών που κοιμούνταν στο πάτωμα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε καρέκλες, επιστρέφοντας εξουθενωμένοι με το πλοίο της γραμμής από τη Ρόδο. Οι ντροπιαστικές εικόνες προκάλεσαν σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού οι «ήρωες» πετάχτηκαν σαν τσουβάλια και κανείς δεν μερίμνησε προκειμένου να τους εξασφαλιστούν καμπίνες ύστερα από τόσες μέρες μάχης με τις φλόγες. Από την πλευρά της, η ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος διέρρεε στα Μέσα πως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της προκειμένου να εξασφαλίσει καμπίνες, αλλά η κορύφωση της τουριστικής περιόδου και η πληρότητα των πλοίων κατέστησαν τις προσπάθειες άκαρπες.

Εξι θύματα

Τέσσερις ήταν οι νεκροί από την πύρινη λαίλαπα, ενώ ο σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης άφησαν την τελευταία τους πνοή στη συντριβή του Canadair στην Κάρυστο. Λίγες μέρες πριν από την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί την αεροπορική βάση Ελευσίνας λέγοντας με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη πως η δυτική Πελοπόννησος «μονίμως βγάζει δουλίτσα». Επιπλέον, στο προηγούμενο φύλλο του το Documento έφερε στο φως φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 28 Ιουλίου στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, απεικονίζοντας τον τρόπο που το «επιτελικό κράτος» διαμορφώνει τις συνθήκες συντήρησης των Canadair με… ομπρέλες θαλάσσης την ώρα που η θερμοκρασία άγγιζε τους 42°C.

Γαία πυρί μιχθήτω

Τα «μανιτάρια» από τις εκρήξεις πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο κατέδειξαν αφενός ότι το δόγμα της εκκένωσης δεν μπορεί να προστατέψει ούτε τα στρατηγικά σημεία άμυνας της χώρας, αφετέρου πως είμαστε νατοϊκός περίγελος, αφού τα πολυσυζητημένα νατοϊκά πρωτόκολλα δεν μετουσιώθηκαν ποτέ σε μεθοδολογία φύλαξης πυρομαχικών. Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η φωτιά στη Νέα Αγχίαλο, η οποία έκαιγε κατά βάση πεδινές περιοχές χωρίς δύσκολα μορφολογικά χαρακτηριστικά, προκάλεσε ακόμη και την αποστολή… 112 στα αεροπλάνα F-16 της βάσης, τα οποία αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν για να μη γίνουν παρανάλωμα του πυρός.

Στη βολική ΕΔΕ που διέταξε ο επί της Αμύνης υπουργός Νίκος Δένδιας για την καταστροφή που προκλήθηκε στην αποθήκη πυρομαχικών επιβεβαιώθηκε ότι όλοι οι κανόνες είχαν τηρηθεί κατά τα συνήθη (!) τη στιγμή που ένας φαντάρος εάν χάσει μία σφαίρα κατά τη διάρκεια σκοπιάς, θα δεχτεί βαρύτατες ποινές. Επίσης, στο πόρισμα που εκδόθηκε δεν προκύπτουν απτές ευθύνες, παρά μόνο στη… φωτιά που «ήταν έντονη και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών και ανέπτυξε υψηλό θερμικό φορτίο», αλλά και σε όσους χρεώνονται τον «πλημμελή καθαρισμό στο επικλινές και δύσβατο βόρειο μέρος του στρατοπέδου» στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας. Σε αυτό το μοτίβο συγκάλυψης και παραλογισμού ο διοικητής της 111 Πτέρυγα Μάχης απλώς απαλλάχθηκε των καθηκόντων του, ενώ για τις εκρήξεις στο Μαρί της Κύπρου το 2011 την ίδια μέρα είχαν παραιτηθεί ο υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης. Επίσης, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου υπέβαλε μία εβδομάδα αργότερα κι αυτός την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας και ο τότε υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Σάββας Αργυρού παύτηκε με απόφαση υπουργικού συμβουλίου.

Φόρα παρτίδα απόρρητος χάρτης

Αντί τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να προβληματιστούν με σοβαρούς όρους για το φιάσκο στη Νέα Αγχίαλο, αφήνοντας στην άκρη τις επικοινωνιακές μεγαλοστομίες περί «συνολικής αναθεώρησης των κανόνων προστασίας των στρατοπέδων», ο Νίκος Χαρδαλιάς θεώρησε πως είχε ακόμη μία ευκαιρία προσωπικής προβολής. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση αποδείχτηκε και εθνικά επιζήμιος, γνωστοποιώντας απόρρητο χάρτη από το 873 Α/Κ Στρατόπεδο Κακιούση. Στο πλαίσιο των έκτακτων επιθεωρήσεων που προκάλεσαν οι εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης φωτογραφήθηκε μπροστά από τον χάρτη του στρατοπέδου της Θεσσαλονίκης, στον οποίο σημειωνόταν δις ότι ήταν απόρρητος.

Εκτός από τα περιπαικτικά πρωτοσέλιδα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, το ασυνείδητο και επικίνδυνο ενσταντανέ του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας προκάλεσε και την οργή του πρώην υπουργού, ναυάρχου ε.α. και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελου Αποστολάκη. «Είναι πρόκληση και απαξίωση για τις Ενοπλες Δυνάμεις οι επιθεωρήσεις ασφαλείας για τη φύλαξη των αποθηκών καυσίμων από τον πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι επιθεωρήσεις ασφαλείας θα μπορούσαν να έχουν ανατεθεί στον Α/ΓΕΕΘΑ ή στους αρχηγούς των τριών όπλων, οι οποίοι έχουν τους μηχανισμούς και τα αρμόδια στελέχη. Οι επιθεωρήσεις από τον υφυπουργό απαξιώνουν την υπόσταση, τον επαγγελματισμό και την αξιοπιστία των στρατιωτικών, δίνοντας τη χειρότερη εικόνα προς τα έξω. Οσον αφορά τη διαχείριση των απόρρητων πληροφοριών, πρόκειται για σοβαρή παραβίαση από τον υφυπουργό, ο οποίος εμφανίστηκε σε φωτογραφία μπροστά σε απόρρητο χάρτη που αποτυπωνόταν η ακριβής θέση και η διάταξη των αποθηκών καυσίμων» δήλωσε σε παρέμβασή του στο documentonews.gr.

Πάντως, όταν ο επικεφαλής του τμήματος ειδικών επιχειρήσεων της Σκότλαντ Γιαρντ Μπομπ Κουίκ, τον Απρίλιο του 2009, παραλίγο να τινάξει στον αέρα αντιτρομοκρατική επιχείρηση με στόχους φερόμενους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα οι οποίοι ήταν εγκατεστημένοι στη Βρετανία, οδηγήθηκε σε παραίτηση με συνοπτικές διαδικασίες. Κάτι παραπάνω από 14 χρόνια μετά και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά ο γκαφατζής υφυπουργός πήρε επισήμως το χρίσμα από το κυβερνών κόμμα για την πιο κρίσιμη περιφέρεια της χώρας. Ποιος ξέρει, ίσως και να αδικήθηκε ο Κουίκ!

Οι χοροί της φωτιάς

Εν αντιθέσει με τους χορούς του Μ. Βορίδη στη Ζαχάρω που δεν ενόχλησαν καθόλου το Μέγαρο Μαξίμου κι ας καιγόταν ο τόπος στη δυτική Αττική, το βαρύ ζεϊμπέκικο του Γιώργου Πατούλη εν μέσω εκρήξεων στη Νέα Αγχίαλο αποτέλεσε την αφορμή για να βρεθεί εκτός επαναδιεκδίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Με χειρουργικές κινήσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης ήρε τη στήριξη της ΝΔ προς τον «χρυσοποίκιλτο» περιφερειάρχη επειδή συνελήφθη να ρίχνει γυροβολιές στην 7η Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού στο Ζάππειο υπό τη λαϊκή φωνή της Κατερίνας Στανίση. Μετά τις άκαρπες προσεγγίσεις στον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέληξε στην υποψηφιότητα Χαρδαλιά.

Εβαλε το χεράκι του και το «αρπαχτικό»;

Το τράβηγμα του χαλιού μέσω της απορρόφησης των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων της παράταξης Πατούλη φαίνεται πως είναι η μισή αλήθεια για την απόσυρση της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Πέραν του ότι στενοί συνεργάτες του Γ. Πατούλη ενημέρωναν πως ο περιφερειάρχης δεν προτίθεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του λίγη ώρα προτού ανακοινωθεί η… απόσυρση, οι ψίθυροι για τη συμβολή του Predator στην τελική του απόφαση εντάθηκαν χάρη στο tweet του δημοσιογράφου Γιάννη Κουτσομύτη, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει αρκετές συνεντεύξεις «γαλάζιων» στελεχών στο Ελλάδα 24. Πρόκειται για Μέσο που συγκαταλέγεται στους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της Πειραιώς, καθότι ανήκει στους συνεχιστές του εγχειρήματος της Ομάδας Αλήθειας.

«Κάποιος μου είπε ότι ο ζεϊμπέκης αποφάσισε να πιει το πικρό ποτήρι της απόσυρσης όταν του ήρθε ένα sms στο κινητό με μήνυμα που περιείχε μόνο οκτώ γράμματα: ΑΔΕΙΛΙΝΗ. Τι να ήθελε άραγε να πει ο αποστολέας;» σημειώνει στο tweet του ο δημοσιογράφος, προκαλώντας ερωτήματα σε σχέση με τους λόγους που το όνομα και μόνο της νέας εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στάθηκε αρκετό για να αλλάξει γνώμη ο Γ. Πατούλης. Αραγε, τι φόβισε τον περιφερειάρχη; Και, κυρίως, τι ξέρει ο αποστολέας του μηνύματος που δεν πρέπει να το μάθει η διάδοχος του Ισίδωρου Ντογιάκου;

Παραίτηση Μηταράκη, μπάνιο Μητσοτάκη

Μετά το αλαλούμ που προκάλεσαν οι αποκλίνουσες από την πρωθυπουργική βούληση δηλώσεις του για την πανεπιστημιακή και την έφιππη αστυνομία, ο Ν. Μηταράκης φρόντισε να βάλει το κερασάκι στην τούρτα κάνοντας διακοπές στην Πάτμο την ώρα που η Νέα Αγχίαλος βρισκόταν μεταξύ εκρήξεων, εκκενώσεων, καπνών και στάχτης. Λίγες γραμμές αρκούσαν στη στήλη «Θεωρείο» της «Καθημερινής» για να τον οδηγήσουν εκτός υπουργικού σχήματος, με τις κακές γλώσσες να λένε ότι υψηλά ιστάμενο στέλεχος από την εφημερίδα του αστισμού τον είδε με τα μάτια του να επιβιβάζεται σε σκάφος, δρομολογώντας το «παραπολιτικό» που οδήγησε τον τέως υπουργό Προστασίας του Πολίτη σε παραίτηση για «προσωπικούς λόγους». Ακολούθησε μπαράζ καυστικών σχολίων και διαρροών από «κυβερνητικούς αξιωματούχους», οι οποίοι περνούσαν γενεές δεκατέσσερις τον Ν. Μηταράκη. Πάντως, το κορυφαίο ήταν ότι ο πρωθυπουργός συγχύστηκε τόσο από τις διακοπές Μηταράκη που λίγα 24ωρα αργότερα πήγε για μπάνιο στο Μαράθι για να… ξεθυμάνει.

Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης!

Εκτός από τις κυβερνητικές αβελτηρίες επί του πεδίου, ο τσουχτερός συνδυασμός πληθωριστικής κρίσης, αυξημένων ενοικίων και καυσίμων που άγγιξαν τα 2 ευρώ το λίτρο συνεχίζουν να σφίγγουν τον κλοιό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κατά τον πρόεδρο της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Απόστολο Ραυτόπουλο, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στις αυξήσεις των τιμών στα φρούτα, γεγονός που προκαλεί τις διαμαρτυρίες των καταναλωτών για την ακρίβεια στα τρόφιμα και σε βασικά είδη διατροφής. «Η αισχροκέρδεια έχει πάει κι αυτή διακοπές. Εχει μεταφερθεί στα νησιά.

Τα καρπούζια τον Ιούνιο πωλούνταν από τους παραγωγούς στα 26 με 28 λεπτά, την ώρα που ο καταναλωτής τα αγοράζει από 60 λεπτά έως 1 ευρώ. Στα ύψη είναι και οι τιμές στα ζαρζαβατικά, με τους καταναλωτές να πληρώνουν σχεδόν διπλάσια τιμή στα νησιά» δήλωσε στην ΕΡΤ και συνέχισε λέγοντας: «Οι τιμές που αναφέρουμε για την Αττική δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Βρισκόμαστε στον 26ο μήνα της αύξησης των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης, εκ των οποίων στους 16 μήνες ο πληθωρισμός είναι διψήφιος. Από τον Ιούλιο πέρυσι μέχρι φέτος τα επιτόκια στα δάνεια έχουν αυξηθεί δέκα φορές και αυτό θα συνεχιστεί».

Τους βγήκε… ξινό

Παράλληλα, οι επιτυχόντες που ξεπέρασαν το εμπόδιο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αυξήσεις στην Αττική από το 2018 έχουν αγγίξει το 35%, ενώ στην περιφέρεια το 25%. Συν τοις άλλοις, ο δείκτης τιμών Spitogatos Property Index (SPI) κατέγραψε αύξηση 9% στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών, κάτι που επιβαρύνει έτι περαιτέρω τους ήδη πιεσμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Κώστας Γεωργάκος έθεσε στην «Αυγή» τη διάσταση της έλλειψης ακινήτων, γεγονός που πολλαπλασιάζει το πρόβλημα που είναι απότοκο των Airbnb και Golden Visa. «Δεν υπάρχουν αρκετές κατοικίες. Ζούμε σε μια χώρα η οποία, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, είχε την τελευταία δεκαετία 10% μείωση του πληθυσμού της, ενώ την ίδια ώρα έχουμε μετανάστευση νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. Κι όμως, τα ακίνητα δεν επαρκούν και έτσι οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη» ανέφερε.

Φαρμάκι η βενζίνη

Το κοκτέιλ ακρίβειας και αισχροκέρδειας ολοκληρώνεται με τη φαρμακερή τιμή των καυσίμων, καθώς η απλή αμόλυβδη έχει πλησιάσει επικίνδυνα τα 2 ευρώ/λίτρο. Μπορεί η προσέγγιση πολλών να αρκείται στην αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια, όμως η κερδοσκοπία είναι αναντίρρητη και συνεχίζει ακάθεκτη, με τις ντόπιες ναυαρχίδες του κλάδου να καταγράφουν ρεκόρ κερδών την ώρα που οι καταναλωτές παθαίνουν σύγκρυο κάθε φορά που καλούνται να φουλάρουν το ΙΧ τους.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter