Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με υπογραφή Χατζηδάκη για τον ΕΦΚΑ με 157 ψήφους.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, πλην της Μαριέττας Γιαννάκου, που απουσίαζε για λόγους υγείας καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25 ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου δήλωσε «παρών».

Προηγήθηκαν κινητοποιήσεις των εργαζομένων, συνδικάτων και φορέων που διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση golden boys σε διευθυντικές θέσεις αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ που περνάει πια σε μια ανώνυμη εταιρεία, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και λογοδοσία. Ένα άλλο σημείο αιχμής είναι τα πειθαρχικά συμβούλια.

Για «γαλάζια golden boys» που έχουν καταλάβει θέσεις του Δημοσίου με «υπέρογκους μισθούς», έκανε λόγο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό ότι θέλουν «λιγότερο κράτος για τον πολίτη και περισσότερο για τα κομματικά στελέχη».

Χαρακτηριστικά υπογράμμισε πως έχει γεμίσει το Δημόσιο «με μετακλητούς και γαλάζια ρουσφέτια», τονίζοντας πως δεν είναι μόνο ο ΕΦΚΑ, αλλά «τα ίδια» γίνονται και στη ΔΕΗ, μιλώντας για νομοσχέδιο «διαβατήριο για το μεγάλο φαγοπότι του γαλάζιου κομματικού στρατού και των κρατικοδίαιτων ελίτ». Ακόμα, αναφέρθηκε στις εκκρεμείς συντάξεις, υποστηρίζοντας πως ενώ προεκλογικά η κυβέρνηση υποσχόταν ότι «θα βγαίνει η σύνταξη σε μία μέρα», τελικά από 107.000 εκκρεμείς συντάξεις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μειωμένες κατά 70% σε σχέση με όσες παρέλαβε, έφτασαν και πάλι στις 350.000.

Από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεανώ Φωτίου επισήμανε ότι πρόκειται για «νόμο έκτρωμα που κομματικοποιεί και διαλύει τον ΕΦΚΑ», ενώ ο Χρήστος Γιαννούλης, υποστήριξε ότι «μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι πώς θα διασφαλίσει την εξυπηρέτηση ημετέρων με απευθείας αναθέσεις και αδιαφανείς προσλήψεις».

Ο Κωστής Χατζηδάκης τον κατηγόρησε για «επιχειρήματα καφενείου» «ατέλειωτη υποκρισία», «πολιτικό θράσος» και «εθισμό στο ψέμα». «Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας απορρίπτοντας όλες τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για «τη ΔΕΗ, τον ΕΦΚΑ και τα «golden boys».

Από πλευράς ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα ταχύτερο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ, απαλλάσσοντας έτσι το κράτος και την εργοδοσία από την Κοινωνική Ασφάλιση».

Διαβάστε επίσης: Ενστάσεις κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα golden boys του ΕΦΚΑ από βουλευτή της ΝΔ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter