Αδιανόητες καταστάσεις στη Βουλή: Ο υφυπουργός Παιδείας θεωρεί «πολιτικό μύθο» την αντίσταση του Πολυτεχνείου κατά της Χούντας

Αδιανόητες καταστάσεις στη Βουλή: Ο υφυπουργός Παιδείας θεωρεί «πολιτικό μύθο» την αντίσταση του Πολυτεχνείου κατά της Χούντας

Σε κρεσέντο ιστορικού αναθεωρητισμού επιδόθηκε ο Άγγελος Συρίγος από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «πολιτικό μύθο» την εμβληματική αντίσταση του Πολυτεχνείου, αλλά και εν γένει του λαϊκού παράγοντα κατά τη μαύρη περίοδο της επταετίας. «Μύλος» στην Ολομέλεια από τις σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης.

Ο υφυπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε πως «η χούντα δεν έπεσε εξαιτίας της αντιστάσεως, αλλά εξαιτίας της τραγωδίας της Κύπρου» και συμπλήρωσε ότι δεν αναφέρεται στο «αξιακό άρωμα» του Πολυτεχνείου, αλλά «στην πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια».

«Ύβρις»

Όπως ήταν αναμενόμενο, η παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων από τον πανεπιστημιακό κ. Συρίγο προκάλεσε παρατεταμένη ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής. Αμέσως μετά την ομιλία του υφυπουργού που έχει συνδέσει το όνομά του με την πανεπιστημιακή αστυνομία, τον λόγο ζήτησε και πήρε ο Νίκος Βούτσης.

«Πήρα τον λόγο για να πω και να εγκαλέσω τον κ. Συρίγο προκειμένου να αφαιρέσει από τα πρακτικά όσα είπε περί μύθων» είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και τόνισε πως ακόμα και πιο ακραίες ή φιλοφασίζουσες δυνάμεις που πέρασαν από το Κοινοβούλιο δεν τόλμησαν να προβάλλουν ένα τέτοιο αφήγημα.

«Η προσπάθειά σας να ξαναφτιάξετε την ιστορία για το μεταπολιτευτικό πανεπιστήμιο είναι άκρως απαράδεκτη και ύβρις για αυτήν την αίθουσα. Είναι απολύτως ανιστόρητο, λυπάμαι πάρα πολύ. Η επταετία ήταν κατάστικτη από αντιδράσεις και διαδηλώσεις» θύμισε σε έντονο ύφος.

«Να μείνουν στα πρακτικά…»

Σειρά είχε ο Θανάσης Παφίλης, ο οποίος έκανε «ταλιράκια» την πολυεπίπεδη συμβολή του κοινωνικού στοιχείου στην πτώση του καθεστώτος των συνταγματαρχών. «Δεν ξέρετε για τους αγρότες; Για τους οικοδόμους; Δεν ξέρετε για άλλους μαζικούς αγώνες; Δεν υπήρχαν μεγάλοι φοιτητικοί αγώνες; Το κίνημα του 1-1-4, οι “Λαμπράκηδες”, οι ΕΚΟΦίτες; Τι νόημα έχει αυτή η παρέμβαση;», ήταν τα αλλεπάλληλα ερωτήματα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ προς τον υφυπουργό.

Μάλιστα, προειδοποίησε την πτέρυγα της πλειοψηφίας ότι καλύτερα θα ήταν να μην προκαλεί, γιατί αλλιώς «θα ανοίξω το στόμα μου για το τι έγινε μετά τη Χούντα». «Αν θέλετε, το ανοίγω με ονόματα και διευθύνσεις…» προκάλεσε, ζητώντας να μην αφαιρεθούν τα λόγια του υφυπουργού από τα πρακτικά για να αποτελέσουν τεκμήριο ιστορικού αναθεωρητισμού. «Ακούστε κ. Συρίγο, αν νομίζετε εσείς ότι θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και στο φοιτητικό κίνημα, είστε βαθιά νυχτωμένοι» κατέληξε.

Η προσωπική μαρτυρία του Γρηγοριάδη

Μετά το χειροκρότημα που κέρδισε ο Θ. Παφίλης από την πτέρυγα του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε ο Κλέωνας Γρηγοριάδης, ο οποίος προχώρησε σε προσωπικές αναφορές από την ιστορία του αντιστασιακού και βασανισθέντα επί Χούντας πατέρα του, Γιώργου Γρηγοριάδη. Εκμυστηρεύτηκε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας τα σκληρά βασανιστήρια που υπέστη ο πατέρας του από τους διαβόητους βασανιστές, Θεοφιλογιαννάκο και Μάλλιο, όπως επίσης τις απειλές περί βιασμού που δεχόταν η εξίσου αντιστασιακή μητέρα του όταν πήγαινε να επισκεφτεί στα κρατητήρια τον πατέρα του. Επ΄αυτού, τόνισε πως «ήταν πάνδημη η αντίσταση», καθώς οι «δεξιοί γείτονες» ήταν αυτοί που τους πρόσφεραν φαΐ τη δύσκολη εκείνη περίοδο.

«Υπάρχει η ουσία και η ιστορία αυτού του τόπου»

Μετά την ελλειμματική αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου, Νάντιας Γιαννακοπούλου, την πολιτική τιμή και πορεία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έσωσε -στην κυριολεξία- ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος καταδίκασε τα λεγόμενα του υφυπουργού Παιδείας, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει η ουσία και η ιστορία αυτού του τόπου».

Τα έκανε χειρότερα ο Συρίγος

Αντί να απολογηθεί ή έστω να αποσύρει τα ανιστόρητα σχήματα που εξέφρασε στην Ολομέλεια, ο κ. Συρίγος όχι μόνο επέμεινε στη δευτερολογία του, αλλά έκανε τα πράγματα χειρότερα τόσο για τον ίδιο όσο και για την κυβερνητική πλειοψηφία εν συνόλω. Αρχικά ανέφερε ότι «ήξερα πώς θα αντιμετωπίσατε την ομιλία μου», γεγονός που σημαίνει ότι ενσυνείδητα προχώρησε σε αυτές τις αναφορές και ανέμενε τις αντιδράσεις. Επανέλαβε δε ότι δεν αναφερόταν στο «αξιακό άρωμα» της αντίστασης του Πολυτεχνείου, αλλά στους πολιτικούς μύθους που διέτρεξαν όλη την πορεία της μεταπολίτευσης, αφού -κατά την άποψή του- η Χούντα έπεσε εξαιτίας και μόνο της τραγωδίας της Κύπρου.

Η αποστροφή αυτή προκάλεσε μία εκρηκτική ατμόσφαιρα στην αίθουσα της Ολομέλειας, με τους Ν. Φίλη και Θ. Δρίτσα να φωνάζουν όρθιοι προς τον υφυπουργό, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις από όλα τα προοδευτικά κόμματα. Εν μέσω αυτής της έντασης, ο προεδρεύων, Χαράλαμπος Αθανασίου, αδυνατούσε να επιβάλλει την τάξη και αναγκάστηκε να πει πως «εδώ, υπάρχουν αναθεωρητές της ιστορίας και δεν τους φίμωσε κανείς»με τον κ. Συρίγο να τον διακόπτει, διευκρινίζοντας: «Μα δεν αναθεώρησε κανείς την ιστορία!». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter