Αφαντος ο υπουργός Αμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού

Αφαντος ο υπουργός Αμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού
China's Defense Minister Li Shangfu,

Βρες τον Λι Σανγκφού! Θα μπορούσε να είναι γρίφος στο περίφημο επιτραπέζιο παιχνίδι «Μυστήρια στο Πεκίνο», όμως δεν είναι. Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, ο Λι Σανγκφού δεν έχει εμφανιστεί πουθενά δημόσια εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες και σύμφωνα με τον αμερικανό πρέσβη στην Ιαπωνία, Ραμ Εμάνουελ, ο κινέζος ΥΠΑΜΥΝ βρίσκεται χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τελευταία φορά ο Λι εμφανίστηκε δημόσια στο φόρουμ Κίνας- Αφρικής για την ειρήνη και την ασφάλεια, όπου μάλιστα έβγαλε και λόγο. Το τελευταίο ταξίδι του εκτός Κίνας ήταν στα μέσα Αυγούστου, σε Μόσχα και Μινσκ όπου συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους στο περιθώριο ενός συνεδρίου για την ασφάλεια και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, την προηγούμενη εβδομάδα είχε προγραμματισμένη συνάντηση με Βιετναμέζους αξιωματούχους, όμως η συνάντηση ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή από το κινεζικό υπουργείο. Η πληροφορία όμως περί «κατ’ οίκον περιορισμό» ήρθε όταν νωρίτερα σήμερα ακύρωσε και την συνάντηση που είχε προγραμματισμένη με τον Αρχηγό του Ναυτικού της Σιγκαπούρης.

Η εξαφάνιση του Λι, είναι ο τελευταίος κρίκος που προστίθεται σε μια αλυσίδα εξαφανίσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κινεζικού κράτους και του Κόμματος. Στα μέσα Ιουλίου είχε ανακοινωθεί επισήμως σε δύο περίπου γραμμές η απομάκρυνση από τα καθήκοντα του, του μέχρι τότε υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ και η αντικατάσταση του από άλλο αξιωματούχο. Ο Τσι Γκανγκ και αυτός είχε εξαφανιστεί για μερικές εβδομάδες πριν έρθει η επιβεβαίωση της απομάκρυνσης του. Το πρόβλημα εκ των πραγμάτων και σε αυτή την περίπτωση δεν ήταν ότι απομακρύνθηκε από την θέση του, συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ότι δεν δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις για την απόφαση αυτή της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι έκτοτε ο Τσιν Γκανγκ αγνοείται.

Την εξαφάνιση του Τσιν, ακολούθησαν οι εξαφανίσεις δύο αξιωματικών της Δύναμης Πυραύλων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού μέσα στον Αύγουστο, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο διοικητής Λι Γιουτσάο. Και για τις δύο αυτές… παύσεις από τα καθήκοντα τους δεν δόθηκε καμία περαιτέρω εξήγηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter