«Αφεση αμαρτιών» δίνει η ΝΔ για τηλεφωνικές… συνεδριάσεις σε δήμους

«Αφεση αμαρτιών» δίνει η ΝΔ για τηλεφωνικές… συνεδριάσεις σε δήμους

Αντανακλαστικά που θα τα ζήλευαν οι αίλουροι πάσης φύσεως επιδεικνύει η ΝΔ όταν πρόκειται για νομοθετικές προβλέψεις που βγάζουν από δύσκολη θέση αυτοδιοικητικά στελέχη κυρίως «γαλάζιας » προέλευσης.

Εφερε στη Βουλή ρύθμιση η οποία δίνει… άφεση αμαρτιών σε αιρετούς για «δια περιφοράς» (μέσω τηλεφωνικών συνεννοήσεων) αποφάσεις τους σε δήμους και περιφέρειες.

Με αναδρομική ισχύ παύουν οριστικά ακόμα και ασκηθείσες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις σε βάρος αιρετών προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα τα οποία σχετίζονται αποκλειστικώς με την δια περιφοράς σύγκληση των συλλογικών οργάνων των δήμων και των περιφερειών. Πάντως, έχει ενδιαφέρον να θυμίσουμε ότι το Documento είχε αποτυπώσει σε ρεπορτάζ (Documento #83, 17.06.2018) την αναστάτωση που είχαν προκαλέσει στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης καταγγελίες αναφορικά με εικονικές συνεδριάσεις στον Δήμο Γλυφάδας και έκδοση αποφάσεων με μη σύννομες διαδικασίες, δια περιφοράς (μέσω τηλεφώνου), μεταξύ 2015 και 2017 –η υπόθεση είχε τεθεί υπό διευρεύνση από τη δικαιοσύνη.

Το ζήτημα της σύγκλησης δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων περιλαμβάνεται στο άρθρο 185 του σχεδίου νόμου με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με την ρύθμιση, που αφορά ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, δίνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα , εφόσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα , οι διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα δια περιφοράς, με τη συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Στο άρθρο αυτό υπάρχει η πρόβλεψη για την αναδρομική νομιμοποίηση αποφάσεων που ελήφθησαν δια περιφοράς, «εφόσον δεν πάσχουν από άλλους λόγους νομιμότητας». Επίσης, αναφέρεται ότι «ασκηθείσες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις σε βάρος Αιρετών προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούν αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα αποκλειστικώς σχετιζόμενα με την δια περιφοράς σύγκληση των συλλογικών οργάνων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού έως τη δημοσίευση του παρόντος, παύουν οριστικά. Σε περιπτώσεις, στις οποίες δεν έχει ασκηθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος ποινική ή πειθαρχική δίωξη, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο με πράξη του αρμοδίου οργάνου».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter