Αφγανιστάν- Μονπελιέ με «διαβατήριο» το… μετάλλιο του Δήμου

Αφγανιστάν- Μονπελιέ με «διαβατήριο» το… μετάλλιο του Δήμου
Αφγανοί πρόσφυγες καταφθάνουν σε αεροδρόμια των Βαλκανίων

Το τελευταίο στάδιο της επικίνδυνης περιπλάνησης με αφετηρία το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στο βόρειο Αφγανιστάν, στις 3 Οκτωβρίου για τον Χακιμουλάχ Γαζνιουάλ και την οικογένειά του, θα ξεκινήσει από τη Βόρεια Μακεδονία με το αεροπλάνο και θα καταλήξει στο Μονπελιέ της Γαλλίας.

Πριν 18 χρόνια,ο 60χρονος σήμερα, Αφγανός πρώην Δήμαρχος της ιστορικής πόλης Γαζνί, έλαβε το μετάλλιο του δήμου του Μονπελιέ, την πόλη όπου πρόκειται να ξανασυναντήσει απόψε, μαζί με  τη σύζυγό του, τα επτά παιδιά τους και μια νύφη, μαζί με  την ομάδα χάντμπολ του Μονπελιέ (MHB), όπως επιβεβαίωσε στο AFP ο δήμος του Μονπελιέ.

Ο Αφγανός πρώην δήμαρχος (2002 έως 2008) της πόλης που εκτείνεται 150 χλμ. νότια της Καμπούλ, διετέλεσε σύμβουλος της  κυβέρνησης, μέχρι την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου.

Στις 21 Αυγούστου, απηύθυνε έκκληση για διάσωση, μέσω της γενικής χρήσης διεύθυνσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του δήμου του Μονπελιέ: «Είμαι ο πρώην δήμαρχος της Γαζνί, στο Αφγανιστάν, και είχα τη μεγάλη τιμή να επισκεφθώ την πόλη σας και να παραλάβω το τιμητικό μετάλλιο το 2003. Σήμερα, στην Καμπούλ, σας εκλιπαρώ σας απευθύνω επείγουσα έκκληση για βοήθεια προκειμένου να βγω από τη χώρα με την οικογένειά μου, γιατί κινδυνεύουμε», έγραφε, απευθυνόμενος στον νυν δήμαρχο, Μικαέλ Ντελαφός.

Από τότε, ο δήμος κινητοποιήθηκε για να διευκολύνει την έξοδό του από το Αφγανιστάν, με τη βοήθεια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Society, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας προσκείμενος στον Ντελαφός: ο κ. Γαζνιουάλ και η οικογένειά του «περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των ανθρώπων προς απομάκρυνση, όμως η επίθεση (της 26ης Αυγούστου) στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν επέτρεψε να τους χορηγηθεί γραπτή άδεια διέλευσης πριν από τοτο κλείσιμό του».

Τελικά, στις 3 Οκτωβρίου, πήραν το αεροπλάνο  από το Μαζάρ-ι-Σαρίφγια, από όπου έφθασαν με λεωφορείο, για το Τμπιλίσι (Γεωργία), στις 8 Οκτωβρίου, στη συνέχεια για τα Σκόπια , όπου, κατά τύχη, η MHB έχει αγώνα σήμερα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Μονπελιέ και την πόλη Γαζνί έχουν μια ιστορία περίπου 20 χρόνων. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι Ταλιμπάν εκδιώκονται από την εξουσία από έναν διεθνή συνασπισμό και ο Ζορζ Φρες, δήμαρχος του Μονπελιέ επί σειρά ετών και προσωπικότητα της τοπικής πολιτικής, αναμένει να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Αντιπροσωπεία του Μονπελιέ μεταβαίνει επί τόπου, στη συνέχεια λεωφορεία στέλνονται στη Γαζνί. Και το 2003 ο δήμαρχος της αφγανικής αυτής πόλης πηγαίνει με τη σειρά του στο Μονπελιέ, παραλαμβάνει το μετάλλιο της πόλης και παρακολουθεί έναν αγώνα της MHB.

«Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ο δήμος του Μονπελιέ διασώζει σήμερα μαζί με την οικογένειά του», εξηγεί ο δήμος της πόλης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter