Αιματοκύλισμα στη Γάζα: Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία – Οι ζωές 36 νεογνών στο Αλ Σίφα κινδυνεύουν

Αιματοκύλισμα στη Γάζα: Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία – Οι ζωές 36 νεογνών στο Αλ Σίφα κινδυνεύουν

Συνεχίζεται το Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα με αποτέλεσμα τα μισά νοσοκομεία να μην λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων ζημιών και επιθέσεων ανασφάλειας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα 14 νοσοκομεία που παραμένουν ανοιχτά έχουν μόλις επαρκείς προμήθειες για να υποστηρίξουν κρίσιμες και σωτήριες χειρουργικές επεμβάσεις και να παρέχουν περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της εντατικής θεραπείας.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έθεσαν εκτός λειτουργίας τα περισσότερα νοσοκομεία. «Έχουν επίσης καταστρέψει 94 κυβερνητικά κτίρια και 253 σχολεία».

36 νεογνά κινδυνεύουν στο Αλ Σίφα

Οι ζωές 36 νεογνών στο νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας κρέμονται από μια κλωστή, σύμφωνα με ιατρικό προσωπικό εκεί που είπε πως δεν υπάρχει σαφής μηχανισμός μετακίνησής τους παρά μια προσπάθεια του Ισραήλ να παράσχει θερμοκοιτίδες για μια εκκένωση.

Τρία από τα 39, αρχικά, βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα έχουν ήδη πεθάνει αφότου το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας ξέμεινε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από καύσιμα που τροφοδοτούν τις γεννήτριες οι οποίες διατηρούσαν σε λειτουργία τις θερμοκοιτίδες.

Τα 36 νεογνά, που ζυγίζουν λιγότερο από 1,5 κιλό και ορισμένα μόλις 700 με 800 γραμμάρια, είναι τοποθετημένα τώρα το ένα δίπλα στο άλλο σε κανονικά κρεβάτια, εκτεθιμένα στις μολύνσεις και χωρίς οποιεσδήποτε μεμονωμένες προσαρμογές σε επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας, όπως ανέφερε το προσωπικό.

«Ευτυχώς, είναι ακόμη 36, δεν χάσαμε κανένα στη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο δρ Άχμεντ ελ Μοχατάλαλι, χειρουργός. «Όμως οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλοι… Διατρέχουμε ακόμη τον κίνδυνο να τα χάσουμε».

«Δεν υπάρχει σαφής μηχανισμός»

Ο Ισραηλινός στρατός δεν είπε τι βήματα θα κάνει προκειμένου να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των νεογνών εν μέσω σφοδρών αεροπορικών πληγμάτων και συνεχιζόμενων μαχών στην περιοχή του νοσοκομείου αλ Σίφα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, δήλωσε πως δεν υπάρχει αντίρρηση για την απομάκρυνση των νεογνών, όμως είπε πως δεν υπάρχει μηχανισμός για να γίνει αυτό.

Πολλά νοσοκομεία της Γάζας, όπως το αλ Σίφα, σταμάτησαν επίσης να λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων και προμηθειών ή είναι ήδη γεμάτα με ασθενείς και τραυματίες από τις μάχες.

«Δεν έχουμε αντίρρηση να μεταφερθούν τα μωρά σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, στην Αίγυπτο, τη Δυτική Όχθη ή ακόμη και στα νοσοκομεία της κατοχικής δύναμης [σ.σ. του Ισραήλ]. Αυτό που μας νοιάζει πιο πολύ είναι οι ζωές αυτών των μωρών και να είναι καλά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Άσραφ αλ Κίντα, τηλεφωνικώς από το νοσοκομείο. «Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένας σαφής μηχανισμός».

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως το νοσοκομείο δεν βρίσκεται υπό πολιορκία και λέει πως οι δυνάμεις του προσφέρουν διαδρομές εξόδου σε όσους βρίσκονται μέσα. Ιατρικό προσωπικό και αξιωματούχοι στο νοσοκομείο λένε πως όσοι επιχειρούν να φύγουν δέχονται πυρά. Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς από ανεξάρτητη πηγή.

Ο Μοχατάλαλι δήλωσε πως είναι ενήμερος για τις προσπάθειες διάσωσης των μωρών αλλά δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες.

«Κάποιος μας ζήτησε να πάρουμε τα ονόματα των μωρών και πόσα είναι. Αλλά κανένα πραγματικό βήμα επί του πεδίου. Άρα δεν ξέρουμε πόσο σοβαρές είναι αυτές οι προσπάθειες να απομακρυνθούν αυτά τα μωρά»a, είπε.

Ο ισραηλινός στρατός ανήρτησε ηχητικό που όπως λέει είναι η συνομιλία ανάμεσα σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό από τη Διοίκηση Συντονισμού και Συνδέσμου του Ισραήλ και τον γενικό διευθυντή του νοσοκομείου αλ Σίφα, στα αραβικά, με αγγλικούς υποτίτλους.

Σε αυτήν ο αξιωματούχος μιλάει σχετικά με την τοποθέτηση μιας θερμοκοιτίδας στην πύλη του νοσοκομείου, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες πώς ή πότε θα συμβεί αυτό. Ο γενικός διευθυντής λέει πως αυτό θα βοηθούσε, προσθέτοντας πως χρειάζονται επίσης τέσσερις αναπνευστήρες για παιδιά.

Ο αξιωματούχος λέει πως θα δει τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει. Ο γενικός διευθυντής απαντά πως όλες οι πτέρυγες στο νοσοκομείο χρειάζονται βοήθεια.

«179 άτομα, μεταξύ αυτών και μωρά, έχουν ταφεί εντός του χώρου του νοσοκομείου Αλ-Σίφα»

Ο Ρουσντί Αμπουαλούφ δήλωσε στο BBCότι μέσα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, την Αλ-Σίφα, 170 πτώματα θάβονταν εκεί σε έναν ομαδικό τάφο.

Συνέχισε λέγοντας ότι «Εχουμε ακούσει από τον διευθυντή του νοσοκομείου Μοχάμαντ Αμπού Σαλμιάχ ότι 179 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μωρών, έχουν ταφεί στον τάφο εντός του χώρου του νοσοκομείου».

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Σίφα δήλωσε: «Υπάρχουν πτώματα σκουπισμένα στο νοσοκομειακό συγκρότημα και δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα στα νεκροτομεία»,και ότι  «Αναγκαστήκαμε να τους θάψουμε σε ομαδικό τάφο», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι οι ασθενείς πέθαναν μετά από βλάβη του ζωτικού νοσοκομειακού εξοπλισμού λόγω διακοπής ρεύματος – αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης καυσίμου που απαιτείται για τις γεννήτριες.

 

 

Διαβάστε επίσης: Απίστευτες δηλώσεις Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού: Μιλά για «εθελοντική μετανάστευση» των Παλαιστίνιων της Γάζας

Σημείο τριβής για τις διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας το αιματοκύλισμα στη Γάζα

Γάζα: Σάλος για τον Ισραηλινό υπουργό και τα περί «οικειοθελούς μετανάστευσης των Παλαιστινίων»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter