Ακόμα και οι Times του Λονδίνου υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα – Και εδώ παρακαλάνε για δανεισμό

Ακόμα και οι Times του Λονδίνου υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα – Και εδώ παρακαλάνε για δανεισμό

Μια ευχάριστα αναπάντεχη είδηση κι αυτή τη φορά έρχεται από την βρετανική εφημερίδα Times.

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός και η Λίνα Μενδώνη παρακαλάνε για να τους δανείσουν τα κλεμμένα και λένε και ψέματα για ενδεχόμενη επιστροφή του «θραύσματος Fagan» , εκτός, των σικελικών αρχών τους αδειάζει και η Βρετανία. Μετά, από τόσα χρόνια, στο πλευρό της Ελλάδας τάσσονται οι Times του Λονδίνου στο μείζον ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, τονίζοντας σε δημοσίευμά τους πως «πρέπει να επιστραφούν». Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι επί 50 χρόνια στήριζαν την κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο στη θέση κατά της επιστροφής και σήμερα ανακοινώνουν ότι αλλάζουν γνώμη.

«Γλυπτά του Παρθενώνα απεικονίζουν υπέροχα την ανθρώπινη μορφή και την αίσθηση της κίνησης. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν θαυμάσει αυτά τα γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα. Αλλά τους τελευταίους δύο αιώνες βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Πρόκειται για τα ομορφότερα όλων των αποκτημάτων του», αναφέρουν σε άρθρο τους με τίτλο: «Η άποψη των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά». Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστραφούν».

Μέσα στο άρθρο γίνονται αναφορές και σε άλλες χώρες, ιδίως τη Γαλλία, οι οποίες διεκδικούν την επιστροφή σημαντικών έργων τους από άλλες χώρες, τονίζοντας πως η Βρετανία χρειάζεται να αναθερμάνει τις ευρωπαϊκές φιλίες. Συγκεκριμένα για το ελληνικό ζήτημα υπογραμμίζει πως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι sui generis (μοναδική περίπτωση), καθώς στέκονται εμπόδιο σε μια «φιλική σχέση» με την Ελλάδα.

Η Μάρλεν Κοτγούιν, γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα επικύρωσε αυτή την πρόθεση δηλώνοντας πως «αυτή η παρέμβαση θα συμβάλει ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο του μακροχρόνιου αιτήματος της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα».

Τώρα τι έχει να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν το καλοκαίρι του 2019 με δηλώσεις του αναγνώρισε την κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου, λέγοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 φαίνεται να εγκαταλείπει οριστικά το αίτημα της επανένωσης των αρχιτεκτονικών γλυπτών που αποσπάστηκαν βίαια από τον Παρθενώνα, και εισάγει πλέον (έστω και μετωνυμικά) το αίτημα για «δανεισμό και ανταλλαγή» των γλυπτών με το Βρετανικό Μουσείο»;;;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter