Ακροδεξιά «καμπάνα» από Αντώνη Σαμαρά σε Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακροδεξιά «καμπάνα» από Αντώνη Σαμαρά σε Κυριάκο Μητσοτάκη
φωτογραφία αρχείου - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αντώνη Σαμαρά

Η νέα παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά που με συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της Καθημερινής διαφοροποιείται σε σημαντικές στρατηγικές πολιτικές επιλογές του Μαξίμου, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε όλο το πολιτικό σύστημα, καθώς για άλλη μία φορά διαφαίνονται οι διαφορετικές αντιλήψεις του σε ότι αφορά κρίσιμα ζητήματα.

Σαμαράς: Όχι σε επίσκεψη Ερντογάν

Σε ότι αφορά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι με τον «πειρατή» δεν μιλάς. Παράλληλα, επικαλούμενος και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ανέφερε ότι «όταν δημιουργούν τετελεσμένα εναντίον σου κι ύστερα σου λένε «έλα να τα βρούμε», εσύ απαιτείς πρώτα να πάρουν πίσω τα τετελεσμένα, για να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος. Αν δεν το κάνεις, αν προσπαθείς να τους «καταπραΰνεις», αυτό λέγεται «κατευνασμός», όπως έχω τονίσει πολλές φορές κι όπως πολύ σωστά υπογράμμισε και ο Κώστας Καραμανλής πριν από λίγες εβδομάδες. Κι ο «κατευνασμός» υπήρξε πάντα πολύ επικίνδυνος. Λέτε λοιπόν, δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας και δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας να κάνουμε τόσο λάθος»;
Πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι είναι γνωστές οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού, όμως η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει.

Ακροδεξιά εσωτερική αντιπολίτευση

Πέρα από τη διαφορετική προσέγγιση σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Αντώνης Σαμαράς «σφυροκόπησε» τις επιλογές του Μητσοτάκη σε σχέση με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σημειώνοντας «να στηρίξουμε την «πυρηνική» οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει μάνα και πατέρας». Με αυτόν τον τρόπο χτυπάει τον πυρήνα του «φιλελεύθερου» προσωπείου που φιλοτεχνεί ο Μητσοτάκης, ο οποίος δέχεται τεράστια κριτική από την ευρωπαϊκή ένωση σε ότι αφορά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε κοινωνικού προσδιορισμού.

Αποδόμηση φορολογικού νομοσχεδίου

Έντονο πολιτικό ενδιαφέρον προκαλεί και η αποδόμηση από τον πρώην πρωθυπουργό του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που έχει την προσωπική «σφραγίδα» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «νομίζω ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να αποκαλύπτει και να φορολογεί πραγματικά εισοδήματα – όχι τα «τεκμαρτά», δηλαδή τα «εικαζόμενα», επειδή δεν μπορεί να αποκαλύψει τα πραγματικά. Με χαμηλότερους συντελεστές και με αναγνώριση όλων των εξόδων των επαγγελματιών. Και σήμερα υπάρχει η τεχνολογία –ηλεκτρονικά δίκτυα, ηλεκτρονικές πληρωμές κ.λπ.– για να γίνει εφικτό ό,τι στο παρελθόν ήταν ανέφικτο».
Ουσιαστικά με αυτή την τοποθέτηση ο κ. Σαμαράς στηλιτεύει ως άδικο τον πυρήνα του νομοσχεδίου και της οριζόντιας φορολόγησης.

Η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει από τον εαυτό της

Η αποδόμηση των κεντρικών πολιτικών επιλογών του Μαξίμου από τον Αντώνη Σαμαρά συμπυκνώνεται στη δυσαρέσκεια της ακροδεξιάς σε ότι αφορά το κέντρο. Όπως σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός «όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό εκτιμά πως η κοινωνία κινείται δεξιότερα και η Ν.Δ. σήμερα δεν κινδυνεύει από τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της αλλά «κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της, όταν στοχεύει αποκλειστικά στο κέντρο».

Η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, δείχνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θέλει για άλλη μία φορά να είναι ο βασικός εκφραστής της ακροδεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας και προκαλεί «πονοκεφάλους» στο Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Καμία εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη – Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών πριν την άφιξη Ερντογάν

Κύρτσος: Μην παίρνετε στα σοβαρά την «πατριωτική πτέρυγα» της ΝΔ

Ακροδεξιές «αναταράξεις» με Σαμαρά και Βορίδη στη ΝΔ του Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter