Ανάπτυξη 3,6%, πρωτογενές έλλειμμα 7% προβλέπει τώρα για το 2021 η κυβέρνηση

Ανάπτυξη 3,6%, πρωτογενές έλλειμμα 7% προβλέπει τώρα για το 2021 η κυβέρνηση

Σε μείωση της εκτίμησης για την ανάπτυξη του έτους 2021 σε 3,6% αντί του αρχικού 4,8% και για υπερδιπλασιασμό του πρωτογενούς ελλείμματος σε 7% αντί του αρχικού 3,8% θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα καταθέσει αργότερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε χτες ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι νέες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και το έλλειμμα αναμένεται να καταγραφούν καταρχήν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας που η κυβέρνηση θα στείλει μέσα στις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες και στο οποίο θα αναθεωρεί όλες τις βασικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021, παράλληλα όμως θα επιχειρεί να σώσει τις εντυπώσεις με τη διατύπωση υπεραισιόδοξων προβλέψεων για το 2022.

Η «εκρηκτική ανάπτυξη» μεταφέρεται για του χρόνου

Έτσι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη θα μειωθεί σε 3,6% για το 2021 αλλά θα αυξηθεί σε 6,2% για το 2022 και η πρόβλεψη για εκρηκτική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 30% το 2021 που είχε περιληφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό θα μεταφερθεί στο 2022, με τον πήχη για την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων να κατεβαίνει για φέτος στο 7%. Από ισχυρό βαθμό αισιοδοξίας θα διακατέχονται επίσης οι προβλέψεις για αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 10,4% το 2021 και 13,8% το 2022, για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,6% το 2021 και 2,9% το 2022, και για πτώση της ανεργίας στο 16,3% το 2021 και 14,4% το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος μειωμένος στόχος για την ανάπτυξη της τάξης του 3,6% βρίσκεται πολύ κοντά στο 3,3% που είχε καταγραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό έτους 2021 ως «σενάριο ευαισθησίας», αλλά είχε εξοβελιστεί στις πίσω σελίδες καθώς η κυβέρνηση επέμενε κατά τον χρόνο κατάρτισής του στις ασκήσεις αισιοδοξίας. Να όμως που η εξέλιξη της πανδημίας διέψευσε τις προσδοκίες της και η ελληνική «πατέντα» της εφαρμογής ενός εξάμηνου lockdown στην Ευρώπη, προκειμένου να μη ληφθούν μέτρα ελέγχου της πανδημίας στους χώρους υπερμετάδοσης που θα είχαν οικονομικό κόστος και να μην ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είχε βαρύτατες επιπτώσεις στην οικονομία και οδήγησε σε εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών.

Απλώνεται η ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του 2021

Η κυβερνητική εκτίμηση για ανάπτυξη 4,6% του 2021 είχε βασιστεί στην υπόθεση της επανεκκίνησης της οικονομίας στις αρχές Μαρτίου, το γεγονός όμως το λιανεμπόριο άνοιξε στο δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου, η εστίαση και η διασκέδαση θα ανοίξουν στις αρχές Μαΐου και ο τουρισμός στα μέσα Μαΐου, έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνον την επιμήκυνση της ύφεσης σε όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021 αλλά την αύξηση των μέτρων στήριξης, τα οποία έχουν ήδη φτάσει τα 13 δις ευρώ έναντι πρόβλεψης για 7,5 δις ευρώ. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ο υπερδιπλασιασμός του πρωτογενούς ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης για 3,8% του ΑΕΠ.

Για την ανάπτυξη του 3,6% – εκτίμηση που από κάποιους διεθνείς οργανισμούς, π.χ. τον ΟΟΣΑ θεωρείται υπεραισιόδοξη καθώς ο ίδιος προβλέπει «αναιμική» ανάπτυξη της τάξης του 1% – η κυβέρνηση ελπίζει ακόμη στον τουρισμό.

Από πού περιμένει η κυβέρνηση λεφτά για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Συγκεκριμένα αν και δεν υπάρχουν ακόμη κρατήσεις και οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων δηλώνουν πως αναμένουν τις πρώτες κρατήσεις προς τα τέλη Ιουνίου αν και εφόσον βελτιωθεί η κακή σήμερα επιδημιολογική εικόνα της χώρας, το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι οι τουριστικές εισπράξεις μπορούν να φτάσουν φέτος στο 50%-60% του 2019, ή στην χειρότερη περίπτωση στο 40% (7- 8 δισ. ευρώ) αλλά πάντως να κινηθούν ψηλότερα από πέρσι που έμειναν καθηλωμένες στο 30% των εσόδων του 2019.

Τέλος, εκτός του τουρισμού, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Χρ. Σταϊκούρας στο Υπουργικό Συμβούλιο η κυβέρνηση προσδοκά την στήριξη της επανεκκίνησης της οικονομίας από την αύξηση των καταθέσεων που καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες, με το σκεπτικό ότι θα τονώσουν την καταναλωτική ζήτηση καθώς και από την αξιοποίηση των προκαταβολών του Ταμείου Ανάκαμψης που εκτιμά ότι θα φτάσουν τα 4 δις ευρώ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter