Αναζητείται νέος πρόεδρος στον ΕΟΦ – Οι πιέσεις από το Μαξίμου και οι αρνήσεις

Αναζητείται νέος πρόεδρος στον ΕΟΦ – Οι πιέσεις από το Μαξίμου και οι αρνήσεις

«Ακέφαλος» παραμένει ο ΕΟΦ εδώ και έναν μήνα, αφού ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Φιλίππου απομακρύνθηκε χωρίς να αντικατασταθεί ακόμη.

Ο μεγαλύτερος φορέας διαχείρισης των φαρμάκων που ασχολείται εκτός των άλλων και με τις ελλείψεις, είναι απολύτως αποσυντονισμένος με δεδομένο ότι λειτουργεί χωρίς ηγεσία. Οι δύο αντιπρόεδροι άλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν συγκεκριμένες αρμοδιότητες αφού δεν τους είχαν δοθεί από την προηγούμενη Διοίκηση, ενώ σήμερα εκτελεί χρέη Προέδρου ο ένας εκ των δύο.

Υπό αυτήν την ατμόσφαιρα οι εργαζόμενοι στον ΕΟΦ είναι, σύμφωνα με το healthreport.gr, σε μία αναμονή διαρκείας, περιμένοντας πότε η κυβέρνηση θα διορίσει νέο Πρόεδρο.

Πάντως παρά τα όποια ονόματα έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνεχίζει να είναι σε αναζήτηση ενός στελέχους που θα αναλάβει τα φάρμακα.

Μάλιστα όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, έχει δοθεί και τελεσίγραφο από τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, ώστε εάν το πρόσωπο δεν βρεθεί άμεσα από τον υπουργό Υγείας, θα διοριστεί στον ΕΟΦ στέλεχος καθαρά επιλογής της κεντρικής κυβέρνησης, ανεξάρτητα των όποιων αντιρρήσεων Χρυσοχοΐδη.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πάντως έχει δεχθεί αρνήσεις – μεταφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές – από πρόσωπα που έχει προσεγγίσει ή βολιδοσκοπήσει για τη θέση.

Βέβαια η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου είναι αυτή τη στιγμή εάν θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην καταγραφούν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων το επόμενο διάστημα. Εξάλλου ο καιρός αναμένεται σιγά σιγά να αρχίσει να χαλάει και συνεπώς οι ιώσεις, η γρίπη σε συνδυασμό με τον κορονοϊό και τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις θα αυξήσουν την ανάγκη των πολιτών για φάρμακα.

Αλλαγές στον ΕΟΦ

Ο ίδιος βέβαια ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εστιάζει στις αλλαγές που θέλει να κάνει στον ΕΟΦ. Συχνά πυκνά μιλά ακόμη και σε δημόσιες εμφανίσεις του για τις αλλαγές αυτές. Εκτιμά άλλωστε πως οι διοικητικές υπηρεσίες πάσχουν και οι όποιες μεταρρυθμίσεις στον τομέα των φαρμάκων δεν μπορούν να γίνουν υπό αυτές τις συνθήκες.

Γι αυτό και προτίθεται να κάνει σαρωτικές αλλαγές στον ΕΟΦ, καθώς κρίνει πως ο φορέας είναι αναχρονιστικός τόσο ως προς τη διοικητική του δομή όσο και ως προς τις δράσεις του.

Υπό το πρίσμα αυτό προτίθεται σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν πηγές του υπουργείου, να ανασυγκροτήσει κάποια τμήματα του ΕΟΦ, να συγχωνεύσει κάποια άλλα, ενώ θα δημιουργήσει ένα νέο οργανόγραμμα ώστε να είναι πιο ευέλικτος ο Οργανισμός.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύει να ενσωματώσει ορισμένους φορείς στον ΕΟΦ παρότι υπάρχουν φωνές που επιχειρούν να τον αποτρέψουν λόγω δυσλειτουργιών που μπορεί να προκύψουν.

Παράλληλα έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει Οργανισμό ΗΤΑ για την αξιολόγηση φαρμάκων και τεχνολογιών, καθώς σήμερα υπάρχει μόνο μία επιτροπή. Ο Οργανισμός ΗΤΑ θα ενσωματωθεί στον ΕΟΦ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς Χρυσοχοΐδη.

Οι αλλαγές αυτές βέβαια δεν αναμένεται να γίνουν άμεσα καθώς θα εγκριθούν πρώτα από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα εφαρμοσθούν πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος ή ακόμη και δύο κατά τους πιο δύσπιστους. Οπότε είναι επίσης άγνωστο εάν θα εφαρμοστούν από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: healthreport.gr. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter