Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Έβρο: Μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Κοτρωνιά – Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Έβρο: Μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Κοτρωνιά – Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

Μαίνεται για 12η ημέρα η πύρινη λαίλαπα στον Έβρο, ενώ η κατάσταση στο χωριό Κοτρωνία το οποίο εκκενώθηκε το βράδυ της Τρίτης είναι εκτός ελέγχου. Αυτή την ώρα, σημειώνονται μεγάλες αναζωπυρώσεις, οι οποίες πήραν έκταση εξαιτίας των εντάσεων των ανέμων, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης των περιοχών Γιαννούλη προς Σουφλί και Σιδηρώ προς Μέγα Δέρειο μέσω του 112.

Διαβάστε επίσης: Ανυπολόγιστη η καταστροφή από τις πυρκαγιές – 900.000 στρέμματα καμένα μόνο σε Έβρο και Πάρνηθα

Η φωτιά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, βρίσκεται πλέον λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού, το οποίο έχει εκκενωθεί προληπτικά από τους λίγους κατοίκους του την Τρίτη το απόγευμα μετά από μήνυμα του 112. Μάλιστα, ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν προς το Σουφλί λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη από τα ξημερώματα, όμως δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Η Κοτρωνιά έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους που ήδη έχουν απομακρυνθεί, ενώ παραμένουν εθελοντές από τα γύρω χωριά και ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις με συνδρομή και από το παρακείμενο στρατόπεδο.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώνονται στη Λευκίμμη, τη Λεπτοκαρυά, τις Τρεις Βρύσες, Κοτρωνιά και Κίρκη, όπου σημειώνονται συχνά αναζωπυρώσεις. Παράλληλα, αγωνία για τις αναζωπυρώσεις επικρατεί και στη Ροδόπη.

Στο πύρινο μέτωπο του Έβρου και της Ροδόπης επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν από αέρος έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

900.000 στρέμματα καμένα μόνο σε Έβρο και Πάρνηθα

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή από τις πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται στη χώρα μας. Η εικόνες από τα σημεία, όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα είναι αποκαρδιωτικές με τις άλλοτε καταπράσινες εκτάσεις να θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο έρχονται συνεχώς νέα επιστημονικά στοιχεία που είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος της καταστροφής από τα πύρινα μέτωπα.

Σοκάρουν τα στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής

Μέχρι και χθες Τρίτη σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, οι καμένες εκτάσεις σε Έβρο και Πάρνηθα του Νομού ανέρχονται στα 826.396 και 58.326 στρέμματα αντίστοιχα.

Η χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.). Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει ότι:

«Παρατηρούνται ενεργά μέτωπα στην περιοχή του Έβρου, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης», και «θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση αυτής της έκτασης τις επόμενες ημέρες».

Αποκαλυπτικές εικόνες του Εργαστηρίου Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter