Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές αγωγές για καθυστέρηση σύνταξης

Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές αγωγές για καθυστέρηση σύνταξης

Το δρόμο για μαζικές αγωγές κατά του ΕΦΚΑ ανοίγει απόφαση-σταθμός του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία δικαιώθηκε ασφαλισμένη επειδή καθυστέρησε υπερβολικά η έκδοση της σύνταξής της και υποχρεώθηκε ο ΕΦΚΑ να της καταβάλει αποζημίωση 4.350 ευρώ.

Η σύνταξη της συγκεκριμένης ασφαλισμένης έπρεπε κανονικά να εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2010, καθώς όμως είχε παράλληλη ασφάλιση, χρειάστηκαν περισσότερα από τέσσερα χρόνια προκειμένου να υπολογιστεί τελικά ο χρόνος ασφάλισής της και να λάβει τη σύνταξή της.

Τελεσιδικία

Με την απόφαση υπ’ αριθμόν 1806/2021, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε το επιχείρημα του ΕΦΚΑ ότι τήρησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες μέχρι να βρεθεί ο ορθός χρόνος ασφάλισης και να εκδοθεί η σύνταξη της ενάγουσας και έκρινε ότι λόγω των καθυστερήσεων του ασφαλιστικού φορέα, η ασφαλισμένη έχασε τμήμα από τη σύνταξή της, για το λόγο αυτό της επιδίκασε η αποζημίωση 1000 ευρώ για κάθε χρόνο καθυστέρησης, συγκεκριμένα 4.350 ευρώ στο σύνολο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΦΚΑ δεν άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης και εκδόθηκε έτσι πιστοποιητικό τελεσιδικίας. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ήδη δεδικασμένο και ανοίγει το δρόμο στην άσκηση μαζικών προσφυγών σε βάρος του ΕΦΚΑ από ασφαλισμένους που περιμένουν να πάρουν η σύνταξή τους κι αποτελούν μια από τις 132.605 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε καθυστέρηση που εκκρεμούν στον ΕΦΚΑ με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μηνός Απριλίου.

Ανεξήγητη παραίτηση του ΕΦΚΑ

Αυτό που «χτυπάει» πάντως πολύ περίεργα στην όλη υπόθεση είναι η παραίτηση του ΕΦΚΑ από τη δυνατότητα άσκησης έφεσης κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την απαρέγκλιτη πρακτική όλων των φορέων του Δημοσίου.
Ο κανόνας για τους φορείς του Δημοσίου είναι να ασκούν εφέσεις για κάθε δικαστική απόφαση με κόστος για το δημόσιο ταμείο, ακόμα και για υποθέσεις στις οποίες οι προϊστάμενες πολιτικές αρχές θεωρούν ότι όλο το δίκιο έχει ο ενάγων πολίτης. Στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πολύ παράξενο λοιπόν, έως και «ύποπτο» θα λέγαμε, που ο ΕΦΚΑ δεν άσκησε έφεση κατά τις απόφασης 1806/2021 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς ναι μεν τα 4.350 ευρώ που θα υποχρεωθεί να καταβάλει στη συγκεκριμένη ασφαλισμένη δεν είναι πολλά, αν ανοίξει όμως ανοίξει ένας κύκλος προσφυγών από άλλους υποψήφιους συνταξιούχους κι επιδικαστούν πολλές αποζημιώσεις, ο προϋπολογισμός του ασφαλιστικού φορέα κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Κάτι έχει κατά νου ο Χατζιδάκης

Για το λόγο αυτό συνεπώς υποψιαζόμαστε ότι κάτι έχει κατά νου ο Χατζηδάκης, κάτι θα επιδιώξει πάλι να δικαιολογήσει – ενδεχομένως κάποια διάταξη που θα καλύψει τον ΕΦΚΑ απέναντι σε διεκδικήσεις ασφαλισμένων αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, μετά το πιθανολογούμενο ναυάγιο του σχεδίου εμπλοκής των συνταξιούχων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και των δικηγόρων στην επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων, λόγω του υψηλού του κόστους ασφαλισμένους; – και να το καλύψει χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά το συγκεκριμένο δεδικασμένο και τους κινδύνους του για τον ΕΦΚΑ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter