Ανταρσία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Παλαιστινιακό – Δυσαρεστημένοι αξιωματούχοι με τον Μπάιντεν για τη Γάζα

Ανταρσία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Παλαιστινιακό – Δυσαρεστημένοι αξιωματούχοι με τον Μπάιντεν για τη Γάζα

Οξύνει τις αντιθέσεις, ακόμα και εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η προσέγγιση και η πολιτική του Τζο Μπάιντεν για τη συνεχώς κλιμακούμενη ισραηλινή βία στη Γάζα, ειδικά στον απόηχο βομβαρδισμού του νοσοκομείου Αλ Αχλι που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Δείτε επίσης: Γάζα: Για δεύτερη φορά χτυπήθηκε το νοσοκομείο – «Επλήγη από ισραηλινό πύραυλο το βράδυ του Σαββάτου»

Σύμφωνα με την αμερικανική Huffington Post, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Άντονι Μπλίνκεν και οι ανώτεροι σύμβουλοί του παραβλέπουν την «εκτεταμένη εσωτερική απογοήτευση». Κάποιοι από το προσωπικό ανέφεραν ότι νιώθουν πως ο Μπλίνκεν και η ομάδα του δεν ενδιαφέρονται για τις συμβουλές των ειδικών τους και επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην υποστήριξη της «επεκτεινόμενης επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα».

«Υπάρχει ουσιαστικά μια ανταρσία στο State σε όλα τα επίπεδα», είπε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όλα αυτά, και το δημοσίευμα της αμερικανικής Huffpost, έρχονται στον απόηχο της ηχηρής παραίτησης του Τζος Πολ που για περισσότερα από 11 χρόνια διετέλεσε διευθυντής του τμήματος συνεδριακών και δημόσιων υποθέσεων στο γραφείο που επέβλεπε τις μεταφορές όπλων σε ξένα κράτη. Στην επιστολή παραίτησής του μιλά για δολοφονίες αμάχων, απαγωγές παιδιών, συλλογική τιμωρία, εθνοκάθαρση, κατοχή και άπαρτχαϊντ στην Παλαιστίνη.

Διαβάστε περισσότερα: Παραίτηση με «κατηγορώ» από αξιωματούχο του State Department, μετά το αιματοκύλισμα στη Γάζα

Στο μεταξύ, δύο αξιωματούχοι είπαν στο Huffington Post ότι διπλωμάτες προετοιμάζουν έγγραφο που επικρίνει την αμερικανική πολιτική, με αποδέκτες τους επικεφαλής της υπηρεσίας, μέσω ενός προστατευμένου εσωτερικού καναλιού.

Τέτοιες διαδικασίες, σε επίπεδο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θεωρούνται ως απόρροια δήλωσης σοβαρής διαφωνίας.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, έλαβα μια τεράστια επαφή από συναδέλφους… με πραγματικά ενθαρρυντικά λόγια υποστήριξης και πολλοί άνθρωποι λένε ότι αισθάνονται το ίδιο και είναι πολύ δύσκολο για αυτούς», ανάφερε ο παραιτηθείς Τζος Πολ.

«Πολλοί αξιωματούχοι είπαν ότι άκουσαν συναδέλφους να μιλάνε για παραίτηση»

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν αποθαρρύνει (ιδιωτικά) την υπηρεσία να χρησιμοποιεί τρεις συγκεκριμένες φράσεις σε δημόσιες δηλώσεις, αποκάλυψε η HuffPost την περασμένη εβδομάδα: «αποκλιμάκωση/κατάπαυση του πυρός», «τέρμα στη βία/αιματοχυσία» και «αποκατάσταση ηρεμίας».

Ένας μάνατζερ είπε στην ομάδα του ότι γνωρίζουν ότι το προσωπικό με εκτεταμένη διεθνή εμπειρία είναι δυσαρεστημένο με το σχέδιο του Μπάιντεν –ιδιαίτερα με την αίσθηση ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν λίγα για να διασφαλίσουν την ισραηλινή αυτοσυγκράτηση– αλλά έχουν ελάχιστες πιθανότητες να το αλλάξουν, είπε ένας αξιωματούχος.

Ακόμα, πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άκουσαν συναδέλφους να μιλούν για παραίτηση, όπως έκανε ο Πολ. Ένας αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε την απόφαση του Πολ ως σοκ και μεγάλη απώλεια για το υπουργείο.

Η σοβαρότητα της γλώσσας στο τηλεγράφημα, και ο αριθμός των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που το υπογράφουν, θα προσφέρει μια εικόνα του πόσο ανήσυχα είναι τα στελέχη για την αντίδραση της Αμερικής στην κατάσταση στη Γάζα και πόσο ευρεία είναι η διαφωνία με την πολιτική του Μπάιντεν. Αυτό θα μπορούσε να καθορίσει ίσως μια αλλαγή πορείας.

Ένα άτομο είπε ότι υπήρχε «μια κουλτούρα σιωπής» γύρω από την έκφραση των απόψεών του για το Ισραήλ-Παλαιστίνη και ένας άλλος είπε ότι ένιωθε «ντροπή» που εργάζεται εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter