Απειλεί την Ελλάδα ο «αποικισμός» του κορεάτικου κουνουπιού; – Ποίες οι ομοιότητες με το κουνούπι τίγρης

Απειλεί την Ελλάδα ο «αποικισμός» του κορεάτικου κουνουπιού; – Ποίες οι ομοιότητες με το κουνούπι τίγρης

Μελέτη σχετικά με το κουνούπι Aedes koreicus (Edwards, 1917) δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου στο επιστημονικό περιοδικό Parasites & Vectors. Το συγκεκριμένο κουνούπι το οποίο βρέθηκε στην επαρχία του Bergamo, στην Ιταλία, προέρχεται από ένα ηφαιστειακό νησί της Νότιας Κορέας και έχει δύο χαρακτηριστικά: μοιάζει πάρα πολύ με το κουνούπι τίγρης και είναι ανθεκτικό στο κρύο.

Σύμφωνα με την πανεπιστημιακή μελέτη, και όπως μεταφέρει η Corriere della Sera, η πρόοδος του Κορεάτικου κουνουπιού είναι αποτέλεσμα της “ακούσιας εισαγωγής ξένων ειδών ζώων και φυτών, εκτός του εδάφους καταγωγής τους, από τον άνθρωπο”. Η ίδια εφημερίδα σημειώνει πως το ίδιο συνέβη και με το κουνούπι τίγρη (γνωστό και ως Aedes albopictus) το οποίο κατάγεται από την Ασία και που πλέον τώρα έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.

Η εντομολόγος Ilaria Negri, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Cattolica της Piacenza, σύμφωνα με πληροφορίες, της ΕΡΤ,  τονίζει πως «το Κορεάτικο κουνούπι είναι παρόμοιο σε εμφάνιση και συμπεριφορά με το πιο γνωστό κουνούπι τίγρης, επίσης Ασιατικής προέλευσης. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό είναι η ικανότητά του να αντέχει σε ψυχρότερα κλίματα, έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει τις χειμερινές θερμοκρασίες της Βόρειας Ευρώπης αλλά και να αποικίσει και ορεινές περιοχές όπου αντιθέτως το κουνούπι τίγρης δεν μπορεί να επιβιώσει».

Παράλληλα η ίδια ανέφερε ότι «το Κορεάτικο κουνούπι είναι ένας δυνητικός φορέας των arbovirus και, σε εργαστηριακές μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι είναι ικανό στη μετάδοση του ιού της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και της φιλαρίασης των σκύλων».

Σημειωτέον, η κα. Negri ξεκαθαρίζει πως «όπως και το διάσημο πλέον κουνούπι τίγρης, το Κορεάτικο αποτελεί ένα “ξένο” είδος (δηλαδή δεν ανήκει στην ιθαγενή πανίδα) το οποίο έφτασε στην Ευρώπη εξαιτίας εμπορικών συναλλαγών. Η περίπτωση του Bergamo φαίνεται να σχετίζεται με το πλησίον διεθνές αεροδρόμιο του Orio al Serio, όπου προσγειώνονται επιβατικά και φορτηγά αεροσκάφη από όλο τον κόσμο», εφόσον «φαίνεται να προσαρμόζει καλά την επιβίωσή του στα μέσα μεταφοράς του ανθρώπου σε μεγάλες αποστάσεις». Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την προσαρμογή του κουνουπιού σε ένα νέο περιβάλλον, η Ιταλίδα ερευνήτρια δήλωσε πως, όπως και το κουνούπι τίγρης, έτσι «και αυτό το είδος μπορεί να εκμεταλλευτεί αστικούς βιότοπους».

Κλείνοντας, η κυρία Negri απάντησε πως μέχρι στιγμής «στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Παρόλα αυτά, δεδομένου της ικανότητας προσαρμογής του κουνουπιού, θα μπορούσε να ”αποικίσει” και την Ελλάδα, βεβαίως».

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

28/11/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter