Αποκάλυψη στη Βρετανία: Υπουργοί της Τρας έλαβαν χρήματα από οργανώσεις που σχετίζονται με μέγα χορηγό του Τραμπ

Αποκάλυψη στη Βρετανία: Υπουργοί της Τρας έλαβαν χρήματα από οργανώσεις που σχετίζονται με μέγα χορηγό του Τραμπ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Byline Times, δυο από τις πιο γνωστές ομάδες πίεσης των Συντηρητικών, με εκτεταμένες οικονομικές σχέσεις με μέλη της κυβέρνησης της Λιζ Τρας, έχουν θεσμικούς αλλά και χρηματοδοτικούς δεσμούς με το ίδρυμα της οικογένειας Μέρσερ, έναν από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Εκτεταμένες σχέσεις

Σε μια ειδική έρευνα, οι Byline Times διαπίστωσαν ότι έξι από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Λιζ Τρας έχουν χρηματοδοτικούς δεσμούς με συντηρητικές οργανώσεις που συνδέονται με το λόμπι του Μέρσερ. Ενώ δύο από τους επίσημους συμβούλους της και δύο ανεξάρτητοι σύμβουλοι που συμμετέχουν στη διαμόρφωση της «Trussonomics», προέρχονται από αυτές τις ομάδες.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, Τερέζ Κόφεϊ, ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ, ο υπουργός του Δουκάτου του Λάνκαστερ Ναντίμ Ζαχάβι, ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Στιβ Μπέικερ, η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπράντον Λιούις και η ίδια η πρωθυπουργός, έχουν όλοι θεσμικούς και οικονομικούς δεσμούς με το αμφιλεγόμενο λόμπι του Μέρσερ. 

Ο Ρόμπερτ και η Ρεμπέκα Μέρσερ είναι δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες και θεωρούνται ότι είναι από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του πρώην αμερικανού προέδρου. Έχουν υποστηρίξει μια σειρά από ακροδεξιές ομάδες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και υπερασπιστών της λευκής υπεροχής καθώς και υποστηρικτών της εισβολής στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Αφειδής χρηματοδότηση για ακροδεξιά ατζέντα

Η υπουργός Υγείας Κόφεϊ έλαβε συνολικά £20.040,14 από τη Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων της Αγγλίας και της Ουαλίας για τη χρηματοδότηση ασκούμενων στο κοινοβουλευτικό της γραφείο από το 2017 έως το 2019. Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση, η Διάσκεψη εξέδωσε μια δήλωση  επαινώντας την απόφαση. Στην λίστα με τις «περαιτέρω πληροφορίες», η δήλωση δίνει σύνδεσμο στο βρετανικό υποκατάστημα του Rachel’s Vineyard, ένα κίνημα κατά των αμβλώσεων στις ΗΠΑ που διοργανώνει εκατοντάδες εκδηλώσεις κάθε χρόνο και έχει παίξει κεντρικό ρόλο στην εκστρατεία εναντίον του νόμου Roe vs Wade, που προστάτευε το δικαίωμα στις αμβλώσεις, σε ρεπουμπλικανικούς κύκλους για περισσότερα από μια δεκαετία. Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η Κόφεϊ ισχυρίστηκε ότι «δεν σχεδιάζει να κάνει καμία κυβερνητική αλλαγή» στους νόμους για τις αμβλώσεις.

Επίσης, το 2017, ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής της Τρας, συναντήθηκε με τον ακροδεξιό ιδεολόγο και πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, στην Αμερική για να συζητήσουν πώς μπορούν να κερδίσουν τα συντηρητικά κινήματα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Μπάνον καταδικάστηκε πρόσφατα για περιφρόνηση του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Οι Byline Times μπορούν να αποκαλύψουν πώς η εμπλοκή του Μπάνον με το Συντηρητικό κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε πολύ νωρίτερα – λόγω του ίδιου λόμπι του Μέρσερ– το οποίο όχι μόνο φαίνεται να είχε επιρροή στο «Συντηρητικό Μανιφέστο» του 2019, αλλά και στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Έτσι, μπαίνουν σκιές και για την πολιτεία του Μπόρις Τζόνσον.

Το ίδρυμα Cherish Freedom 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Στιβ Μπέικερ –υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία– έγινε πρόεδρος του Conservative Way Forward (CWF), μιας δεξαμενής σκέψης που ιδρύθηκε από τη Μάργκαρετ Θάτσερ το 1991. Ο συνάδελφος του Μπέικερ στο CWF – ο επί χρόνια εκτελεστικός διευθυντής και αντιπρόεδρος του οργανισμού για περίπου μια δεκαετία – είναι ο Πολ Σάιμον Όσμπορν. Αν και η σχέση του Όσμπορν δεν έχει αναφερθεί στον ιστότοπο του CWF από τον περασμένο Δεκέμβριο, τα αρχεία της εταιρείας επιβεβαιώνουν ότι παραμένει διευθυντής της CWF. Ο Όσμπορν έχει μακροχρόνιους δεσμούς με τον Στιβ Μπάνον και τους Μέρσερ. 

Από το 2011, ο Όσμπορν είναι διευθυντής και αντιπρόεδρος μιας σκοτεινής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εδρεύει στη Βιρτζίνια που ονομάζεται Cherish Freedom, η οποία έλαβε εκτεταμένη χρηματοδότηση από το ίδρυμα Μέρσερ. Οι αρχειοθετήσεις της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (IRS) που είδαν οι Byline Times δείχνουν ότι έλαβε $655.000 μεταξύ 2013 και 2016.

Οι Byline Times αποκαλύπτουν ότι το ίδρυμα Cherish Freedom παρείχε επιχορήγηση στο κορυφαίο Συντηρητικό think tank, το Κέντρο Μελετών Πολιτικής (CPS), το 2019 – λίγους μήνες πριν από τις γενικές εκλογές. 

Το CPS συνιδρύθηκε το 1974 από τη Θάτσερ και έχει περιγραφεί ως μία από τις λιγότερο διαφανείς δεξαμενές σκέψης στον κόσμο, λόγω της άρνησής της να αποκαλύψει τους δωρητές της. Οι καταθέσεις της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (IRS) δείχνουν ότι, στις 3 Σεπτεμβρίου 2019, το Cherish Freedom χάρισε $60.000 ως δωρεά στο CPS.

Άμεση εμπλοκή με Τρας

Το CPS φαίνεται να είχε μια πιο άμεση οικονομική σύνδεση με την εκστρατεία ηγεσίας της Λιζ Τρας. Το κοινοβουλευτικό μητρώο συμφερόντων αποκαλύπτει ότι, στις 2 Αυγούστου, η Τρας έλαβε 25.000 λίρες από τον πρόεδρο της CPS, τον δισεκατομμυριούχο χρηματιστή του City, λόρδο Μάικλ Σπένσερ.

Ο Σπένσερ, ο οποίος προεδρεύει επίσης του ιδρύματος του Συντηρητικού Κόμματος, έγινε πρόεδρος του CPS το 2020, το έτος αφότου έλαβε επιχορήγηση από το ίδρυμα Cherish Freedom. Οι αρχειοθετημένες διαγραμμένες ιστοσελίδες για το Conservative Way Forward, με ημερομηνία Οκτωβρίου 2021, δείχνουν ότι ο Σπένσερ είναι επίσης χορηγός του CWF. Ως εκ τούτου, συνδέεται και με τις δύο ομάδες πίεσης των Συντηρητικών που συνδέονται με το λόμπι του Μέρσερ.

Δύο άλλοι σημαντικοί υπουργοί της Τρας συνδέονται με αυτό το λόμπι μέσω του Σπένσερ. Τον Απρίλιο, η εταιρεία του λόρδου Σπένσερ, IPGL Ltd, πλήρωσε 5.000 λίρες στον Μπράντον Λιούις, τώρα υπουργό Δικαιοσύνης. Επίσης, ο Σπένσερ έδωσε προηγουμένως στον υπουργό Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ, 7.500 λίρες το 2019.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter