Αργεντινή: Στρατιωτικός του δικτάτορα Βιντέλα θα δικαστεί στην Ιταλία για τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων

Αργεντινή: Στρατιωτικός του δικτάτορα Βιντέλα θα δικαστεί στην Ιταλία για τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων

Στην Ιταλία θα δικαστεί ο αντισυνταγματάρχης Κάρλος Λούις Μαλάττο, πρώην αξιωματικός του Αργεντινού στρατού που κατηγορείται για τη δολοφονία εκ προμελέτης οκτώ ατόμων και για εξαφανίσεις ανθρώπων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας της Αργεντινής το 1976-83, μετά από διαταγή ενός δικαστή στη Ρώμη.

Ο άνδρας κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Αργεντινή, αλλά έφυγε από τη χώρα το 2011 και ζούσε σε ένα τουριστικό χωριό στην επαρχία της Μεσσήνης της Σικελίας.

Σε επιστολή προς το εφετείο της πολιτείας Μεντόσα της Αργεντινής, οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Μαλάττο «είναι ένας από τους πιο διαβόητους δράστες» της δικτατορίας «για τη συμμετοχή του σε ανακρίσεις υπό βασανιστήρια».

Η δίκη στην Αργεντινή, ωστόσο, δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς στην εν λόγω χώρα της Λατινικής Αμερικής, δεν μπορεί να δικαστεί ερήμην κατηγορούμενος.

Το 2014, η Ρώμη απέρριψε το αίτημα της Αργεντινής για έκδοσή του, επειδή – σύμφωνα με τους δικαστές της εποχής – δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία εναντίον του.

Ωστόσο, τον επόμενο χρόνο, η Ιταλία ξεκίνησε έρευνα εναντίον του Μαλάτο για τις δολοφονίες οκτώ ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των: Μαρί Αν Ερίζε, γαλλο-αργεντινού μοντέλου, Χουάν Κάρλος Κάμπορα, πρύτανη του Πανεπιστημίου του Σαν Χουάν, Χοσέ Αλμπέρτο Καρβαχάλ, στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος και ο Χόρχε Μπονίλ, στρατιωτικού.

Πάνω από 100 άνθρωποι εξαφανίστηκαν στο Σαν Χοσέ επί Μαλάττο

Η παρουσία του Μαλάτο στην Ιταλία πυροδότησε αναταραχές στην Αργεντινή, αφού ορισμένες ιταλικές εφημερίδες αποκάλυψαν ότι ζούσε ανενόχλητος στην ευρωπαϊκή χώρα, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων αναζητούσαν δικαιοσύνη, αναφέρει ο Guardian.

«Αναρωτιέμαι πώς μπορεί να ζήσει ελεύθερα όταν το 1976 μόνο στην επαρχία μας στο Σαν Χουάν, όταν ήταν αντισυνταγματάρχης ο Μαλάττο, περισσότεροι από 100 άνθρωποι εξαφανίστηκαν», δήλωσε η 56χρονη Βιβιάνα Αρίας, κόρη του Φλορεντίνο Αρίας, που απήχθη το πρωί της 23ης Οκτωβρίου 1976 από τον χώρο εργασίας του.

Ο Αρίας ήταν παντρεμένος, πατέρας εννέα παιδιών και εργαζόταν σε τυπογραφείο που είχε στην κατοχή του. Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.

Μετά το πραξικόπημα του 1976, ο στρατός της Αργεντινής συνέτριψε συστηματικά κάθε πιθανή αντιπολίτευση και τελικά δολοφόνησε περίπου 30.000 ανθρώπους, άμαχοι στην πλειονότητά τους.

Οι έγκυες κρατούμενες κρατήθηκαν στη ζωή μέχρι να γεννήσουν. Πιστεύεται ότι περίπου 500 μωρά δόθηκαν σε άτεκνα στρατιωτικά ζευγάρια για να τα μεγαλώσουν ως δικά τους. Μέχρι στιγμής, 133 από αυτά τα παιδιά που γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία, τώρα στα 40 τους, έχουν επανενωθεί με τις βιολογικές τους οικογένειες.

Το 1985, μόλις δύο χρόνια μετά την επιστροφή της Αργεντινής στη δημοκρατία, ο ηγέτης του πραξικοπήματος Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα καταδικάστηκε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter