Αυστρία: Παραιτείται ο Κουρτς από όλα τα δημόσια αξιώματα

Αυστρία: Παραιτείται ο Κουρτς από όλα τα δημόσια αξιώματα

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, παραιτείται από όλα τα δημόσια αξιώματα και αποσύρεται από την πολιτική ζωή εξαιτίας υποθέσεων διαφθοράς.

Ο Κουρτς κατείχε την θέση του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (ÖVP) και τη θέση του επικεφαλής στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος μετά την παραίτηση του από την καγκελαρία τον περασμένο Οκτώβριο.

Η παραίτηση πραγματοποιήθηκε μετά από έναρξη έρευνας εναντίον του για υπόθεση διαφθοράς.

Αντικαταστάτης του στην καγκελαρία είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και «άνθρωπος» του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Στα μέσα του Νοεμβρίου, η βουλευτική του ασυλία άρθηκε από το αυστριακό κοινοβούλιο, ενώ ο Κουρτς αρνείται ακόμη τις κατηγορίες εναντίον του.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Οκτώβριο του ‘21, όταν πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και άλλα κυβερνητικά γραφεία γιατί υπήρχαν υποψίες για την υπεξαίρεση δημοσίων πόρων μεταξύ 2016 και 2018.

Στόχος ήταν η χρηματοδότηση της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων και εγκωμιαστική κάλυψη του Σεμπάστιαν Κουρτς στα μέσα ενημέρωσης του δημοσιογραφικού ομίλου Österreich.

Ο Κουρτς ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε την καγκελαρία στα 31 του χρόνια.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός με την άκρα δεξιά κατέρρευσε το 2019 όταν ο εταίρος του βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου διαφθοράς.

Η διεξαγωγή νέων εκλογών επέτρεψαν στον Κουρτς να επιστρέψει στην καγκελαρία, αυτή την φορά επικεφαλής συνασπισμού με τους Πράσινους, μέχρι την παραίτησή του.

Πληροφορίες: FAZ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter