Δεκατέσσερις καινούριους πυρηνικούς αντιδραστήρες θα φτιάξει η Γαλλία έως το 2050

Δεκατέσσερις καινούριους πυρηνικούς αντιδραστήρες θα φτιάξει η Γαλλία έως το 2050

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε μια «αναγέννηση» για τη γαλλική πυρηνική βιομηχανία με ένα τεράστιο πρόγραμμα για την κατασκευή έως και 14 νέων αντιδραστήρων, υποστηρίζοντας ότι θα βοηθήσει να τερματιστεί η εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και θα καταστήσει τη Γαλλία ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2050.

«Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας… είναι η αναγέννηση της πυρηνικής βιομηχανίας της Γαλλίας», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του στην βιομηχανική πόλη Μπελφόρ, στην οποία εξήρε την τεχνολογική ικανότητα της χώρας.

O γάλλος πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την εκστρατεία του για την επανεκλογή του αυτόν τον μήνα, έχει επίγνωση της αυξανόμενης συζήτησης για την ενέργεια ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης, καθώς το κόστος για τους καταναλωτές αυξάνεται. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα αποτελούν επίσης αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των Γάλλων ψηφοφόρων.

Αντικατάσταση μετ’ εμποδίων

Η ατομική ενέργεια παρέχει περίπου το 70% της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια χαμηλού κόστους αποτελεί βασικό πυλώνα της γαλλικής οικονομίας από τη δεκαετία του 1970, αλλά οι πρόσφατες προσπάθειες να κατασκευαστούν αντιδραστήρες νέας γενιάς για να αντικαταστήσουν παλαιότερα μοντέλα έχουν βυθιστεί σε υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις.

Αντιδράσεις υποψηφίων

Οι υποψήφιοι για την προεδρία στα δεξιά του πολιτικού φάσματος έχουν υποστηρίξει την κατασκευή περισσότερων πυρηνικών εργοστασίων, λέγοντας ότι η Γαλλία πρέπει να έχει «κυριαρχία» στην ηλεκτρική της ενέργεια, ενώ οι επικριτές από τα αριστερά έχουν προειδοποιήσει για το κόστος και την πολυπλοκότητα της κατασκευής των νέων αντιδραστήρων. Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τα ραδιενεργά απόβλητα που παραμένουν θανατηφόρα για δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Ο Μακρόν είπε ότι οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές για την πυρηνική ενέργεια είναι «απαράμιλλες» στην αυστηρότητα και τον επαγγελματισμό τους και ότι η απόφαση για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών ήταν μια «επιλογή προόδου, μια επιλογή εμπιστοσύνης στην επιστήμη και την τεχνολογία».

Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ανακοίνωσε επίσης μια σημαντική επιτάχυνση στην ανάπτυξη της ηλιακής και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, συνολικής εκτιμώμενης απόδοσης 160 γιγαβάτ. Είπε ότι η Γαλλία δεν έχει άλλη επιλογή από το να βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα πυρηνικά και ότι η χώρα θα πρέπει επίσης να καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια τις επόμενες δεκαετίες.

Επίσης, ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι θα επιδιώξει να παρατείνει τη ζωή όλων των υπαρχόντων γαλλικών πυρηνικών σταθμών όπου είναι ασφαλές να το κάνει.

Δύσκολη συγκυρία για τον EDF

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τον φορτωμένο με χρέη, κρατικά ελεγχόμενο πάροχο ενέργειας, EDF, ο οποίος αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και υπερβολές προϋπολογισμού σε νέους πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία και τη Βρετανία και προβλήματα διάβρωσης σε ορισμένους από τους παλαιότερους αντιδραστήρες του.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε την κατασκευή τουλάχιστον έξι νέων αντιδραστήρων από την EDF έως το 2050, με δυνατότητα για άλλους οκτώ.

Αλλαγή εστίασης

Η πρόσφατη εστίασή του στην πυρηνική ενέργεια σηματοδοτεί μια αλλαγή πολιτικής από την αρχή της προεδρίας του, όταν ο Μακρόν είχε υποσχεθεί να μειώσει το ποσοστό της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Γαλλίας.

Η γαλλική κυβέρνηση άσκησε σκληρά και επιτυχώς πιέσεις για να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια «πράσινη» αυτόν τον μήνα σε μια σημαντική ταξινόμηση που σημαίνει ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να προσελκύσει χρηματοδότηση ως φιλική προς το κλίμα πηγή ενέργειας.

Ο υποψήφιος για την προεδρία των Πρασίνων, Γιανίκ Ζαντό, είπε ότι είναι επιτακτική ηθική ανάγκη να τερματιστεί σταδιακά η εξάρτηση της Γαλλίας από τα πυρηνικά για την προστασία του κλίματος και της ασφάλειας των Γάλλων. Υπογράμμισε ότι το έργο του Μακρόν είναι οπισθοδρομικό και καταδικάζει τη Γαλλία σε ένα είδος «ενεργειακής και βιομηχανικής απαξίωσης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter