Δένδιας: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος της Βόρειας Μακεδονίας»

Δένδιας: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος της Βόρειας Μακεδονίας»

Ακόμη μία… σελίδα γράφτηκε στο «βιβλίο» των «γαλάζιων» κυβιστήσεων, σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία και τη «Συμφωνία των Πρεσπών», μέσω των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη συνάντηση με τον ομόλογό του, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Δύο χρόνια μετά τη διεξαγωγή των συλλαλητηρίων κατά της «Συμφωνίας των Πρεσπών», στα οποία η -τότε αντιπολίτευση- της ΝΔ στήριξε το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής της ατζέντας, διανθίζοντάς τη με εθνικιστικές «κορώνες» και… αναθέματα κατά της ιστορικής συμφωνίας, καταγράφεται η πλήρης μεταστροφή και αλλαγή ρητορικής από τη «γαλάζια» πλευρά.

Πλέον, ως κυβέρνηση, η ΝΔ δείχνει ξεκάθαρα πως ασπάζεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, ποντάροντας μάλιστα στην ισχυροποίηση των δεσμών με τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων και από το γεγονός πως ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος χώρας, Μπουγιάρ Οσμάνι ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε επίσκεψη στο ελληνικό ΥΠΕΞ το νέο έτος.

Ο Νίκος Δένδιας δεν δίστασε να υπογραμμίσει, απευθυνόμενος προς τον Οσμάνι πως:  «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας, μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος της. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με σημαντικά συμφέροντα στη σταθερότητα στην περιοχή και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η δική σας ευημερία», τονίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια για να στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι: «Δυο χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών,
αναγνωρίζουμε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια στην εφαρμογή της.
Αλλά βεβαίως απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος»,
ευχαριστώντας τους γείτονες για το γεγονός πως «ευθυγραμμίστηκαν» στην κοινή θέση που εξέδωσε η ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Μπουγιάρ Οσμάνι σημείωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία εκτιμά τη στήριξη της Ελλάδας. «Αυτό αποτελεί τη βάση για μια μακρά φιλία μεταξύ μας. Αναμένουμε μεγάλη στήριξη από τους φίλους μας στην Ελλάδα στον αγώνα μας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι και με τη δέσμευση στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να ενισχύουμε τη στρατηγική αυτή εταιρική σχέση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter