Deutsche Welle: Χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα στο χείλος της λιμοκτονίας μετά τη μείωση των προγραμμάτων στήριξης

Deutsche Welle: Χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα στο χείλος της λιμοκτονίας μετά τη μείωση των προγραμμάτων στήριξης

Άρθρο-καταπέλτης για την αναλγησία της κυβέρνησης σχετικά με τη μεταχείριση των προσφύγων που διαμένουν στην Ελλάδα δημοσιεύεται στην αραβική έκδοση της γερμανικής ιστοσελίδας.

Μετά τη μείωση της κυβερνητικής βοήθειας, χιλιάδες πρόσφυγες υποφέρουν από πείνα, αφού πολλοί από αυτούς στηρίζονται σε επιδόματα για να επιβιώσουν. Οι περισσότεροι βρίσκονταν ήδη σε σοβαρή επισιτιστική επισφάλεια με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τις συνέπειες της πείνας.

Περικοπές όπως στην Ευρώπη

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να περικόπτει επιδόματα για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ενώ το ξενοφοβικό κύμα «φουσκώνει» στην Ευρώπη. Η οικονομική βοήθεια, η οποία είναι μερικές εκατοντάδες ευρώ το μήνα, σταματά να χορηγείται από τη στιγμή που ο αιτών άσυλο λαμβάνει καθεστώς πρόσφυγα.

Τον Δεκέμβριο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Αθήνα σταμάτησε το κοινοτικά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που χρησιμοποιούταν για να πληρώνεται το ενοίκιο χιλιάδων προσφύγων τα προηγούμενα επτά χρόνια.  «Το πρόγραμμα ολοκλήρωσε την αποστολή του», είπε ο τότε υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, προσθέτοντας ότι οι λιγοστοί δικαιούχοι έχουν μεταφερθεί σε… «σύγχρονα camp».

Σίτιση προσφύγων από ΜΚΟ

Τους τελευταίους 18 μήνες, η ανθρωπιστική ομάδα INTERSOS έχει παράσχει τρόφιμα σε περισσότερους από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 54 είναι ανήλικοι. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος σίτισης λένε ότι οι δικαιούχοι είναι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, μετανάστες χωρίς πιστοποιητικά έγγραφα και άλλοι που μπορεί να έχουν εργασία.

Μέσα σε μόλις ένα χρόνο, ο αριθμός των ατόμων στη λίστα αναμονής έχει τετραπλασιαστεί σε πάνω από 2.000. Προτεραιότητα δίνεται σε αιτούντες που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, όπως ανύπαντρες μητέρες ή άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στην INTERSOS εκτιμούν ότι σχεδόν 15.000 πρόσφυγες στην Αθήνα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα πλήρες ημερήσιο γεύμα, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι που πεινούν μπορούν να προβούν ακόμα και σε παράνομες ενέργειες για να εξασφαλίσουν έναν πιάτο φαΐ. Υπογραμμίστηκαν οι σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πείνα στην ανάπτυξη των παιδιών.

Περίπου το 60% όσων λάμβαναν βοήθεια από οργανισμούς συνήθιζαν να λαμβάνουν επαρκή τρόφιμα από μία έως τρεις φορές την εβδομάδα, γεγονός που τους εξέθετε σε σοβαρή επισιτιστική επισφάλεια, σύμφωνα με τα πρότυπα των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: DW

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter