Γρηγόρης Δημητριάδης: Δεξί χέρι του πρωθυπουργού στα πάντα!

Γρηγόρης Δημητριάδης: Δεξί χέρι του πρωθυπουργού στα πάντα!

Βίος και πολιτεία του Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιού Μητσοτάκη, διευθυντή του γραφείου του και απόλυτου άρχοντα στο Μαξίμου μέχρι την παραίτησή του την Παρασκευή.

Η ξαφνική παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού προκαλεί ντόμινο εξελίξεων. Ο Δημητριάδης, ο οποίος από το πουθενά βρέθηκε στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν εκείνος ανέλαβε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τοποθετήθηκε στη νευραλγική θέση του γενικού γραμματέα στο πλευρό του πρωθυπουργού, απολάμβανε για καιρό και για σειρά ζητημάτων την κάλυψή του. Το ερώτημα δεν είναι άλλο από το γιατί παραιτήθηκε τώρα και βέβαια η λογικότερη απάντηση είναι ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών αγγίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση άλλωστε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ως επικεφαλής της κυβέρνησης και ως ο άνθρωπος που ελέγχει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών από την επομένη των εκλογών με προεδρικό διάταγμα, πρέπει να θεωρείται ενορχηστρωτής και βασικός υπεύθυνος για ένα ακόμη σκάνδαλο: αυτό των παρακολουθήσεων.

Ποιος είναι όμως ο Γρ. Δημητριάδης, ο εξ απορρήτων του Κυρ. Μητσοτάκη και εμπλεκόμενος σε σειρά υποθέσεων; Γιος της αδερφής του Κυριάκου Κατερίνας Μητσοτάκη και αγαπημένος εγγονός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Δημητριάδης δεν είχε ασχοληθεί στη ζωή του με την πολιτική. Τον ανακάλυψε ωστόσο ο θείος του και τον μετέτρεψε σε βασικό του σύμβουλο. Ο Δημητριάδης βρέθηκε έτσι να αποφασίζει ή εν πάση περιπτώσει να εκτελεί εντολές, αφού πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Μητσοτάκης γνώριζε και αν μη τι άλλο αποδεχόταν τα πάντα, για κάθε σημαντική απόφαση της κυβέρνησης. Ακόμη και για τις απευθείας αναθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με πρόσχημα τον κορονοϊό. Στην πραγματικότητα από τα χέρια του Γρ. Δημητριάδη περνούσε κάθε σημαντική υπόθεση και αυτό αποδεικνύεται και από τη διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου μετά την παραίτησή του, σύμφωνα με την οποία η θέση του ήταν «ηλεκτρική καρέκλα».

Η υπόθεση Energa

Το Documento πρωτοστάτησε στις αποκαλύψεις για τον Γρ. Δημητριάδη ο οποίος έγινε δεξί χέρι του Κυρ. Μητσοτάκη από τη στιγμή που ο τελευταίος ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ. Οπως έχει αποκαλύψει η εφημερίδα, ο Δημητριάδης ήταν ένας από τους δικηγόρους του ομίλου Energa του Αριστείδη Φλώρου από το 2010 έως τον Ιανουάριο του 2012. Κατά την κρίσιμη χρονική περίοδο δηλαδή που αποδεδειγμένα πλέον ο επιχειρηματίας έστηνε, κατά τη Δικαιοσύνη, το κόλπο γκρόσο για την υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από το δημόσιο ταμείο. Μάλιστα είχε κληθεί ως μάρτυρας από τον ανακριτή της υπόθεσης λίγες μόλις ημέρες πριν από την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για βαριά κακουργήματα και τη σύλληψη των Φλώρου – Μηλιώνη στις 30 Οκτωβρίου 2012. Η κλήτευση του Δημητριάδη από τον ανακριτή, καθώς και άλλων νομικών που είχαν συνεργαστεί με τον Φλώρο, ήταν αναμενόμενη, αφού ο παραιτηθείς πλέον συνεργάτης του πρωθυπουργού είχε ασχοληθεί με διαδικαστικά ζητήματα τα οποία αφορούσαν τη σύσταση offshore εταιρειών που, σύμφωνα με τα κατηγορητήρια στο μέγα σκάνδαλο Energa και Hellas Power, χρησιμοποιήθηκαν από τους εμπλεκόμενους ως όχημα για την απάτη και το ξέπλυμα των εκατομμυρίων του δημοσίου. Ο Δημητριάδης είχε ισχυριστεί ενώπιον του ανακριτή ότι δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε να υποψιαστεί ότι ο πελάτης του μπορεί να παρανομούσε.

Ενδιαφέρον έχει ένα ακόμη στοιχείο: στην κατάθεσή του στις 2 Νοεμβρίου 2012 ο Αρ. Φλώρος αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Γρ. Δημητριάδη, αλλά και στο ότι αυτός ήταν που τον έφερε σε επαφή με τον επίσης πρωτόδικα καταδικασμένο για την υπόθεση –αθωώθηκε στο εφετείο– Βασίλη Μηλιώνη. «Ο κ. Δημητριάδης είναι παλιός γνωστός. Υπήρξαμε συμμαθητές στο σχολείο και για μικρό χρονικό διάστημα συγκάτοικοι σε φοιτητική εστία και σε κάποια κατοικία στο Λονδίνο. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μας στην Αγγλία δεν είχαμε ιδιαίτερες σχέσεις, πρέπει όμως να σημειώσω ότι ο κ. Δημητριάδης με δική του πρωτοβουλία ήρθε σε επαφή μαζί μου και μου ζήτησε να επικοινωνήσω με τον Βασίλειο Μηλιώνη με σκοπό τη διεύρυνση πιθανής μελλοντικής μας συνεργασίας στον χώρο της ενέργειας» είχε πει ο Φλώρος. Ο Μηλιώνης όμως είχε διαφορετική άποψη. «Σημειώνω ότι είναι ανακριβές ότι είχα εγώ την πρωτοβουλία της συνάντησης διότι ο Αρης Φλώρος προσπάθησε να με προσεγγίσει μέσω του φίλου του Γρηγόρη Δημητριάδη τον Μάιο του 2009» είχε αναφέρει εκείνος ενώπιον των αρχών.

Συνεταίρος του Φλώρου

Ο μέχρι την Παρασκευή εξ απορρήτων του πρωθυπουργού είχε όμως και άλλη σχέση με τον Αρ. Φλώρο. Συγκεκριμένα, είχαν μαζί την εταιρεία Αρ. Φλώρος – Γρ. Δημητριάδης ΑΕ. Το 2011, όταν ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα για την Energa, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Prior Ενεργειακή ΑΕ, ενώ οι δύο μέχρι τότε συνέταιροι απομακρύνθηκαν από τη διοίκηση. Σε επικοινωνία που είχε τότε το Documento με τον Αρ. Φλώρο αυτός αρνήθηκε αρχικά οποιαδήποτε επιχειρηματική σχέση με τον Γρ. Δημητριάδη, αλλά όταν του γνωστοποιήθηκαν τα ΦΕΚ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η εταιρεία δεν είχε καμία δραστηριότητα». Δεν ήταν όμως η μόνη επιχειρηματική σύνδεση. Σύμφωνα με τα αρχεία του ΓΕΜΗ, στις 2 Σεπτεμβρίου 2011 καταχωρήθηκε η εταιρεία Link 2U Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών, συμφερόντων της οικογένειας Φλώρου. Ως πρόεδρος του ΔΣ εμφανιζόταν ο Γρ. Δημητριάδης. Τον Ιούνιο του 2012 ιδρύθηκε ακόμη μια εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας, η Link 2U Credit AE, εισπρακτική εταιρεία με μέτοχο τη Link 2U AE. Στο ΔΣ της νέας εταιρείας συμμετείχε αρχικά η αδερφή του Αρ. Φλώρου, αλλά όταν αποχώρησε και μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 τη θέση της ανέλαβε ο Δημητριάδης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter