Διαδηλώσεις στην Ισπανία: Επεισόδια ακροδεξιών ενάντια στο νόμο για την αμνηστία των καταλανών πολιτικών (Videos)

Διαδηλώσεις στην Ισπανία: Επεισόδια ακροδεξιών ενάντια στο νόμο για την αμνηστία των καταλανών πολιτικών (Videos)

Τριάντα εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων 30 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν την Τρίτη έξω από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) της Ισπανίας στη Μαδρίτη μετά από βίαιες διαδηλώσεις ενάντια στα σχέδια του Σάντσεθ να προσφέρει αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές για να τον βοηθήσουν να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία στην κυβέρνηση.

Επεισόδια και τραυματίες

Περίπου 7.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του PSOE στην οδό Φεράθ το βράδυ της Τρίτης για να διαμαρτυρηθούν για την προτεινόμενη συμφωνία. Η διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν μέλη του ακροδεξιού κόμματος Vox και φασιστικές και νεοφασιστικές ομάδες, οδηγήθηκε σε αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και ρόπαλα.

Το βίντεο της εκδήλωσης δείχνει ορισμένους συμμετέχοντες να αποκαλούν τον εν ενεργεία πρωθυπουργό της Ισπανίας, τον ηγέτη του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ, «γιο της σκύλας», «εγκληματία» και «δικτάτορα» και αναφέρονταν στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα – ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος – ως «φατσούλα».

Ο πυρήνας της διαμαρτυρίας

Το επίμαχο ζήτημα της συμφωνίας προέκυψε μετά τις ατελέσφορες γενικές εκλογές του Ιουλίου, στις οποίες το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) κέρδισε οριακά το PSOE. Το PP, ωστόσο, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο Σάντσεθ και οι σύμμαχοί του στην αριστερή συμμαχία Sumar έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αλλά μπορούν να το κάνουν μόνο με την υποστήριξη των δύο βασικών καταλανικών κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας, της Καταλανικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC) και των Junts (Μαζί).

Και τα δύο καταλανικά κόμματα έχουν πει ότι η υποστήριξή τους για την επάνοδο του PSOE στην εξουσία θα εξαρτηθεί από τη χορήγηση αμνηστίας για εκατοντάδες άτομα που συμμετείχαν στην αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία τον Οκτώβριο του 2017. Ενώ το ERC έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία για την υποστήριξη του Σάντσεθ, οι διαπραγματεύσεις με τους Junts συνεχίζονται ακόμα.

«Δεν θα σπάσουν το PSOE»

Ο Σάντσεθ ανέφερε ότι η βία έξω από τα γραφεία του κόμματός του είχε υποκινηθεί από το PP και το Vox, αφού και τα δύο κόμματα επέκριναν σφοδρά την πρόταση για αμνηστία και τον κατηγόρησαν ότι τη χρησιμοποιεί ως κυνικό μέσο για να παραμείνει στην εξουσία.

«Δεν περιμένουμε τίποτα από εκείνους που, με δράση ή παράλειψη, υποστηρίζουν την πολιορκία των σοσιαλιστικών εγκαταστάσεων», έγραψε στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, το βράδυ της Τρίτης. «Η σιωπή τους λέει πολλά. Η κοινωνική πρόοδος και η συνύπαρξη αξίζουν τον κόπο. Δεν θα σπάσουν το PSOE».

Αντιδράσεις από ΡΡ και Vox

Αν και το PP καταδίκασε τη βία – και τόνισε ότι ούτε είχε οργανώσει ούτε συμμετείχε στις διαδηλώσεις – είπε ότι οι Ισπανοί ήταν θυμωμένοι επειδή ο Σάντσεθ είχε «πατήσει πολλές κόκκινες γραμμές για να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός».

Ο επικεφαλής του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο οποίος είχε παροτρύνει τον κόσμο να κατέβει στην οδό Φεράθ το βράδυ της Δευτέρας, προσπάθησε να κατηγορήσει τους Σάντσεθ και Μαρλάσκα για τη βία, λέγοντας ότι είχαν διατάξει την αστυνομία «να επιτεθεί σε ειρηνικούς διαδηλωτές το βράδυ της Δευτέρας». Ο Αμπασκάλ είπε επίσης ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στους «πραξικοπηματίες… που διαπραγματεύονται τους όρους για την εξάλειψη της συνύπαρξης στην Ισπανία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter