Διεθνές συνέδριο για τη Δημόσια Δεοντολογία από το ΣΕΕΔΔ και Συμβούλιο της Ευρώπης

Διεθνές συνέδριο για τη Δημόσια Δεοντολογία από το ΣΕΕΔΔ και Συμβούλιο της Ευρώπης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο για τη Δημόσια Δεοντολογία που διοργάνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Περιφερειακής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Κοινού Έργου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου της Ευρώπης «Τεχνική Βοήθεια για τη Θεσμική Ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα», το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Εμπειρογνωσίας για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εστιάζοντας στην πρόληψη της διαφθοράς και ενισχύοντας την ικανότητα των τοπικών αρχών στην αξιολόγηση και τη σύγκριση της ποιότητας των πολιτικών τους σχετικά με την ενδυνάμωση της δημόσιας δεοντολογίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σε αυτό συμμετείχαν

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου 2017, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τη συμμετοχή 180 συνέδρων, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα καθώς επίσης και έγινε ανταλλαγή καλών πρακτικών και απόψεων σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη δημόσια ακεραιότητα και τα εργαλεία πρόληψης. Κοινή δέσμευση των συμμετεχόντων αποτέλεσε η ανάδειξη του κρίσιμου ρόλου της Δημόσιας Δεοντολογίας στη βελτίωση της ποιότητας διακυβέρνησης, στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης προς τους Δημόσιους Θεσμούς και εν τέλει στην ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η αντιπρόεδρος της Βουλής Αναστασία Χριστοδουλοπούλου η οποία αναφέρθηκε στη σημασία αναγνώρισης και εμπέδωσης μιας κουλτούρας Δεοντολογίας στον κρατικό μηχανισμό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, αφού εξέφρασε την πλήρη στήριξη και αναγνώριση του έργου του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, χαρακτήρισε τον έλεγχο «στοιχείο της Δημοκρατίας» και τόνισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το ζήτημα της ηθικής στο δημόσιο βίο και πώς θα παραμείνει προσηλωμένη στην εντολή του ελληνικού λαού για μηδενική ανοχή στη διαφθορά, μηδενική ανοχή στην εκμετάλλευση και την παραβατικότητα ενισχύοντας το νομικό οπλοστάσιο και επεμβαίνοντας όταν και όπου χρειάζεται για να άρει κυβερνητικές πράξεις που προκαλούν γενικότερη ηθική απαξία» και προσέθεσε «Η ηθική στερεώνει τη Δημοκρατία, αποτελεί πυλώνα του πολιτεύματος και αναγκαίο προαπαιτούμενο κοινωνικής συμβίωσης και ειρήνης».

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, αναφέρθηκε στους στόχους που έχει η κυβέρνηση για τη λειτουργία του Δημοσίου και σημείωσε ότι «η υιοθέτηση ενός νέου, υγιούς παραγωγικού μοντέλου απαιτεί πρώτα από όλα αλλαγή νοοτροπίας», τονίζοντας πως θα πρέπει να μείνουν πίσω πελατειακά δίκτυα, παλαιοκομματικές αντιλήψεις, μικροπολιτικές λογικές. «Εργαζόμαστε συστηματικά και εντατικά για ένα νέο διοικητικό πρότυπο, που θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο Δημόσιο» συμπλήρωσε η υπουργός και επισήμανε ότι έχει τεθεί ως προτεραιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, «προκειμένου να μεταβούμε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με γνώμονα τη συλλογική ευημερία, την προστασία του περιβάλλοντος, την προάσπιση των προσωπικών δεδομένων».

Το έργο του ΣΕΕΔΔ

Από την πλευρά του ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), καθηγητής Νομικής Σχολής, κ. Δημοσθένης Κασσαβέτης, συνδιοργανωτής του Συνεδρίου, παρουσίασε το σημαντικό έργο του μεγαλύτερου διοικητικού ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας, η δράση του οποίου δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένο τομέα (υγεία, μεταφορές, δημόσια έργα, οικονομία κ.λπ.) αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης, προσδιορίζοντας ως σκοπό της συνολικής του δραστηριότητας«τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της διοίκησης, ιδιαίτερα δε την επισήμανση φαινομένων διαφθοράς, κακοδιοίκησης, αδιαφανών διαδικασιών, αναποτελεσματικότητας, χαμηλής παραγωγικότητας και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών». Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στον Κώδικα Δεοντολογίας των Επιθεωρητών – Ελεγκτών που βρίσκεται σε βάση ολοκλήρωσης, στην κατάρτιση Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης, στη συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με το οποίο έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του προτείνοντας τη λειτουργία Διαρκούς Επιτροπής Καινοτομίας Αυτοδιοικητικών Πολιτικών, η οποία θα λαμβάνει, θα θέτει σε διαβούλευση και θα προωθεί για υιοθέτηση προτάσεις φορέων, οργάνων και της κοινωνίας των πολιτών, για τη βελτίωση της λειτουργίας των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης και την αποτελεσματικότερη δράση της.

Ο κ. Gianluca Esposito, επικεφαλής της Ομάδας Χωρών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, o οποίος στο περιθώριο της εκδήλωσης είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του ΣΕΕΔΔ κ. Κασσαβέτη, τόνισε ότι η διαφθορά αφορά όλες τις χώρες, ωστόσο η ενδυνάμωση της ηθικής στον Δημόσιο Τομέα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας της πρόληψης της διαφθοράς. Αναφέρθηκε επίσης στ για τη δουλειά της GRECO στην Ελλάδα, χαιρετίζοντας τα θετικά βήματα που έχουν γίνει σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και τις σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η κα Claudia Luciani, Διευθύντρια Δημοκρατικής Διακυβέρνησης και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, εξέφρασε την ικανοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δέσμευση των εκπροσώπων της Ελληνικής Βουλής και της Κυβέρνησης με σκοπό την πρόληψη της διαφθοράς και υπογράμμισε τη μεγάλη βαρύτητα που δίνει ο διεθνής οργανισμός στην ενίσχυση της Δημόσιας Δεοντολογίας με σκοπό τη δημοκρατική διακυβέρνηση, θεωρώντας τη δημόσια ηθική μία από τις δώδεκα Ευρωπαϊκές Αρχές Καλής Διακυβέρνησης.

Ο Διευθυντής Μονάδας Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Daniele Dotto αναφέρθηκε στο ρόλο της τεχνικής βοήθειας στην ανάπτυξη υποβάθρου δεοντολογίας και της μεταφοράς βέλτιστων πρακτικών στην Ελλάδα, προσδιόρισε μέτρα για τη συνδυαστική δράση και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα των σχετικών προγραμμάτων και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώνεται στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επιπρόσθετα, τοποθετήθηκαν στο καίριο θέμα της ανάπτυξης προληπτικών πολιτικών για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, με έμφαση στο ρόλο της Δημόσιας Δεοντολογίας, με παρεμβάσεις ή ομιλίες τους, ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, ο Ειδικός Γραμματέας Ιθαγένειας κ. Λάμπρος Μπαλτσιώτης, η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κα Ιφιγένεια Καμτσίδου, η Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συμβουλίου και πρώην Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ κα Ευαγγελία Κουλουμπίνη και ο Συντονιστής του Γραφείου Αθήνας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κ. Άγγελος Μπίνης.

Στο συνέδριο επίσης παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κα Ισμήνη Κριάρη, οι Αντιπρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Άννα Λιγωμένου και κ. Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Γιώργος Πατούλης, η Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου κατά της Απάτης κα Εύη Δημητρούλια και ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Χρίστος Χατζηγιάγκου.

Μυστικά & Documento

27/05/2023, 12:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter