Διεθνή Μέσα για Εκλογές στην Ελλάδα: Στη «σκιά» του σκανδάλου των υποκλοπών

Διεθνή Μέσα για Εκλογές στην Ελλάδα: Στη «σκιά» του σκανδάλου των υποκλοπών

Ανησυχία θα έπρεπε να προκαλεί στην ελληνική κυβέρνηση το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες, όποιο διεθνές Μέσο μεταδίδει ειδήσεις για τη χώρα με αφορμή τις εκλογές, μεταφέρει μια εικόνα διάλυσης της εμπιστοσύνης και διολίσθησης του κράτους δικαίου προς το αυταρχικότερο, με πυρήνα του επιχειρήματος το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Με ένα δηκτικό τίτλο, ο Guardian αναφέρει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών, η καταστροφή στα Τέμπη και η απάθεια είναι αυτά που κοστίζουν στον πρωθυπουργό.

«Το σκάνδαλο υποκλοπών έφερε μνήμες της κατασκοπίας τον καιρό της χούντας», πράγμα που εκμεταλλεύτηκαν οι επικριτές της κυβέρνησης, εκτιμά το βρετανικό Μέσο. Έπειτα, γίνεται λόγος για την καταστροφή στα Τέμπη, που προκάλεσε την οργή των πολιτών έπειτα από το θάνατο 57 ατόμων, στην πλειονότητά τους νέων. Ο συντάκτης του άρθρου σχολιάζει ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι περισσότερο αμφίρροπο από ό,τι σε προηγούμενες εκλογές, εξαιτίας της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα με τη Le Monde, ο Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει τις εκλογές για να αποφύγει η χώρα την αποσταθεροποίηση, κάνοντας μνεία στην Τουρκία και τα επεισόδια στον Έβρο το 2020.  Ωστόσο, καυτηριάζει τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, αναφέροντας την παράνομη επαναπροώθηση των μεταναστών, όπως αναφέρονται στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ. Επίσης, κάνει λόγο για την ποινικοποίηση των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις καθώς και τα κλειστά καμπ εγκλεισμού των μεταναστών στα νησιά. Επιπλέον γίνεται λόγος για την άνιση οικονομική ανάκαμψη, με τους μισθούς και τις συντάξεις να είναι ακόμα πολύ χαμηλά, παρά τον πληθωρισμό που καλπάζει. Η ανεργία παραμένει μια από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, ενώ οι περιουσίες των υπερχρεωμένων Ελλήνων κατάσχονται για να πωληθούν σε fund.

Στο ισπανικό Publico, η κάλυψη των εκλογών στην Ελλάδα είναι περισσότερο σφαιρική, δίνοντας τις θέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων και τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης με πυρήνα το καθένα από αυτά. Ο Μητσοτάκης υπόσχεται σταθερότητα και ότι δε θα ξεστρατίσει από το μονοπάτι της ανάπτυξης… Ενώ ο Τσίπρας υπόσχεται να καθαρίσει τη διαφθορά και να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου.

Στο Politico, η συντάκτρια του άρθρου αναγνωρίζει ότι το συντηρητικό κόμμα είναι φαβορί για να κόψει πρώτο το νήμα, αλλά το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι «ασυμμάζευτο». Η Νέα Δημοκρατία έχει «ένα ασφαλές προβάδισμα απέναντι στον κύριο αντίπαλό της, ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός βαρύνεται με ένα σκάνδαλο υποκλοπών, έναν καλπάζοντα πληθωρισμό και αυξανόμενες ανησυχίες για το κράτος δικαίου».

Άλλη μια ισπανική εφημερίδα, η El Pais, κάνει λόγο για ανησυχίες για την οικονομία και το κράτος δικαίου.  Για άλλη μια φορά, ως κύριο πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα μας παρουσιάζεται το σκάνδαλο των υποκλοπών, αναφέρεται όμως και η αυξανόμενη καταστολή των φοιτητών.

Στο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters θεωρείται το κόστος διαβίωσης το κυριότερο πρόβλημα. Τα κόμματα προσπάθησαν να δελεάσουν τους ψηφοφόρους με υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο Μητσοτάκης εμφανίζεται να παίζει και πάλι το χαρτί της σταθερότητας, αλλά ο συντάκτης του άρθρου εκτιμά ότι η κυβέρνηση επλήγη σοβαρά μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, και το σκάνδαλο υποκλοπών που είχε στόχο πολιτικούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter