Διεθνής Τύπος: Ένα μπαλόνι διχάζει Πεκίνο και Ουάσινγκτον – Η Τρας ετοιμάζει… comeback

Διεθνής Τύπος: Ένα μπαλόνι διχάζει Πεκίνο και Ουάσινγκτον – Η Τρας ετοιμάζει… comeback

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Ισχυρός σεισμός χτυπά τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία». Ο απολογισμός των θυμάτων είναι τουλάχιστον 118 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ σοβαρές υλικές ζημιές έχουν σημειωθεί στο Ντιάρμπακιρ. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στις γύρω χώρες, όπως ο Λίβανος. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι διπλωματικές σχέσεις χειροτερεύουν εξαιτίας του καταρριφθέντος μπαλονιού». Δύτες του πολεμικού ναυτικού βουτούν στα παγωμένα νερά για να ανακτήσουν τα κομμάτια του μπαλονιού… Στους Financial Times διαβάζουμε: «Το Πεκίνο καταδικάζει τις ΗΠΑ για την κατάρριψη του μπαλονιού, προσθέτοντας πίεση στις ήδη κακές σχέσεις». Η Κίνα επιμένει ότι το αερόπλοιο ήταν πολίτη, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι παραπονιούνται που δεν καταρρίφθηκε νωρίτερα. Τέλος η Washington Post: «Το Κογκρέσο ειδοποιείται και για άλλα μπαλόνια». Το υπουργείο Άμυνας λέει ότι έχουν γίνει αντιληπτά και άλλα μπαλόνια πάνω από το Τέξας, τη Φλόριντα και τη Χαβάη.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για “υπερβολική αντίδραση”». Αερόπλοιο της Κίνας «εντελώς ακούσια» στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Κατάρριψη μετά από έντονες διαβουλεύσεις. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Μπαλόνι κατασκοπείας ανησυχεί και το Βερολίνο». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει εάν παρόμοια αντικείμενα έχουν ήδη παρατηρηθεί στον γερμανικό εναέριο χώρο. Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αυξάνονται. Τέλος, η Die Welt: «Μετανάστευση: Οι Πράσινοι κάνουν αιτήματα στην υπουργό Φέζερ». Οι κανόνες για τους πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία σχετικά με την εργασία και τη στέγαση θα πρέπει να ισχύουν για όλους τους αιτούντες άσυλο στο μέλλον. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η ‘γεμάτη αυταπάτες’ Τρας θα κοστίσει ψήφους, φοβούνται οι Τόριδες». Οι σύμμαχοι του Σούνακ χτυπούν την Τρας καθώς αυτή ετοιμάζεται να κάνει την πολιτική της επιστροφή. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι επικεφαλής νοσοκόμες προειδοποιούν για το αδιέξοδο στις αμοιβές του NHS». Το τέλμα στις διαπραγματεύσεις βάζει ασθενείς σε κίνδυνο. Στον Independent διαβάζουμε: «Η Τρας καταδικάζεται για τις ‘φαντασιώσεις’ επιστροφής». Βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος λένε ότι η υπεράσπιση των 4.000 λέξεων για το πέρασμά της από την Ντάουνινγκ Στριτ, που δημοσιεύθηκε στην Telegraph, είναι μια ανοησία. Τέλος, η Daily Telegraph: «H Τρας θα προκαλέσει τον πρωθυπουργό σχετικά με την Κίνα». “Πρέπει να υψώσουμε ανάστημα απέναντι στο Πεκίνο”, αναμένεται να πει η πρώην πρωθυπουσρός μετά την επιστροφή της από τον πολιτικό κουρνιαχτό που σήκωσε στο πέρασμά της από το τιμόνι της χώρας.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Συντάξεις: Η Εθνοσυνέλευση απέναντι σε μια απόφαση της κοινωνίας». Το σχέδιο μεταρρύθμισης φτάνει στην αίθουσα της Βουλής. Στο παρασκήνιο, δύο λογικές συγκρούονται: μια κυβέρνηση στην υπηρεσία του κεφαλαίου, ενάντια στο «δουλέψτε λιγότερο και καλύτερα» της Αριστεράς. Στη Libération διαβάζουμε: «Συντάξεις: η μάχη της Συνέλευσης». Από τη μία πλευρά του πρωτοσέλιδου, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Ολιβιέ Ντουσόπ, δηλώνει ότι «η άρνηση δεν είναι του στυλ του προέδρου», ενώ από την άλλη, ο Φρανσουά Ρουφέν, βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», αναφέρει ότι «η κυβέρνηση δε θέλει πλέον να πείσει αλλά να κερδίσει». Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Πόλεμος στην Ουκρανία: η Ευρώπη απαγορεύει το ρώσικο ντίζελ». Από τις 5 Φεβρουαρίου, οι 27 της ΕΕ εφαρμόζουν ένα δεύτερο κύμα κυρώσεων ενάντια στο ρωσικό πετρέλαιο, που μετά το αργό τα προϊόντα διύλισης μπαίνουν στο στόχαστρο. Τέλος, η Le Figaro: «Η μάχη των συντάξεων ξεκινά στην Εθνοσυνέλευση». Οι βουλευτές αρχίζουν αυτή τη Δευτέρα την εξέταση του σχεδίου νόμου ενώ η κοινή γνώμη παραμένει εντελώς κατά της μεταρρύθμισης και η Αριστερά και το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν ετοιμάζονται για μια αποφασιστική αντιπολίτευση, αναφέρει η εφημερίδα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Διχασμός στην πλειοψηφία: Ο Μπερλουσκόνι κρατά αποστάσεις». Η Μελόνι προτρέπει τους συμμάχους της να παραμείνουν ενωμένοι για τις εκλογές και τη δικαιοσύνη. Αλλά ο αρχηγός της Φόρτσα Ιτάλια λέει: «Φοβάμαι τη στροφή προς τα δεξιά, θα ψήφιζα τον Μοράτι». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Επίθεση χάκερ, η σκιά των Ρώσων». Από τη Μόσχα διοχετεύθηκε στο διαδίκτυο μια λίστα με στόχους για επίθεση, σε όλον τη Δύση. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Κόσπιτο, καμία συμφωνία». Η Μελόνι επιμένει ότι η κυβέρνηση δε θα υποχωρήσει στις απειλές. Ο αναρχικός λέει ότι τώρα είναι διάσημος, εξαιτίας της απεργίας πείνας. Τέλος, η Corriere della Sera: «Χάκερ, η Ιταλία υπό επίθεση». Συναγερμός σε όλο τον κόσμο, ενώ η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας αναφέρει ότι έχουν δεχθεί επίθεση πολλοί server. Η χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Γαλλία, ενώ μπλοκαρίσματα έχουν παρατηρηθεί στη Φινλανδία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο πόλεμος και η ξηρασία σκοτώνουν στη Σομαλία». Το ακραίο κλίμα και ο τζιχαντισμός σπρώχνουν χιλιάδες οικογένειες σε στρατόπεδα εκτοπισμένων. Και η El Mundo: «Τα παιδιά του πολέμου: γεννήσεις υπό τον ήχο των σειρήνων». Η εφημερίδα επισκέφθηκε ένα μαιευτήριο στο Κίεβο, όπου εκατοντάδες γυναίκες πάνε να γεννήσουν σε υπόγειες αίθουσες τοκετού. Πολλές από αυτές χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη εξαιτίας της σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν υποστεί από τους Ρώσους στρατιώτες…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter