Διεθνής Τύπος: Πέθανε ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ – Ισπανία και Γερμανία πιέζουν για την ενεργειακή διασύνδεση της Ιβηρικής

Διεθνής Τύπος: Πέθανε ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ – Ισπανία και Γερμανία πιέζουν για την ενεργειακή διασύνδεση της Ιβηρικής

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Οραματιστής σοβιετικός ηγέτης που σήκωσε το σιδηρούν παραπέτασμα». Η άνοδος του Γκορμπατσόφ στην εξουσία έθεσε σε κίνηση μια σειρά από επαναστατικές αλλαγές που διαμόρφωσαν το χάρτη της Ευρώπης και τέλειωσαν τον Ψυχρό πόλεμο, γράφει η εφημερίδα. Λίγοι ηγέτες έχουν τόσο βαθειά επιρροή στον αιώνα τους, σχολιάζει η εφημερίδα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Συγκρούσεις στο Ιράκ: Ο κληρικός Σαντρ καλεί σε ηρεμία». Μετά από μάχες που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους, οι ταραχές στο Ιράκ σταμάτησαν όταν οι πολιτοφυλακές αποχώρησαν μετά από εντολή του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ.

Στη Βρετανία, σχεδόν το σύνολο του Τύπου αφιερώνει μεγάλο μέρος του πρωτοσέλιδου στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Οι Times γράφουν: «Ο Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, πεθαίνει στα 91». Ο τελευταίος πρόεδρος της ΕΣΣΔ και ο άνθρωπος που χρεώνεται το τέλος του Ψυχρού πολέμου είναι νεκρός. Το πρακτορείο Interfax ανέφερε ότι πέθανε από μια «σοβαρή και μακροχρόνια ασθένεια». Θα ταφεί στο νεκροταφείο Νοβοντέβιτσι στη Μόσχα, δίπλα στη σύζυγό του, Ραΐσα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Φόβοι για πείνα καθώς οι τράπεζες τροφίμων μπορεί να ξεμείνουν». Οι τράπεζες τροφίμων αναφέρουν μια «μη βιώσιμη αύξηση» στη ζήτηση τροφίμων, πράγμα που αυξάνει τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια των πιο αδύναμων οικογενειών αυτόν τον χειμώνα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Γκορμπατσόφ πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών». Το πρακτορείο Ria Novosti το βράδυ της Τρίτης ανέφερε ότι ο ηγέτης της ΕΣΣΔ μεταξύ 1985 και 1991 πέθανε σε νοσοκομείο της Μόσχας. Ο Γκορμπατσόφ φέρεται να έπασχε από σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Σάντσεθ και Σολτς πιέζουν το Μακρόν να εγκρίνει τον αγωγό αερίο». Η Γαλλία δέχεται τώρα να «εξετάσει» την πρόταση της σύνδεσης με την Ιβηρική. Και η El Mundo: «Πέθανε ο Γκορμπατσόφ, ο ηγέτης που άνοιξε τη Ρωσία στον κόσμο». Ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής ένωσης, που ανέλαβε τα ηνία το 1985 και έβαλε σε εφαρμογή την περεστρόικα, έφυγε από τη ζωή στη Μόσχα σε ηλικία 91 ετών.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σολτς κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να περάσει ο χειμώνας». Ο καγκελάριος υπόσχεται τρίτο πακέτο ανακούφισης. Συνέδριο στο Μεσεβούργο. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «28 εκατομμύρια ως αποζημίωση». Στη διαμάχη για πληρωμές σε συγγενείς των θυμάτων της Ολυμπιακής επίθεσης του 1972, προκύπτει συμφωνία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, με τη Βαυαρία και το Μόναχο να συνεισφέρουν. Τέλος, η Die Welt: «Οι ΗΠΑ στέλνουν σαφές μήνυμα στο Πεκίνο». Η Ουάσιγκτον φέρεται να σχεδιάζει πωλήσεις όπλων αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Δεξιά, διχασμένοι σε όλα». Η Μελόνι θέλει το Παλάτι Κίτζι, όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία, και επιδιώκει να κερδίσει τις λαϊκίστικες ψήφους. Από τους μετανάστες μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαφωνεί σε όλα με τον Σαλβίνι.  Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο άνθρωπος της περεστρόικα». Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πέθανε σε ηλικία 91 ετών, και η εφημερίδα τον αποχαιρετά με μια σειρά άρθρων. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Σχέδιο ΕΕ για πλαφόν στο αέριο, αλλά οι πόλεις θα είναι πιο σκοτεινές». Περιορισμοί στην τιμή του μεθανίου για τα εργοστάσια και σχέδιο για αέριο με το δελτίο. Τέλος, η Corriere della Sera: «Αέριο, πίεση από τα κόμματα». Ο Σαλβίνι πιέζει για το διάταγμα των 30 δις, ενώ η Μελόνι λέει ‘όχι’ σε νέο χρέος, προτρέποντας να ανοίξουν τα νομοθετικά σώματα.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Οι οικογένειες απέναντι στο κόστος της σχολικής χρονιάς». Από το κόστος του ρεύματος μέχρι τα έξοδα για σχολικά είδη, οι τιμές έχουν απογειωθεί και αναγκάζουν τα νοικοκυριά να προβούν σε περικοπές. Στη Libération διαβάζουμε: «Κλίμα, το φονικό καλοκαίρι». Πλημμύρες στο Πακιστάν, ξηρασία στην Κίνα, πυρκαγιές στις ΗΠΑ, ιστορικός καύσωνας στη Γαλλία: τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής έχουν κάνει μεγάλες καταστροφές τους τελευταίους μήνες. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κίνα, ΗΠΑ, Ευρώπη σε συναγερμό για την παγκόσμια οικονομία». Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου επιβραδύνουν την ίδια στιγμή, αυξάνοντας το ρίσκο μιας ύφεσης. Τέλος, η Le Figaro: «Ενέργεια: ο Μακρόν επανενδύεται το μανδύα του προέδρου της κρίσης». Οργανώνοντας ένα Συμβούλιο άμυνας για την προμήθεια αερίου, ο γάλλος πρόεδρος κατηγορείται από την κυβέρνηση ότι θέλει να δραματοποιήσει τη διαδικασία και να παρακάμψει το κοινοβούλιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter