Διεθνής Τύπος: Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ – Το φάσμα της ύφεσης πλανάται πάνω από την Ευρώπη

Διεθνής Τύπος: Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ – Το φάσμα της ύφεσης πλανάται πάνω από την Ευρώπη

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η τιμή του φυσικού αερίου αγγίζει υψηλό 14 ετών». Η αγορά των futures υπερδιπλασιάστηκε στις ΗΠΑ από το περασμένο έτος εξαιτίας του κλεισίματος του αγωγού Nord Stream 1 και των εκτεταμένων κυμάτων καύσωνα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Στον πόλεμο της Ουκρανίας, ένα πυρηνικό εργοστάσιο κρατείται όμηρος». Η απειλή κλιμακώνεται ενώ οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αποτρέψουν την καταστροφή υπό το άγρυπνο βλέμμα των ρώσων σκοπευτών, αναφέρει η εφημερίδα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «To Twitter έκρυψε την έκταση των ψεύτικων λογαριασμών και των σφαλμάτων στα δεδομένα, λέει μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος». Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας αμφισβητεί τις ψηφιακές άμυνες του Μέσου, ενώ η κίνηση αυτή μπορεί να βάλει τέλος στην προσπάθεια να αναγκαστεί ο Έλον Μασκ να αγοράσει την εταιρεία. Τέλος η Washington Post: «Ο Τραμπ κωλυσιέργησε πριν την έρευνα». Αγνόησε ευκαιρίες να παραδώσει τα έγγραφα, ενώ κάποιοι φοβούνται ότι προκαλούσε το FBI να τον κυνηγήσει.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ύφεση μετά από έξι μήνες πολέμου». H EE κατηγορεί την άνοδο των τιμών στο αέριο και φοβάται τις περικοπές στην προμήθειά του. Παράλληλα, το ευρώ χάνει την ισοτιμία με το δολάριο, και είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των 20 ετών ‘ζωής’ του. Και η El Mundo: «Εκδίκηση για την Ντούγκινα: ‘Δεν θα υπάρξει έλεος ενάντια στην Ουκρανία’». Ο Πούτιν πλέκει το εγκώμιο της δολοφονημένης κόρης του ιδεολόγου του, ενώ ο ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόβ ανακοίνωσε αντίποινα στους αυτουργούς της επίθεσης.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Τα Κόκκινα Βέλη πνίγονται στην υπόθεση μπούλινγκ και επιθέσεων». Βροχή πέφτουν οι καταγγελίες για κακοποίηση στην ελίτ ομάδα αεροπόρων. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οργή καθώς οι γίγαντες των σιτηρών κερδίζουν από την ‘άδικη’ κρίση πείνας». Γίνονται εκκλήσεις για φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών που βρίσκονται στο κέντρο του εμπορίου σιτηρών, που απολαμβάνουν τεράστια κέρδη τη στιγμή που πολλά μέρη στον κόσμο έρχονται αντιμέτωπα με το φάσμα της σιτοδείας. Στον Independent διαβάζουμε: «». Τέλος, η Daily Telegraph: «Ορισμένοι φοβούνται ότι η ΕΕ χάνει τη θέληση να υποστηρίξει την Ουκρανία». Βρετανοί διπλωμάτες προτρέπουν τους ευρωπαίους ηγέτες να συνεχίσουν τη στήριξη στην Ουκρανία παρά την κρίση πληθωρισμού που ‘δαγκώνει’.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο φόβος του πληθωρισμού κατακλύζει τους Γερμανούς». Ελάχιστη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση από τους πολίτες, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα για τον ενεργειακό εφοδιασμό, αναφέρει η εφημερίδα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ουκρανία επιβεβαιώνει την αξίωση για την Κριμαία». Σε συνέδριο, ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε την ενότητα της χώρας του. Ο καγκελάριος Σολτς τον διαβεβαιώνει για περαιτέρω παραδόσεις όπλων. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για μια κλιμάκωση την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Τέλος, η Die Welt: «Ο Καναδάς δεν μπορεί να βοηθήσει τον Σολτς στην κρίση του φυσικού αερίου». Από γερμανική σκοπιά, η επίσκεψη του καγκελαρίου στον πρωθυπουργό Τριντό ήταν αποθαρρυντική.  

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η Δεξιά διχάζεται για τον Πούτιν». Ο Σαλβίνι ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις τιμωρούν τις ιταλικές επιχειρήσεις, όχι το Κρεμλίνο. Τα Αδέρφια της Ιταλίας τηρούν αιδήμονα σιωπή για το ζήτημα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η κηδεία μιας τσαρίνας». Η εξόδιος ακολουθία για την κόρη του Ντούγκιν έγινε με τιμές αρχηγού κράτους. Αυτή την Τετάρτη οι Ουκρανοί φοβούνται αντίποινα, καθώς σήμερα είναι η μέρα ανεξαρτησίας της Ρωσίας. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μελόνι-Λέττα, κόντρα για τα εργασιακά». Στο πρώτο τετ-α-τετ των δύο ηγετών στο Ρίμινι, η ακροδεξιά πολιτικός επέμεινε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τον κατώτατο μισθό. Διαφωνία υπήρξε επίσης και για το πλαφόν στην τιμή του αερίου. Τέλος, η Corriere della Sera: «Φόροι, αέριο: η πρόκληση είναι εδώ». Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Ρίμινι, η Μελόνι ήταν αυτή που δέχθηκε τα περισσότερα χειροκροτήματα ενώ Σαλβίνι και Λέττα ήρθαν σε σύγκρουση για τις κυρώσεις στην Ρωσία.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Από το Κίεβο στη Μόσχα: Δεν συμμετέχουν στον πόλεμο». Μετά από έξι μήνες μάχης, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα ανατολικά και τα νότια της χώρας. Η εφημερίδα ωστόσο φιλοξενεί τις απόψεις δυο πασιφιστών, ενός Ουκρανού και ενός Ρώσου. Στη Libération διαβάζουμε: «Έξι μήνες σύγκρουσης στην Ουκρανία: η ζωή στον πόλεμο». Η εφημερίδα  δημοσιεύει ρεπορτάζ από την πρώτη γραμμή στο Νότο, στην καρδιά μιας καθημερινότητας που παίρνει ρυθμό από τις βόμβες και την κατοχή. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κοινωνία, κλίμα: επιστροφή σε δύο μέτωπα για το Μακρόν». Το Ελυζέ ετοιμάζεται για ένα φθινόπωρο γεμάτο κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, ενώ το πρώτο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται αυτή την Τετάρτη. Με τον επίμονο πληθωρισμό στο φόντο και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, η υπεράσπιση του σχεδίου για την αγοραστική δύναμη και η ψήφιση του προϋπολογισμού θα είναι δύσκολες. Τέλος, η Le Figaro: «Πόλεμος στην Ουκρανία: ο κίνδυνος ενός τέλματος». Έξι μήνες μετά την επέμβαση της Ρωσίας, οι δύο στρατοί έρχονται αντιμέτωποι με μάχες πυροβολικού, όμως δεν κερδίζουν έδαφος και οι θέσεις τους έχουν ‘παγώσει’ σε ένα πόλεμο φθοράς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter