Διεθνής Τύπος: Συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ για το εμπόριο στη Β. Ιρλανδία – Αύξηση των αντισημιτικών εγκλημάτων στη Γερμανία

Διεθνής Τύπος: Συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ για το εμπόριο στη Β. Ιρλανδία – Αύξηση των αντισημιτικών εγκλημάτων στη Γερμανία

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Συμφωνία για το Brexit». Ο Σούνακ εξασφαλίζει συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να βάζει βέτο σε κοινοτικούς νόμους με το «φρένο του Στόρμοντ». Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο πρωθυπουργός χαιρετίζει το ‘νέο κεφάλαιο’ στις σχέσεις με την ΕΕ μετά τη συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία». Η πολύπαθη συμφωνία γίνεται ευρέως αποδεκτή αλλά ο Σούνακ πρέπει να αντιμετωπίσει τους σκληρούς οπαδούς του Brexit. Στον Independent διαβάζουμε: «Κοίτα ποιος τέλειωσε τη συμφωνία του Brexit». Η εφημερίδα σχολιάζει δηκτικά το γεγονός ότι ο Ρίσι Σούνακ ήταν αυτός που έφερε τη συμφωνία με την ΕΕ, και όχι ο Μπόρις Τζόνσον. Η συμφωνία περιλαμβάνει την εγγύηση της ελευθερίας της ροής των προϊόντων, ένα «Φρένο του Στόρμοντ» για τους νέους ευρωπαϊκούς νόμους και η κατάργηση του συνόρου στην Ιρλανδική θάλασσα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Σούνακ: Η συμφωνία μου είναι ένας νέος δρόμος για να πάμε μπροστά». Ο πρωθυπουργός χαιρετίζει το πλαίσιο που δίνει νέα ώθηση για το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία, εκτιμά η εφημερίδα.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Βρετανία και ΕΕ συμφωνούν για το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία». Ο συμβιβασμός στοχεύει να τερματίσει τη διχόνοια μετά το Brexit, αλλά πρόκειται να βρει εμπόδια στους Τόρις και τους ιρλανδούς Ενωτιστές. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ σκοπεύει να θεραπεύσει την πληγή του Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία». Σημαντική χαρακτηρίζει τη συμφωνία ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες σχετικά με το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία. Στους Financial Times διαβάζουμε: «EE και Βρετανία χαλαρώνουν την ένταση μετά το Brexit με την εμπορική συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία». Βρυξέλλες και Λονδίνο χαιρετίζουν το νέο κεφάλαιο στη σχέση τους, με τη συμφωνία που επετεύχθη να επαναπροσδιορίζει το πρωτόκολλο του Τζόνσον. Οι Ενωτιστές της Β. Ιρλανδίας θέλουν να εξετάσουν προσεκτικά το κείμενο. Τέλος η Washington Post: «Οι Ρεπουμπλικάνοι στοχοποιούν ομοσπονδιακούς εργαζόμενους». Περισσότερο έλεγχο σε υπαλλήλους που διαχειρίζονται τις χρηματοδοτήσεις ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων.                   

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Λονδίνο και Βρυξέλλες λύνουν την εμπορική διαμάχη του Brexit, για τη Βόρεια Ιρλανδία». Σούνακ και φον ντερ Λάιεν λένε ότι ένα «νέο κεφάλαιο» ανοίγει στις σχέσεις των δύο μερών. Η συμφωνία προβλέπει απλοποιήσεις στη διακίνηση εμπορευμάτων. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Συμφωνία στη διαμάχη για το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία». Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκουν διέξοδο από τη σύγκρουση σχετικά με τους ελέγχους αγαθών. Χωρίς τη συμφωνία, τα δασμολογικά εμπόδια είχαν καταστεί αναγκαία, πυροδοτώντας αναταραχές. Τέλος, η Die Welt: «Η βία κατά των Εβραίων αυξάνεται σημαντικά». Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας απαριθμεί, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, περισσότερα από 2.600 αντισημιτικά εγκλήματα το 2022. 

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Λονδίνο και Βρυξέλλες διευθέτησαν τη σύγκρουση σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία». Η συμφωνία λύνει τον τελευταίο κόμπο στο Brexit ενώ αναγκάζει το Σούνακ να καταπνίξει την εξέγερση των ευρωσκεπτικιστών. Και η El Mundo: «Ο Σούνακ και η ΕΕ ανοίγουν ένα ‘νέο κεφάλαιο’ που μαλακώνει το Brexit». Η συμφωνία ανατρέπει τους ελέγχους στα σύνορα και τους περιορισμούς στα εμπορεύματα, ενώ μπορεί να βάλει τέλος στη διχόνοια που ξεκίνησε από τον Τζόνσον, σχολιάζει η εφημερίδα. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «To μανιφέστο του νέου Δημοκρατικού Κόμματος». Οι προτεραιότητες της νέας γενικής γραμματέα Έλλι Σλέιν είναι οι εξής: αγώνας κατά της ανισότητας, υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων, ναι στον κατώτατο μισθό και στοπ στην ανασφάλεια του πρεκαριάτου και, τέλος, να γίνει ομαλά η οικολογική μετάβαση. Η έκκληση της νέας γραμματέα του κόμματος προς τη βάση: «Από τους καθολικούς μέχρι τους αριστερούς, πρέπει να αγωνιστούμε να μείνουμε ενωμένοι». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Σλέιν-Μελόνι, η κόντρα ξεκινά». Σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο γυναικών, η πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμη για μια «πολύ σκληρή αντιπολίτευση». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μετανάστες, η Μελόνι ωθεί την ΕΕ». H πρωθυπουργός παρεμβαίνει στην τηλεόραση και απευθύνεται στις Βρυξέλλες: “Πρέπει να ενεργήσουμε για τις αναχωρήσεις, το διάταγμα για τις ΜΚΟ δεν έχει καμία σχέση με το ναυάγιο. Είμαστε περήφανοι για όσα έγιναν στην Ουκρανία” . Τέλος, η Corriere della Sera: «Μετανάστες, θύελλα για τον υπουργό». Η αντιπολίτευση επιτίθεται στον επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών, Πιαντεντόζι. Στο ναυάγιο του Κροτόνε μετρήθηκαν 63 θύματα, ενώ έγιναν τρεις συλλήψεις.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Κάτω τα χέρια από τις αγροτικές γαίες». Auchan, Chanel, L’Oreal: οι εταιρείες αποκτούν όλο και περισσότερη γη, επιβάλλοντας τη λογική της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας. Ένας κίνδυνος για τη βιοποικιλότητα και τους αγροκαλλιεργητές, σχολιάζει η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Ροντόλφ Σααντέ: Το πραγματικό αφεντικό της Μαρσέιγ». Ο νέος ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας, Μαρσέιγ, είναι ιδιοκτήτης οπλοβιομηχανίας. Η εφημερίδα φιλοτεχνεί το πορτρέτο ενός διακριτικού κληρονόμου που δεν κρύβει τις φιλοδοξίες. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Στρατός, ενέργεια: Η μεγάλη μεταμόρφωση της Γερμανίας». Εδώ και ένα χρόνο, ο Όλαφ Σολτς έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του να ενισχύσει το στρατό και να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. Την ερχόμενη Πέμπτη, ο καγκελάριος πρέπει να περάσει νομοσχέδιο που να επικυρώνει την ιστορική στροφή. Τέλος, η Le Figaro: «Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: το σχέδιο της αστυνομίας για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα». Για την εγγύηση της ασφάλειας των Αγώνων, ειδικά στην περιοχή που θα μένουν οι αθλητές, οι δυνάμεις της τάξης πολλαπλασιάζουν τις επιχειρήσεις στο πεδίο στις πιο ευαίσθητες ζώνες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter