Δίκη δολοφονίας Τοπαλούδη: Το κατηγορητήριο, οι μαρτυρίες και τα μοιραία πρόσωπα

Δίκη δολοφονίας Τοπαλούδη: Το κατηγορητήριο, οι μαρτυρίες και τα μοιραία πρόσωπα

Τα σπαρακτικά λόγια του πατέρα και της μητέρας της δολοφονημένης Ελένης Τοπαλούδη ράγισαν τις καρδιές όλων όσων βρέθηκαν στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου όπου ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, η δίκη για τη δολοφονία της φοιτήτριας στη Ρόδο.

Με την είσοδο των δυο κατηγορουμένων ως δραστών του βιασμού και της στυγερής δολοφονίας της κοπέλας που συγκλόνισε το πανελλήνιο, η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη δεν άντεξε και ξέσπασε.

«Θα σε σκοτώσω. Δολοφόνε. Στη ζωή τους δεν διαβάζανε, εμένα το παιδί μου πέντε γλώσσες ήξερε. Δολοφόνοι. Θα σας γ@μήσω!» φώναξε η χαροκαμένη μάνα που αρκετά αργότερα και μετά την κατάθεσή της, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο διότι ένιωσε έντονη αδιαθεσία.

Η πρόεδρος πρότεινε να περάσει για λίγο έξω η κ. Κούλα Αρμουτίδου, μητέρα της Ελένης, ώστε να ηρεμήσει και να ξεκινήσει η διαδικασία. Εν τω μεταξύ, εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Υπήρξε και σύντομος σωματικός έλεγχος πριν ξεκινήσει η διαδικασία.

Στο δικαστήριο σήμερα βρέθηκε και η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του δολοφονημένου από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, Παύλο Φύσσα. Οι δυο μητέρας, τα δυο τραγικά πρόσωπα που αν και δεν γνωρίζονταν σίγουρα μπορούν να καταλάβουν τον πόνο η μία της άλλης, μίλησαν μεταξύ τους για μερικά λεπτά.

Με την κατάσταση να παραμένει συναισθηματικά φορτισμένη και τεταμένη ξεκίνησε η διαδικασία με την κλήρωση και την ορκωμοσία των ενόρκων.

Το κατηγορητήριο

Η Εισαγγελέας της έδρας προχώρησε στην απαγγελία της κατηγορίας του ομαδικού βιασμού από κοινού και ανθρωποκτονία εκ δόλου σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού ενώ με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα ανέφερε τα τρομακτικά βασανιστήρια που φέρεται να υπέστη η Ελένη Τοπαλούδη από τους κατηγορουμένους. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εκμεταλλεύτηκαν τις υπέρτερες σωματικές τους δυνάμεις.

Το θύμα ήταν έρμαιο στις σεξουαλικές ορέξεις τους, αμφότεροι ήταν γνώστες πολεμικών τεχνών (κικ μπόξινγκ), γρονθοκόπησαν το θύμα και έχασε τις αισθήσεις της, αργότερα το θύμα φέρεται να τις ανέκτησε και γνωστοποίησε στους κατηγορουμένους ότι θα τους καταγγείλει στην αστυνομία και θα τα πει στην οικογένειά της. Ακριβώς, όπως είπε η εισαγγελέας σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι σχεδίασαν και αποφάσισαν να εξοντώσουν και φυσικά το θύμα. Δηλαδή να του αφαιρέσουν τη ζωή, διότι η υπόθεση πήρε δυσμενή τροπή, το θύμα αντιστεκόταν σθεναρά, και ήταν αποφασισμένο να καταγγείλει τις πράξεις.

Προκείμενου λοιπόν, να αποφύγουν την εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη, αποφάσισαν να την εξοντώσουν και φυσικά.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες

Οι δυο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν το αποτρόπαιο έγκλημα κάτι που προκάλεσε τον εκνευρισμό του πατέρα της Ελένης αλλά και τους συνηγόρου της οικογένειας, Αλέξη Κούγια.

«Δεν ντρέπεστε λίγο για ποια συναίνεση μιλάτε; Με το μαχαίρι στο λαιμό τη βιάσατε… Το κορίτσι μας ήταν το “τυχερό”, αν δεν ήταν η Ελένη θα ήταν κάποιο άλλο κορίτσι», φώναξε στους δυο νεαρούς κατηγορουμένους ο Ιωάννης Τοπαλούδης.

Ο συνήγορος του πρώτου κατηγορουμένου του νεαρού Ροδίτη, Θ. Μαντάς, αρνήθηκε την κατηγορία του ομαδικού βιασμού λέγοντας ότι υπήρξε ερωτική επαφή με την συναίνεση της Ελένης Τοπαλούδη ενώ για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας αποδέχτηκε συμμετοχή όχι όμως την πράξη της ανθρωποκτονίας. Ζήτησε δημόσια συγγνώμη από μεριάς των κατηγορουμένων λέγοντας οτι δεν συνδέεται με επιδίωξη αναγνώρισης ελαφρυντικού.

Ο συνήγορος της οικογένειας Τοπαλούδη, κ. Κούγιας δήλωσε πως δεν περίμενε ποτέ αυτήν την τοποθέτηση από την πλευρά των κατηγορουμένων ως υπερασπιστική γραμμή. «Σκοτώνει για δεύτερη φορά την Ελένη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, αλβανικής καταγωγής, αρνήθηκε και τις δυο κατηγορίες.

Ο κ. Κούγιας διάβασε μια μακροσκελή δήλωση της οικογένειας Τοπαλούδη για την υπόθεση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι την βασάνισαν επί ώρα, έθιξε πως τώρα αρνούνται την κατηγορία του βιασμού αλλά υπάρχουν στοιχεία από την δικογραφία με ευρήματα DNA και άλλα.

«Από το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε προέκυψαν τα πραγματικά περιστατικά που αποδεικνύουν ότι οι δυο κατηγορούμενοι συναποφάσισαν και εκτέλεσαν από κοινού την δολοφονία της θανούσης για να μην τους καταγγείλει για τον ομαδικό βιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός ποινικολόγος. Ανέφερε επίσης ότι η Ελένη βρέθηκε γυμνή φορώντας μόνο το στηθόδεσμό της κάτι που αποδεικνύει ότι η πράξη δεν έγινε με συναίνεση ενώ εξέφρασε ότι δεν περίμενε την άρνηση των κατηγοριών κάτι που αποτελεί προσβολή στη μνήμη της κοπέλας.

Αναφέρθηκε ακόμη σε κοινό δόλο των δυο κατηγορουμένων και μαρτυρικό θάνατο της Ελένης.

Πατέρας Τοπαλούδη: «Σήμερα παρούσα είναι και η Ελένη»

Η διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων ξεκίνησε με τον πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη κατάθεση, από την οποία δεν έλειψαν τα δάκρυα.

«Παρούσα είναι και η Ελένη Τοπαλούδη είναι στις ψυχές μας στις καρδιές μας και θα είναι αιωνία στις ψυχές μας», είπε ο τραγικός πατέρας στην αρχή της κατάθεσης του και τόνισε πως «ένα παιδί με μέλλον, έχασε άδικα τη ζωή του. Προσπαθούσαμε με νύχια και με δόντια, να τη στέλνουμε σε φροντιστήρια για να πάρει τα εφόδια να αποκατασταθεί επαγγελματικά, όμως το σημαντικότερο εφόδιο που της δώσαμε ήταν ότι από μικρή τη μάθαμε να αγαπάει το συνάνθρωπο της και να σέβεται το διαφορετικό, της περάσαμε αξίες και ηθική, της μάθαμε να συμπαραστέκεται στους άλλους. Κάποιοι άλλοι δυστυχώς δεν τα μαθαίνουν αυτά στα παιδιά τους».

«Δώσαμε στο παιδί μας αξίες και ιδανικά. Στις 26 Νοεμβρίου 2018, μίλησα με την κόρη μας, την επόμενη μέρα, 27 Νοεμβρίου μίλησε η σύζυγος μου. Δεν διαπιστώσαμε τίποτα διαφορετικό στη συμπεριφορά της», είπε ο πατέρας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στιγμή που αυτός και η σύζυγός του είδαν τη φωτογραφία με το τατουάζ της κόρης τους αλλά και στην τραγική διαδικασία αναγνώρισης του πτώματος:

«Μου έδειξε τη φωτογραφία με το τατουάζ τριαντάφυλλο στο πόδι. Από εκεί και μετά ψάχναμε να βρούμε μέσο να πάμε Ρόδο. Πάμε με τον αδερφό μου (σ.σ. για την αναγνώριση)… οι πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου, τρομακτικές και συγκλονιστικές… Μας πήγαν στον ιατροδικαστή,. Στο νεκροτομείο πήγε ο αδερφός μου για την αναγνώριση. Εγώ δεν μπορούσα»

«Άδειασε η ψυχή μας μονομιάς. Παρασκευή 30 Νοεμβρίου επιβεβαιώθηκε, ότι ήταν η Ελένη», είπε φορτισμένος ο πατέρας της φοιτήτριας.

Πρόεδρος: Πώς μάθατε ποιοι ήταν; Από ποιον;

Μάρτυρας: Μάθαμε ποιοι ήταν αυτοί που έκαναν την αποτρόπαια πράξη από το λιμενικό. Στην αρχή, από την ιατροδικαστική εξέταση ξέραμε ότι υπάρχει εγκληματική ενέργεια μόνο.

Ο κ. Τοπαλούδης, με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε τη στιγμή που μπήκαν για πρώτη φορά στο διαμέρισμα της δολοφονημένης κόρης τους και παραδέχεται ότι ήταν φοβερά δύσκολο.

«Μας έδωσαν το κλειδί, από το διαμέρισμα της κόρης μας, το δεύτερο πιο συγκλονιστικό βίωμα της ζωής μου. Το κορίτσι μας θα έμενε για λίγο, το φως ήταν αναμμένο, είχε αφήσει μίση τσίχλα, και μισό μήλο στο ψυγείο. Ήταν συγκλονιστικό, με ποτάμι τα δάκρυα να προσπαθείς να μαζέψεις πράγματα του κοριτσιού σου, που λίγες ήμερες πριν ζούσε και ανέπνεε εκεί».

Κορυφαία στιγμή της κατάθεσης του πατέρα ήταν όταν ξέσπασε σε κλάματα αναφερόμενος στη μεταφορά της σορού της Ελένης: «Όταν μεταφέραμε το φέρετρο της κόρης μας, σκεφτόμουν μέσα μου να ανεβάσει ο κυβερνήτης πιο ψηλά το αεροπλάνο ώστε το σώμα της που βρισκόταν από κάτω, να ανέβει πιο ψηλά να συναντήσει την ψυχή της να ξαναζωντανέψει»

Πρόεδρος: Παρατηρήσατε αλλαγή στη συμπεριφορά της Ελένης;

Μάρτυρας: Όχι. Ήταν κοινωνική. Δεν την είχαμε πονηρέψει. Αν μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με καχυποψία θα καταντήσουμε μια κοινωνία ζούγκλα. Γι αυτό θα μου επιτρέψετε να πω ότι στο εδώλιο θα έπρεπε να κάθονται οι γονείς των κατηγορουμένων. Γιατί είχαν παρατηρήσει παραβατικές συμπεριφορές και δεν έκαναν τίποτα για τα παιδιά τους. Ο ρόλος του γονιού είναι ο πιο δύσκολος.

Μητέρα: «είναι κτήνη και ανθρωπόμορφα τέρατα. Τέρατα!»

Υποβοηθούμενη από στενά της πρόσωπα η χαροκαμένη μητέρα προσήλθε στην έδρα για να καταθέσει. Καθισμένη και εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένη ξεκίνησε να μιλά για την κόρη της.

«Η Ελένη μου ήταν ένα πάρα πολύ καλό παιδί, φιλότιμο, είχε αγάπη για τους άλλους, ήταν παιδί δοτικό δεν δημιούργησε πότε πρόβλημα στη ζωή της, μπορεί να την στεναχωρούσαν άλλοι, αλλά εκείνη δεν δημιουργούσε εντάσεις, ήταν καλοσυνάτο παιδί και κοινωνικό. Έρχονταν παιδιά στο σπίτι συνέχεια», κατέθεσε η μητέρα της αδικοχαμένης φοιτήτριας, για τον χαρακτήρα της κόρης της, ενώ αναφερόμενη στους κατηγορούμενους που τους χαρακτήρισε «καρκινώματα» και «παλιοτόμαρα» σε πολύ έντονο ύφος είπε:

«Κρατούσαν το παιδί μου, τα αίματα να στάζουν από ταβάνια και πατώματα και δεν ντρέπονται. Αν ήμουν στη θέση τους, και είχα κάνει όσα έκαναν θα είχα αυτοκτονήσει! Έφαγαν το παιδί μου τα ανθρωπόμορφα τέρατα. Οι δολοφόνοι χωρίς ίχνος ανθρωπιάς, είναι κτήνη, γεννημένα τέρατα. Τέρατα!»

Σε άλλο σημείο η μητέρα ξέσπασε ξανά: «Ο Αλβανός είχε κανονίσει με τον Έλληνα να βιάσουν την κόρη μου. Οι γονείς του Έλληνα είχαν τα λεφτά και νόμιζαν ότι θα τον σώσουν».

Η μητέρα, κατέθεσε πως πιστεύει, επικαλούμενη το ένστικτο της μάνας και τα όσα έμαθε από την έρευνα που ακολούθησε, ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν τη βοήθεια της οικογένειας του 21χρονου ροδίτη, που είναι γιος μεγάλου επιχειρηματία του νησιού.

«Γνώριζαν, άκουγαν και έμειναν απαθείς. Βρέθηκε DNA παντού και στα ταβάνια και στους τοίχους», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην κατάθεση της γιαγιάς του ροδίτη κατηγορούμενου, η οποία κατέθεσε πως είχε δει την Ελένη χαμογελαστή, η μητέρα της είπε πως είναι αδύνατον να μην άκουσε τις φωνές του παιδιού της, «σίγουρα θα φώναζε, το παιδί μου είχε δυνατή φωνή». Στο σημείο αυτό δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ των συνηγόρων.

Μετά από σχετικές ερωτήσεις της Εισαγγελέα της έδρας, η τραγική μητέρα ανέφερε τα όσα της εκμυστηρεύτηκε στενή φίλη της κόρης της λίγο μετά την κηδεία. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε, η φίλη της Ελένης, είπε στη μητέρα της πως η φοιτήτρια είχε πέσει θύμα βιασμού ξανά, πριν ένα χρόνο, την είχαν βιντεοσκοπήσει και την εκβίαζαν.

Στο τέλος της εξαιρετικά φορτισμένης κατάθεσής της, η μητέρα ζήτησε να δει τα πρόσωπα των κατηγορουμένων και ξέσπασε.

«Μου καταστρέψατε τη ζωή θέλω να καταδικαστείτε δις ισόβια, με την πιο υψηλή ποινή που προβλέπει το Σύνταγμα! Μόνο έτσι θα συμβιβαστώ».

Και συνέχισε με περισσότερη ένταση το ξέσπασμά της που οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας: «Τέρατα μου σκοτώσατε το παιδί, θα σας πάρω την ψυχή, από τα δικά μου τα χέρια θα φύγεις (σ.σ. απευθύνεται στον 21χρονο). Φτου σας ξεφτίλες, σιχάματα! Εγω θα σας στείλω στον τάφο!»

Ο άνθρωπος που εντόπισε τους δράστες

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την εξέταση του Διοικητή Ειδικών Επιχειρήσεων, άνθρωπος ο οποίος έτρεξε πρώτος την έρευνα για τους δράστες της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη και κατόρθωσε να τους εντοπίσει και να τους συλλάβει.

Ο Θωμάς Ζόβας περιέγραψε αναλυτικά την έρευνά του η οποία οδήγησε στη σύλληψη των δυο φερόμενων τότε ως δραστών.

Όπως είπε ο μάρτυρας, ο αλβανικής καταγωγής κατηγορουμένος, του αποκάλυψε τί είχαν πράξει με τον Έλληνα Ροδίτη και έτσι κατόρθωσε να εντοπίσει μετέπειτα και τον δεύτερο δράστη.

Είπε ότι πήγε στο σπίτι του Ροδίτη όπου του άνοιξε η μητέρα του νεαρού κατηγορουμένου και αφού γύρισε τον αλβανό κατηγορούμενο στο τμήμα (σ.σ τον είχε πάρει μαζί του, όπως κατέθεσε, προκειμένου να του υποδείξει πού ήταν το σπίτι του άλλου δράστη) επέστρεψε στην περιοχή όπου διέμενε και είχε το ξυλουργείο η οικογένεια του Ροδίτη.

Εκεί βρήκε μόνο τον πατέρα, και όπως είπε, προφανώς η μητέρα αντιλήφθηκε ότι κάτι γινόταν και ειδοποίησε το γιο. Αργότερα, όταν βρήκε τον πατέρα στο ξυλουργείο, εντόπισε και το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να μεταφέρουν την απάνθρωπα χτυπημένη Ελένη και να την πετάξουν στον γκρεμό, “τελειώνοντας” αυτό που ξεκίνησαν. Είχε ήδη δει υλικό κάμερες της περιοχής ψάχνοντας το όχημα με το οποίο μετέφεραν την Τοπαλούδη.

Όπως τόνισε ο μάρτυρας, στην αρχή είχε επικοινωνία τηλεφωνική με τη μητέρα του Ροδίτη κατηγορουμένου. Για να πειστεί ο πατέρας, όπως είπε να του παραδώσει το γιο, χρειάστηκε να πάει στο καφενείο και να του πει ότι θα τους ξεφτιλίσει όλους με αυτά που έχουν συμβεί μπροστά σε όλους.

Πάτησε όπως είπε, στο κοινωνικό πρόσωπο που ήθελε να κρατήσει η οικογένεια του κατηγορούμενου. Για να το πράξει αυτό, όπως είπε, πέρασαν 7 με 8 ώρες απ΄όταν εντόπισε τον πατέρα του κατηγορούμενου και μετά όταν γύρισε έμαθε πως είχε πάει στο τμήμα ο γιος, φερόμενος ως δράστης με τη μητέρα του.

Ο μάρτυρας είπε ότι μίλησε κατά τις έρευνες με τη γιαγιά του κατηγορουμένου Ροδίτη λέγοντας ότι ένας άνθρωπος με φυσιολογική ακοή σίγουρα θα είχε ακούσει τί είχε συμβεί απο πάνω του (σ.σ η γιαγιά του κατηγορουμένου έμενε στον κάτω όροφο στην εξοχική κατοικία όπου η Ελένη υπέστη τον αποτρόπαιο βασανισμό και βιασμό της).

Είπε ακόμη ότι υπήρχαν αίματα στο σπίτι αν και τα εμφανή τα είχαν καθαρίσει. «Ήταν σχετικά καθαρό το σπίτι με βάση των γνώσεων που είχαν δηλαδή». Αναφέρθηκε στο παρελθόν του Ροδίτη στο οποίο υπήρχαν βίαιες πράξεις που είχε κάνει.

Ξεκαθάρισε πως ένας από τους δύο μπορούσε να κατεβάσει από τη σκάλα της εξοχικής κατοικίας το ημιλιπόθυμο κορμί της Ελένης αλλά ότι για να πεταχτεί με δύναμη και μακριά το σώμα της κοπέλας στον γκρεμνό χρειάζονταν δυο.

Σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, η Ελένη ήταν ζωντανή και είχε τις αισθήσεις αν και ημιλιπόθυμη όταν την πέταξαν απο το γκρεμό. Σημειώνεται πως ο θάνατος της Ελένης προήλθε, όπως αναφέρει η ιατροδικαστική έρευνα, από πνιγμό. Ήταν ζωντανή δηλαδή όταν την πετούσαν από τον γκρεμό.

Η δίκη διακόπηκε και ο μάρτυρας θα συνεχίσει την κατάθεσή του στην επόμενη δικάσιμο, στις 28 Ιανουαρίου. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής να προσέλθουν ως μάρτυρες ο ιατροδικαστικής και ο αρμόδιος για τον έλεγχο DNA. 

Διαβάστε επίσης: Η Μάγδα Φύσσα στο πλευρό των γονιών της Ελένης Τοπαλούδη (Photos)

Δίκη δολοφονίας Τοπαλούδη: Σπαρακτικές οι καταθέσεις του πατέρα και της μητέρας της φοιτήτριας – Αρνούνται τις κατηγορίες οι κατηγορούμενοι

Στο νοσοκομείο η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter