Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα καταβληθεί στους μισθωτούς και πώς υπολογίζεται

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα καταβληθεί στους μισθωτούς και πώς υπολογίζεται

Στις 21 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία καταβολής για το δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι το δώρο Χριστουγέννων στους λογαριασμούς των ανέργων μπήκε στις 4 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, όσον αφορά τους συνταξιούχους, η καταβολή του δώρου υπολογίζεται στις 21-22 Δεκεμβρίου μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου 2024.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Στη σχετική ιστοσελίδα του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (κάντε κλικ εδώ) μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υπολογίσουν το ποσό που θα τους καταβληθεί.

Ουσιαστικά λαμβάνεται υπόψιν εάν ο εργαζόμενος πληρώνεται με ημερομίσθιο ή μισθό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρονική περίοδος που υπολογίζεται για το δώρο Χριστουγέννων είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Οι ειδικές κατηγορίες

Για τους ωρομίσθιους

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο, ο υπολογισμός γίνεται, βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2023 μέχρι 31-12-2023. Διαιρούνται, δηλαδή, οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό διά του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάστηκε ή διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό, που προκύπτει, πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως Δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση, έχοντας, όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησής του από 01/05/2023 έως 31/12/2023.

Για την εκ περιτροπής απασχόληση

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από έξι ημέρες την εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2023 έως 31/12/2023.

Σε όλες τις περιπτώσεις, το ποσό του Δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter