Δραματική αύξηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων – Ξεκινούν από 5 χρονών

Δραματική αύξηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων – Ξεκινούν από 5 χρονών
Η Σαφία Ιμπραχίμ ετοιμάζεται να δείξει στην κάμερα τα εργαλεία και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ), τον οποίο έμαθε σε ηλικία 15 ετών και τον εφαρμόζει εδώ και 35 χρόνια (AP Photo/Brian Inganga)

Δραματική αύξηση έχει σημειώσει τα τελευταία οκτώ χρόνια ο αριθμός των κοριτσιών και των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων (FGM), σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Unicef.

Το ποσοστό αυξήθηκε συγκεκριμένα κατά 15%, πράγμα που σημαίνει, ότι πάνω από 230 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που ζουν σήμερα, έχουν υποστεί ακρωτηριασμό, σε σύγκριση με 200 εκατομμύρια το 2016, ενώ παρατηρείται η τάση να εφαρμόζεται η πρακτική αυτή σε μικρότερη ηλικία, όπως δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ, Κάθριν Ράσελ.

«Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων βλάπτει τα σώματα των κοριτσιών, θολώνει το μέλλον τους και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους», τόνισε η ίδια, προσθέτωντας το εξής: «Βλέπουμε επίσης μια ανησυχητική τάση ότι όλο και περισσότερα κορίτσια υποβάλλονται στην πρακτική αυτή σε μικρότερες ηλικίες, πολλά πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια. Αυτό μειώνει περαιτέρω το περιθώριο παρέμβασης. Πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για τον τερματισμό αυτής της επιβλαβούς πρακτικής».

Όλο και περισσότερες οικογένειες επιλέγουν να ακρωτηριάζουν τις κόρες τους σε μικρότερη ηλικία – μερικές φορές ακόμα και σε ηλικία δύο ετών – για να μειώσουν τη σωματική βλάβη και το ψυχολογικό τραύμα, που υφίστανται τα μεγαλύτερα κορίτσια, αναφέρει η Unicef. Πρόκειται για μια τάση που πρέπει να αντιμετωπιστεί, δήλωσε ο οργανισμός.

«Όταν ένα παιδί ακρωτηριάζεται, συνήθως δεν το μαθαίνει κανείς»

Οι εργασίες για την εξάλειψη της πρακτικής μέχρι το έτος-στόχο του ΟΗΕ, το 2030, θα πρέπει να προχωρήσουν 27 φορές ταχύτερα από ό,τι σήμερα, υπογραμμίζει η Unicef. Οι ακρωτηριασμοί δεν επεκτείνονται γεωγραφικά, αλλά πραγματοποιούνται σε όλο και περισσότερα κορίτσια υποβάλλονται σε αυτόν σε χώρες, που τον εφαρμόζουν.

Σημειώνεται, ότι η εν λόγω πρακτική στη μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων. Αποτελεί παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ το 2012 ο ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για την απαγόρευσή του. Περίπου το 60% των περιπτώσεων – 144 εκατομμύρια – συμβαίνουν στην Αφρική, ακολουθούμενες από 80 εκατομμύρια στην Ασία και 6 εκατομμύρια στη Μέση Ανατολή.

Πολλές αφρικανικές χώρες έχουν καταγράψει σταθερή μείωση της πρακτικής τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο η συνολική πρόοδος έχει σταματήσει, ή έχει αντιστραφεί.

Στην Γκάμπια, αυτή την εβδομάδα κατατέθηκε νομοσχέδιο για την κατάργηση της απαγόρευσης του FGM. Στη Σιέρα Λεόνε, η πρακτική παραμένει νόμιμη παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για την ποινικοποίησή της και μάλιστα, τρία κορίτσια έχασαν τη ζωή τους κατά την επέμβαση στην εν λόγω χώρα φέτος.

Ακτιβίστρια κατά του FGM από το Κίσι της Κένυας, δήλωσε ότι δέχεται λιγότερες κλήσεις για διάσωση από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Οι πληροφορίες που άλλοτε την βοηθούσαν να κινητοποιήσει τις τοπικές αρχές ώστε να παρέμβουν, είναι λιγότερο συχνές, επειδή οι τελετές για κοπές έχουν εγκαταλειφθεί, ακόμη και αν η διαδικασία δεν έχει εγκαταλειφθεί. «Στο Κίσι είναι δύσκολο να ορίσουμε το μέγεθος της τάσης, επειδή όταν ένα παιδί ακρωτηριάζεται, συνήθως δεν το μαθαίνει κανείς, εκτός από τη μητέρα του και τον άνθρωπο που πραγματοποιεί τον ακρωτηριασμό», ανέφερε η ακτιβίστρια μιλώντας στον Guardian.

Φόβοι για την τάση ιατρικοποίησης της πρακτικής

Εν τω μεταξύ, όπως τονίζουν ακτιβιστές, η κίνηση προς την ιατρικοποίηση της πρακτικής -όπου αυτή πραγματοποιείται από ιατρούς και όχι από παραδοσιακούς «κόπτες» σε νοσοκομεία ή σπίτια – καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό της.

Διευθύνων σύμβουλος του Five Foundation, της παγκόσμιας σύμπραξης για τον τερματισμό του FGM, σημείωσε επίσης, πως οι οργανώσεις βάσης που αγωνίζονται για τον τερματισμό της πρακτικής αυτής χρειάζονται περισσότερη χρηματοδότηση.

Διαβάστε επίσης: Εγκώμιο στις γυναίκες που μας καθορίζουν

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter