ΕΕ: Παρέμβαση από 81 οργανώσεις κατά του Νέου Σύμφωνου Μετανάστευσης

ΕΕ: Παρέμβαση από 81 οργανώσεις κατά του Νέου Σύμφωνου Μετανάστευσης
AP Photo/Alessandra Tarantino

Την καταψήφιση του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και το Άσυλο από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) της ΕΕ (που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη), ζητούν με επιστολή τους ογδόντα μια οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Στην επιστολή τους οι υπογράφοντες, αναφέρουν ότι το Νέο Σύμφωνο, που τόσο έχει προωθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι επιβλαβές και παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με το κείμενο της: «Καλούμε τους ευρωβουλευτές της LIBE να απορρίψουν στην επικείμενη ψηφοφορία το Σύμφωνο. Αυτό δημιουργεί ένα σύστημα με το οποίο απειλείται σοβαρά το δικαιώματα αίτησης ασύλου στην ΕΕ και το οποίο αναμένεται να φέρει περαιτέρω αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, μόνο και μόνο επειδή είναι μετανάστες. Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια της δεκαετούς πολιτικής που έχει οδηγήσει σε σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη».

Η νομοθεσία αφορά στον έλεγχο των παράτυπων μεταναστών κατά την άφιξή τους στην ΕΕ, τις διαδικασίες για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου, τις ρυθμίσεις για τον καθορισμό της χώρας της ΕΕ που είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων και τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σύστημα, οι χώρες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της υποδοχής τουλάχιστον 30.000 αιτούντων άσυλο ετησίως ή της καταβολής τουλάχιστον 20.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο σε ένα κοινό ταμείο της ΕΕ.

Το νέο σύστημα έχει σαν στόχο να κάνει διάκριση μεταξύ των ατόμων που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και εκείνων που δεν έχουν και προέκυψε έπειτα από πιέσεις των πιο συντηρητικών κυβερνήσεων της ΕΕ για την αναχαίτιση της ροής μεταναστών προς την Ευρώπη, από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Σημειώνεται πως εάν περάσει η νομοθεσία από την LIBE, τότε θα πάει στην ολομέλεια του ΕΚ για έγκριση.

Διαβάστε επίσης: Βρυξέλλες: Νέα υποχώρηση της Κομισιόν για την «αγρανάπαυση» υπό την πίεση των αγροτών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter