«Εγκεφαλικά» από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας – Τα χειρότερα έρχονται

«Εγκεφαλικά» από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας – Τα χειρότερα έρχονται

Ήρθε η περίφημη «αυτορρύθμιση» της αγοράς με πρωταθλήτρια Ευρώπης στις τιμές την Ελλάδα. 

Τον Σεπτέμβρη του 2020 ο Υπουργός Superman κ. Χατζηδάκης, διαβεβαίωνε τους ιθαγενείς, ότι με τις μαγικές του συνταγές εξασφάλιζε φτηνότερες τιμές στο ηλεκτρισμό. Ενδιάμεσα μάλιστα καμωνόταν περιφερόμενος τα ΜΜΕ, ότι έσωσε την ΔΕΗ που ο ίδιος βάφτισε χρεοκοπημένη.

Ο Αύγουστος του 2020 είχε κλείσει με τιμή χονδρικής στην H.Ε. 53€/ MWh. Αμέσως μετά τα μαγικά Χατζηδάκη, οι χρηματιστηριακές τιμές χονδρικής ακολούθησαν ξέφρενη ανοδική πορεία: Σεπτέμβριος 2020 58,3€, Οκτώβριος 2020 61€, Νοέμβριος 81,3€, Δεκέμβριος 89€.

Την επόμενη χρονιά (2021) η Ελλάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης με μεσοσταθμική τιμή έτους τα 132€/ MWh

(Οι τιμές από τα επίσημα αναρτημένα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στην σελίδα «μεσοσταθμική τιμή αγοράς»)

Την αδιευκρίνιστη πιθανότητα, ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν σωρεία σατανικών συμπτώσεων, δεν βγήκε ούτε ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης να υπερασπιστεί.

Τα χειρότερα ήρθαν το 2022. Η χώρας μας με μεσοσταθμική χονδρική τιμή που προκαλεί ίλιγγο στα 230+ €, δεν επιτρέπει σε καμιά χώρα της Ε.Ε. να αμφισβητήσει την πρωτιά της.

Όπως φαίνεται καθαρά στον πίνακα της ΡΑΕ  (τιμές 17/2/2022 από την διεύθυνση rae.gr/mapgraph/ ) είμαστε σταθερά πρώτοι στην Ε.Ε. Η τελευταία στήλη τα λέει όλα. Η περίφημη αυτορρύθμιση της αγοράς που τόσο επικαλούνται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές (και πολιτικοί) έκανε το θαύμα της.

Αφού έστειλαν λοιπόν τις τιμές χονδρικής στα ύψη, έστειλαν και τον λογαριασμό στους καταναλωτές με την περίφημη «ρήτρα αναπροσαρμογής» πρώτα οι ιδιώτες και μετά η ΔΕΗ. Ουσιαστικά δηλαδή έγινε σύνδεση όλων των τιμολογίων Η.Ε. (οικιακών- αγροτικών-επαγγελματικών- βιοτεχνικών κλπ) με τις τιμές χονδρικής αγοράς. Έτσι οι τιμές χονδρικής από την φούσκα του χρηματιστηρίου, περνούν απευθείας στον καταναλωτή 2-3 μήνες μετά.

Η ΔΕΗ έχοντας πάνω από το 80% των καταναλωτών, εκ του πονηρού δεν ενεργοποίησε καμιά «ρήτρα» προς τα κάτω, όταν στις αρχές του 2020 λόγω covid οι τιμές στην χονδρική ρεύματος είχαν κάνει βουτιά στα 40€ και πουλούσε αισχροκερδώντας με 105-120 €. Αντίθετα τα υπερκέρδη αυτής της ληστείας των καταναλωτών, τα golden boys τα βάφτισαν «υπερεπίτευξη στόχου» για την συγκέντρωση των κορακιών της ιδιωτικοποίησης της το 2021 και για να μοιραστούν μπόνους, μετοχές, δώρα.

Η Κυβέρνηση επιμελώς «ανίκανη» χωρίς κανένα προληπτικό μέτρο συγκράτησης των τιμών, κλείνει το μάτι στους προμηθευτές με τις επιδοτήσεις, στέλνοντας χρήματα στις τσέπες τους, από πόρους που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε κοινωνικές δαπάνες ή πράσινη ανάπτυξη. Δεν αναλαμβάνει τις βαριές ευθύνες της για την βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση με χρήση του Φ.Α. ως ενδιάμεσου καυσίμου. Ούτε την απόφαση της για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που με τον Δημόσιο χαρακτήρα (και τις όποιες αδυναμίες)  λειτουργούσε σαν ομπρέλα προστασίας για τους καταναλωτές.

Τα συστημικά ΜΜΕ αρκούνται σε αναφορές για πανευρωπαϊκό φαινόμενο, γεωπολιτικά παραμύθια και ανάδειξη της κρατικής επιδότησης ως πανάκειας στο πρόβλημα, ικανοποιημένα από τα τεράστια ποσά διαφημίσεων των προμηθευτών.

Οι καταναλωτές θύματα των κερδοσκοπικών παιχνιδιών καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και το ύψος του ενοικίου της κατοικίας! Το ίδιο ισχύει και με τους ελεύθερους επαγγελματίες, που οι εξωφρενικοί λογαριασμοί έβαλαν τα κεφάλια τους στον πάγκο του χασάπη.

Οι τιμές πλέον δεν διαμορφώνονται ούτε καν με καπιταλιστικούς όρους αγοράς (προσφορά-ζήτηση) αλλά από τις ορέξεις για κερδοσκοπία του παγκόσμιου καρτέλ ενέργειας, με τα Ευρωπαϊκά και ντόπια παρακλάδια του.

Μετά από χρόνια ίσως μάθουμε ότι η Ελλάδα είναι τώρα «χώρα αναφοράς» στην διαμόρφωση των Ευρωπαϊκών τιμών ενέργειας. Όπως και στα φάρμακα με την NOVARTIS.

Ο ΥΠΕΝ κ. Σκρέκας αντί να λέει αστειότητες για διόγκωση της κατανάλωσης από τους λαμπτήρες ή να κάνει προτροπές για κλείσιμο του θερμοσίφωνα, πρέπει να απαντήσει:

-Γιατί η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που αύξησε σε αυτές τις συγκυρίες την κατανάλωση Φυσικού Αερίου για παραγωγή Η.Ε.;

-Γιατί η χονδρική είναι στα 230-300 €, την στιγμή που το ενεργειακό μας μίγμα (Φ.Α.-ΑΠΕ-λιγνίτης-νερά κλπ) παράγεται με κόστος 150-160€/ MWh;

-Που είναι οι έλεγχοι της αγοράς και η εποπτεία σε αυτή την πρωτοφανή αισχροκέρδεια;

-Έχει καταλάβει ότι υπάρχουν ενδείξεις σύστασης καρτέλ που πρέπει να διερευνηθούν;

Η Διοίκηση της ΔΕΗ που εξακολουθεί να είναι η δεσπόζουσα προμηθεύτρια, κρυμμένη, ετοιμάζεται να ανακοινώσει υπερκέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων από το αίμα των λαϊκών στρωμάτων και των μικρομεσαίων επαγγελματιών.

Αλήθεια αυτή ήταν η αποστολή της ΔΕΗ με Δημόσιο χαρακτήρα;

Να ενσωματωθεί με τα κοράκια των αγορών, ή με χαμηλές τιμές να τραβάει όλη την αγορά προς τα κάτω;

Αυτή η δοκιμασία των καταναλωτών και κυρίως των λαϊκών στρωμάτων έβγαλε ένα θετικό μήνυμα και ας ακούγεται παράδοξο. Αναδείχτηκε με δραματικό τρόπο η ανάγκη επαναφοράς της ΔΕΗ στο Δημόσιο χαρακτήρα που γνώρισε η κοινωνία επί δεκαετίες. Την ΔΕΗ που τα μαύρα μνημονιακά χρόνια προπλήρωνε εισφορές δεκάδων εκατομμυρίων € στον ΕΦΚΑ, για να μπορέσει κλείνοντας ελλείμματα να πληρώσει στο τέλος του μήνα τις συντάξεις των συμπολιτών μας. Αυτή την ΔΕΗ της αλληλεγγύης θέλουμε και όχι την ΔΕΗ των μετοχών, των golden boys και της ακρίβειας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter