Κυριακή Μάλαμα: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τον πολιτισμό»

Κυριακή Μάλαμα: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τον πολιτισμό»

Η Κυριακή Μάλαμα είναι τομεάρχης Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Χαλκιδικής.

Επειτα από δύο πολύ μεγάλες δημόσιες διαβουλεύσεις με τους φορείς του πολιτισμού με τη συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανου Κασσελάκη, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μετά τη συλλογική επεξεργασία του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της θεματικής του πολιτισμού έχουμε καταθέσει ένα πρώτο προσχέδιο 29 άρθρων πρότασης νόμου-πλαίσιο για τον πολιτισμό στην εσωτερική διαδικασία του κόμματός μας.

Μέσα λοιπόν από αυτές τις τρεις μεγάλες θεσμικές διαβουλεύσεις και δεκάδες μικρότερες καταλήξαμε σε μια πρόταση νόμου η οποία δομείται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Στο δεύτερο εισάγουμε μια σειρά από κρίσιμες ρυθμίσεις στα θέματα του σύγχρονου πολιτισμού. Αφήνουμε ανοικτό κι ένα τρίτο μέρος, όπου θα ενσωματώσουμε όλες τις προτάσεις που θα κατατεθούν από τους συλλογικούς φορείς του πολιτισμού, τους οποίους θα καλέσουμε να συμμετάσχουν στη διαβούλευσή μας. Μόλις λάβουμε και τις δικές τους συνεισφορές θα παρουσιάσουμε την πρόταση νόμου.

Τι λέει όμως η νομοθετική μας πρόταση; Στο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προτείνουμε δύο εμβληματικές ρυθμίσεις. Η μία αφορά την εκ νέου ενοποίηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με τα πέντε μεγάλα μουσεία που σήμερα είναι νομικά πρόσωπα. Η ενοποίηση αυτή είναι απαραίτητη για το αδιαίρετο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για την προστασία των μουσείων μας και για την ύπαρξη συγκροτημένης μουσειακής πολιτικής για τη χώρα. Η δεύτερη δέσμη διατάξεών μας αφορά την προστασία των νεότερων μνημείων μας. Σήμερα στην Ελλάδα χιλιάδες νεοτέρα μνημεία, από τη μεταβυζαντινή εποχή μέχρι και την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, απειλούνται από τη γραφειοκρατία και την εγκατάλειψη. Εμείς προχωρούμε στη νομοθέτηση της άνευ όρων μεταβίβασης όσων μνημείων ανήκουν στο δημόσιο στο υπουργείο Πολιτισμού κι από εκεί, όπου υπάρχει ενδιαφέρον, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το δεύτερο μέτρο είναι η δημιουργία εθνικού ταμείου αναστήλωσης νεότερων μνημείων. Το ταμείο αυτό θέλουμε να αποτελέσει το χρηματοδοτικό εργαλείο για τη σωτηρία των μνημείων αυτών.

Στο ζήτημα του σύγχρονου πολιτισμού νομοθετούμε τέσσερα πολύ σημαντικά, κατά τη γνώμη μας, πράγματα. Εισάγουμε ένα πλαίσιο για την άμεση διαπραγμάτευση των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον χώρο του θεάματος – ακροάματος. Κινητοποιούμε τους θεσμούς ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας να επανέλθουν. Δεύτερον, δημιουργούμε ένα νέο νομοπαρασκευαστικό πλαίσιο ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβάθμισης των πτυχίων των μη πανεπιστημιακών καλλιτεχνικών σπουδών. Είναι δέσμευσή μας, το οφείλουμε στους καλλιτέχνες, αναγνωρίζουμε τη συνθετότητα του αντικειμένου και προχωράμε μέσα από τη δημιουργία ενός νομοπαρασκευαστικού διαφανούς περιβάλλοντος που θα επιτρέψει να έχουμε μια διαβάθμιση ανά είδος και κλάδο με τα συνοδά επαγγελματικά δικαιώματα.

Τρίτο ζήτημα, η δημιουργία ενός εθνικού συμβουλίου σύγχρονου πολιτισμού, όπου θα εκπροσωπούνται οριζόντια και δημοκρατικά όλες οι τέχνες και το οποίο όχι απλώς θα συμβουλεύει το υπουργείο, αλλά θα δεσμεύει την πολιτεία σε δράσεις για την προώθηση του πολιτισμού και των τεχνών στη χώρα. Αυτό το όργανο σήμερα δεν υπάρχει και πρέπει να δημιουργηθεί, με τρόπο όμως που θα διασφαλίζει τη δημοκρατική και συμμετοχική λειτουργία του. Πιστεύουμε ότι η ιδέα μας, με τις βελτιώσεις που θα μας προταθούν, μπορεί να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση. Και, τέλος, προτείνουμε τη δημιουργία ελληνικού κέντρου μουσικής, το οποίο θα χρηματοδοτεί νέες ποιοτικές δισκογραφικές δουλειές σε όλα τα είδη της μουσικής, για να μπορούν οι δημιουργοί να στηρίζονται στο ξεκίνημά τους.

Αυτή την πρόταση νόμου για τον πολιτισμό αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και την παρουσίασή της θα την καταθέσουμε στη Βουλή, με τη δέσμευση να την κάνουμε νόμο του κράτους όταν μας επιλέξουν οι πολίτες. Σε λίγες μέρες, λοιπόν, θα αναρτήσουμε σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο και δεσμευόμαστε ότι θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά τις απόψεις όλων, ακόμη κι αν τελικά χρειαστεί να ανατρέψουμε κάποιες αρχικές μας σκέψεις. Θέλουμε να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συνδιαμόρφωση της πρότασής μας με τους ανθρώπους του πολιτισμού κι αυτό να γίνει το νέο προγραμματικό μας συμβόλαιο στον συγκεκριμένο τομέα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter