Έγκλημα στα Τέμπη: Γνώσεις συγκοινωνιολόγου και εμπειρογνώμονα απέκτησε ξαφνικά ο Βορίδης

Έγκλημα στα Τέμπη: Γνώσεις συγκοινωνιολόγου και εμπειρογνώμονα απέκτησε ξαφνικά ο Βορίδης

Αποφεύγοντας να απαντήσει τις αιτιάσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και στρεψοδικώντας με βολικές αναγνώσεις και ατάκες που σκοπό είχαν να καταδείξουν τα ανισόρροπα επιχειρήματα ακραίων φωνών του Κοινοβουλίου, ο Μάκης Βορίδης μόνο που δεν απαίτησε από τη μειοψηφία και τους πολίτες να ζητήσουν συγγνώμη από την κυβέρνηση για τις αιτιάσεις περί συγκάλυψης, ενώ παρουσιάστηκε ιδιαίτερα καταρτισμένος τόσο για τα ζήτημα των εκρήξεων μετά από μετωπικές συγκρούσεις τρένων όσο και για τη λειτουργία των σιδηροδρόμων.

Με ύφος «βαρύ και ασήκωτο» ο αντ΄ αυτού του πρωθυπουργού εξήρε το έργο της πλειοψηφίας στην Εξεταστική, κάνοντας λόγο για πόρισμα που είναι αποτέλεσμα «βαθιάς δουλειάς για να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και να εντοπιστούν οι συστημικές δυσλειτουργίες για να διορθωθούν».

Δεν αρνήθηκε τα πολιτικά χαρακτηριστικά που ενέχει η συγκρότηση και λειτουργία Εξεταστικών Επιτροπών, κατηγορώντας παράλληλα τους πολιτικούς του αντιπάλους για «πολιτική εκμετάλλευση» της τραγωδίας. «Έχουμε συγκαλύψει επειδή δεν δεχόμαστε την ύπαρξη ενδείξεων ενοχής του Καραμανλή και άλλων υπουργών; Για αυτό συγκαλύψαμε;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως αν συγκαλύπτει όποιος διαφωνεί με την αντιπολίτευση, τότε, «όποιος διαφωνεί με μας, κάνει πολιτική εκμετάλλευση».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν αναθεώρησε το άρθρο 86 του Συντάγματος στην προτείνουσα Βουλή που είχε την πλειοψηφία έως το 2019, ενώ για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη ο κ. Καραμανλής με απλή άρση ασυλίας βάσει των αναγνώσεων συνταγματολόγων για τα δια παραλείψεως αδικήματα, διερωτήθηκε για τον πρώην υπουργό Μεταφορών: «Αυτήν την παράλειψη που συνδέετε με το δυστύχημα, θα την είχε κάνει αν δεν ήταν υπουργός;».

Ως προς το περιεχόμενο του ψηφίσματος της Μαρίας Καρυστιανού, ο υπουργός Επικρατείας έψεξε τα κόμματα της μειοψηφίας γιατί δεν εξηγούν στους πολίτες ότι η υλοποίηση του απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση. «Αν συμφωνήσουμε με νόμο να καταργήσουμε το άρθρο 86 του Συντάγματος, καταργείται; Γιατί δεν το λέτε αυτό; Ποιος κάνει εκμετάλλευση της αγωνίας των ανθρώπων όταν λέει τέτοια πράγματα για να βγει το λαϊκιστικό μεροκάματο;» ρώτησε.

Επάρκεια συγκοινωνιολόγου

Απαντώντας στην κριτική της μειοψηφίας πως αν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα, ο κ. Βορίδης ισχυρίστηκε πως η ύπαρξη τους δεν θα μπορούσε να το αποτρέψει γιατί υπεισέρχεται και πάλι ο ανθρώπινος παράγοντας. Ωστόσο, το πρόβλημα σε αυτό το επιχείρημα του κ. Βορίδη είναι διττό. Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης με ανάρτηση του λίγες μέρες μετά την τραγωδία είχε επισημάνει πως εάν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, θα ήταν αδύνατο να συμβεί η τραγωδία. Δεύτερον, και τα τρία μέλη της επιτροπής Γεραπετρίτη κατέθεσαν ενώπιον της Επιτροπής πως η ύπαρξη ETCS θα μπορούσε να αποσοβήσει το δυστύχημα.

Γνώσεις εμπειρογνώμονα

Αίσθηση προκάλεσε δε η προσπάθεια του να αντικρούσει τις επικρίσεις για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας. Ειδικότερα, ο υπουργός αναρωτήθηκε αν η φωτιά που προκλήθηκε δεν θα διευρυνόταν σε διάσπαρτα σημεία στην περίπτωση που υπήρχαν εύφλεκτα υλικά, συμπληρώνοντας πως «είναι πολύ απλά τα πράγματα, γιατί τα καταθέτουν οι υπηρεσιακοί, οι πυροσβέστες. Άρα, ποια συγκάλυψη έχουμε κάνει κι εκεί; Έχουμε ακούσει αδιανόητα πράγματα».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Βορίδης αποφάσισε να δώσει και σήμα αντεπίθεσης, καθώς ισχυρίστηκε πως «έχουμε σταθεί τρομερά ανεκτικοί» στις κατηγορίες, καλώντας τα μέλη της «γαλάζιας» ΚΟ «να βάλουν τέλος στις παραφιλολογίες».

Δείτε επίσης: Δούρου για Βελόπουλο: «Δεύτερη φύση το ψέμα για εκείνον» – Για «ακροδεξιό, χυδαίο και ομοφοβικό παραλήρημα» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Κεχαγιά για Τέμπη: «Πρόκειται για ένα έγκλημα παραλείψεων με ποινικές ευθύνες» – Γιατί δεν ζητά Προανακριτική ο ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή LIVE: Γαλάζιο «μπάζωμα» για το έγκλημα στα Τέμπη – Απών ο Μητσοτάκης

Μπρα ντε φερ Φάμελλου-Βορίδη για το έγκλημα των Τεμπών: «Αντέχετε να πάει απευθείας στη δικαιοσύνη ο Καραμανλής;»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter