Είναι πολλά τα λεφτά, ΚΕΔ

Είναι πολλά τα λεφτά, ΚΕΔ

Η ελληνική Σούπερ Λίγκα 1 βρίσκεται στο τρίτο –μπορεί και στο τέταρτο– σκαλοπάτι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ως προς την ποιότητά του, ωστόσο η διαιτησία πληρώνεται σε… ράβδους χρυσού. Μόνο τα ξένα μέλη της ΚΕΔ για την περασμένη και την τρέχουσα σεζόν θα κοστίσουν 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα για τις ξένες διαιτητικές ομάδες ανέρχονται έως και 12.000 ευρώ για κάθε ματς.

Η πληρωμή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) απασχολεί εδώ και μήνες την ΕΠΟ. Η διοίκηση της ομοσπονδίας ζήτησε από Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό να της καταβάλουν χρήματα προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των απολαβών του Μαρκ Κλάτενμπεργκ και των συνεργατών του Ζοάο Καπέλα, Τζέικομπ Κόλιν και Στίβεν Μπένετ.

Από το 1,5 εκατ. ευρώ που θα στοιχίσουν οι αδρά αμειβόμενοι διαιτητοπαράγοντες η UEFA έχει καταβάλει ήδη στην ΕΠΟ 300.000 ευρώ. Η ομοσπονδία από την πλευρά της δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει ούτε 1 ευρώ για τα μέλη της ΚΕΔ, ωστόσο μέχρι να βρεθεί λύση έχει δαπανήσει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ!

Μπαϊράκι

Το θέμα της πληρωμής των μελών της ΚΕΔ θα τεθεί από την ομοσπονδία και πάλι τον Ιανουάριο. Η ΕΠΟ απευθύνθηκε στους Big 4 ζητώντας από τους μεγαλομετόχους των ΠΑΕ να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αλλά αυτοί δεν δείχνουν μεγάλη προθυμία να πληρώσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες δέχονται να καταβάλλουν μόλις 50.000 ευρώ τον χρόνο κι αυτό σημαίνει ότι για πέρυσι και φέτος Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός θα δώσουν 400.000 ευρώ για την αμοιβή των ξένων μελών της ΚΕΔ. Συν τις 300.000 ευρώ που κατέθεσε η UEFA στον λογαριασμό της ΕΠΟ, το ποσό φτάνει στις 700.000 ευρώ. Ωστόσο το σύνολο των αμοιβών ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ, οπότε λείπει ένα ποσό που φτάνει τις 800.000 ευρώ!

Η διαφορά

Τα λεφτά είναι πολλά και η ΕΠΟ επιμένει να πληρώσουν τη διαφορά οι τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ. Για να συμπληρωθεί το ποσό οι Big 4 πρέπει να καταβάλουν για κάθε σεζόν 150.000 ευρώ, αλλά δεν πρόκειται να ακολουθήσουν την προτροπή της ομοσπονδίας. Λέγεται μάλιστα πως οι μεγάλοι είχαν συμφωνήσει με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο να πληρώνουν 50.000 ευρώ τον χρόνο για τα έξοδα της ΚΕΔ. Με αυτό όμως το ποσό καλύπτεται μόλις το 25% της ετήσιας αμοιβής των ξένων στελεχών της.

Στο θέμα των εξόδων διαιτησίας υπάρχει και κάτι ακόμη. Ο Κλάτενμπεργκ έχει γίνει αποδέκτης (ευγενικών) μηνυμάτων από παράγοντες ομάδων της ΣΛ1 που του ζητούν να ορίζει ξένους διαιτητές στα παιχνίδια τους. Ο Αγγλος αρχιδιαιτητής δεν χάλασε χατίρι, όμως και πάλι ο λογαριασμός πληρώνεται από την ΕΠΟ. Οταν οι 14 ΠΑΕ αγωνίζονται εντός έδρας πληρώνουν 5.000 ευρώ για τα έξοδα διαιτησίας. Οι ξένες διαιτητικές ομάδες κοστίζουν μέχρι και 12.000 ευρώ και η διαφορά των 7.000 ευρώ καλύπτεται από την ομοσπονδία.

Συνολικά η ΕΠΟ έχει πληρώσει 300.000 ευρώ για τα έξοδα των αλλοδαπών διαιτητών και η διοίκηση Δημητρίου δεν προτίθεται να καλύπτει τη διαφορά που προκύπτει μέχρι το τέλος της περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες της ΣΛ1 θα πληρώνουν 12.000 αντί για 5.000 ευρώ για τις ξένες διαιτητικές ομάδες που θα διευθύνουν τα παιχνίδια τους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter