Εισαγγελική έρευνα για την καταστροφή πορισμάτων του ΣΔΟΕ

Εισαγγελική έρευνα για την καταστροφή πορισμάτων του ΣΔΟΕ

Προκαταρκτική έρευνα διενεργείται από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος σχετικά με την παράνομη καταστροφή εκατοντάδων πορισμάτων του ΣΔΟΕ με απλή προφορική εντολή, την οποία είχε αποκαλύψει το Documento τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του νέου επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, εισαγγελέα εφετών Παναγιώτη Καψιμάλη, ξεκίνησε η διενέργεια προκαταρκτικής ποινικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχτεί τυχόν ποινικά αδικήματα από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ που ενεπλάκησαν στην καταστροφή του αρχείου.

Ολα αυτά την ώρα που ήδη διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) για την αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών, ενώ, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, μια νέα επιστολή έχει φτάσει μεταξύ άλλων στο γραφείο και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,η οποία επιβεβαιώνει την παράνομη καταστροφή των εγγράφων ενώ παράλληλα κατονομάζει συγκεκριμένους εφοριακούς ως μέλη κυκλώματος που «κλείνει» υποθέσεις.

Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, η παράνομη καταστροφή του αρχείου είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου από δύο υπαλλήλους του δικαστικού τμήματος του ΣΔΟΕ. Επρόκειτο για εκατοντάδες υπηρεσιακά έγγραφα, από το 2020 μέχρι και το 2023 που αφορούσαν μεγάλες υποθέσεις απάτης και φοροδιαφυγής που δεν έχουν παραγραφεί, πολιτικά πρόσωπα ή περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων κ.λπ. Η καταστροφή φέρεται να έγινε με προφορική εντολή του διευθυντή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Ηλία Κωνσταντέα δίχως να τηρηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Ο ίδιος πάντως με έγγραφό του προς τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα υποστήριξε ότι είχε δώσει οδηγία να μην τηρούνται αντίγραφα των πορισματικών αναφορών που συντάσσονταν από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ.

 

Μετά το δημοσίευμα δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τη διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες υπαλλήλων. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος προκειμένου να αναζητηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες. Η καταστροφή υπηρεσιακών εγγράφων άλλωστε δεν είναι πράξη που μπορεί να τελέσει οποιοσδήποτε κρατικός υπάλληλος, αλλά ορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία από τη νομοθεσία.

Παραλήπτες Μητσοτάκης, ΣΔΟΕ και ΜΜΕ

Στο μεταξύ, μια νέα επιστολή έφτασε στα γραφεία του Documento, η οποία έφερε ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2023. Ως παραλήπτες αναφέρονταν το γραφείο του πρωθυπουργού, τα γραφεία του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού Οικονομικών, το γραφείο της υπηρεσιακής γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, το τμήμα Καταγγελιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΣΔΟΕ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα. Επίσης η ίδια επιστολή-καταγγελία είχε κοινοποιηθεί σε σειρά από ΜΜΕ, όπως η «Εφημερίδα των Συντακτών», τα «Νέα», η «Δημοκρατία» κ.ά.

Στην επιστολή γινόταν λόγος για «φοβερά και τρομερά πράγματα που συμβαίνουν στο ΣΔΟΕ, ενώ επιβεβαίωνε πλήρως τις αποκαλύψεις του Documento σχετικά με την παράνομη καταστροφή υπηρεσιακών εγγράφων. Δεν είναι η πρώτη επιστολή που αποστέλλεται για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αλλη μία είχε αποσταλεί στην εφημερίδα στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, στην οποία περιγράφονταν πάνω κάτω τα ίδια πράγματα, δίχως ονόματα.

Ο Θεοχάρης και η ψηφιοποίηση

Σύμφωνα με τις επιστολές, στις 19 Ιουλίου 2023 μετέβη στο ΣΔΟΕ «άνθρωπος από το γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών (σ.σ.: εννοεί τον Χάρη Θεοχάρη), μαζί με υπάλληλο της εταιρείας The Records Hub SA προκειμένου να δει το αρχείο της υπηρεσίας αφού εκδηλώθηκε πρόθεση από την νέα ηγεσία του υπουργείου αυτό να ψηφιοποιηθεί κάτι φυσικά που θα έπρεπε να γίνει πολλά χρόνια πριν».

Τότε, όπως επισημαίνεται, ο Ηλ. Κωνσταντέας «έδωσε εντολή (προφορική φυσικά) στην προϊσταμένη του τμήματος του Δικαστικού της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ να καταστραφεί όλο το αρχείο της περιόδου που τον αφορούσε (2020-23) προκειμένου να μην καταστεί δυνατόν να ψηφιοποιηθεί».

Σύμφωνα με την καταγγελία, «οι υποθέσεις του χρονικού αυτού διαστήματος είναι ακόμη ζωντανές και πολλές από αυτές κρύβουν τεράστιο πλούτο για την ελληνική οικονομία», ενώ η καταστροφή των εγγράφων έγινε «χωρίς να συγκροτηθεί επιτροπή καταστροφής αρχείου και χωρίς να συνταχθεί το αντίστοιχο πρωτόκολλο καταστροφής».

Ο καταγγέλλων ή καταγγέλλουσα αποδίδει την καταστροφή των εγγράφων στο ότι ο Ηλ. Κωνσταντέας «δεν ήθελε με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο να πληροφορηθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών» όσα είχαν συμβεί σε διάφορες υποθέσεις που χειριζόταν το ΣΔΟΕ την περίοδο 2020-23.

Τα έγγραφα που καταστράφηκαν αφορούσαν μεγάλες υποθέσεις απάτης και φοροδιαφυγής που δεν έχουν παραγραφεί, πολιτικά πρόσωπα, περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων και άλλα

Μια «δράκα» με πλάτες πολιτικού

Εκτός από την παράνομη καταστροφή των εγγράφων, ο ανώνυμος αποστολέας κατήγγειλε και κάτι ακόμη: τη λειτουργία «μιας δράκας», όπως τους αποκαλεί, εφοριακών που «κλείνουν υποθέσεις», σε γνώση υφυπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη και της διευθύντριάς του. Μάλιστα στη νέα επιστολή κατονομάζει αναλυτικά τα στελέχη του ΣΔΟΕ και τις θέσεις που υπηρετούν, τον υφυπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και τη διευθύντρια του γραφείου του υφυπουργού.

Οπως υπογραμμίζει, η ομάδα αυτή των εφοριακών «κλείνει υποθέσεις» φοροδιαφυγής με το αζημίωτο, ενώ αναφέρει και το όνομα εταιρείας η οποία φέρεται να ευνοήθηκε από το κύκλωμα. Η επιστολή είναι στη διάθεση του Documento, σε περίπτωση που ζητηθεί από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Διαβάστε επίσης: ΣΔΟΕ: Η παράνομη καταστροφή εγγράφων και η επιλεκτική «τύφλωση» της Δικαιοσύνης

ΣΔΟΕ: Πειθαρχική έρευνα αλλά όχι εισαγγελική για την παράνομη καταστροφή υπηρεσιακών εγγράφων

Κύριε Μητσοτάκη πόσο καιρό γνωρίζετε για την παράνομη καταστροφή εγγράφων στο ΣΔΟΕ;

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter