Εκλογές στη Βραζιλία: Ξεκίνησε η καταμέτρηση, μπροστά ο Μπολσονάρο – Φόβοι για καταστολή ψηφοφόρων

Εκλογές στη Βραζιλία: Ξεκίνησε η καταμέτρηση, μπροστά ο Μπολσονάρο – Φόβοι για καταστολή ψηφοφόρων
A man votes with his dog during a presidential run-off election in Sao Pablo, Brazil, Sunday, Oct. 30, 2022. (AP Photo/Matias Delacroix)

Το μέλλον μιας από τις μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου και του τροπικού δάσους του Αμαζονίου βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, καθώς η Βραζιλία διεξήγαγε αυτή την Κυριακή τις πιο σημαντικές εκλογές της εδώ και δεκαετίες. Ο ακροδεξιός πρόεδρός της, Ζαΐρ Μπολσονάρο, παλεύει με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να προσκολληθεί στην εξουσία εν μέσω ισχυρισμών ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εμπλακεί σε μια εκστρατεία καταστολής ψηφοφόρων υπέρ του Μπολσονάρο.

https://twitter.com/ashkotak/status/1586813031723548672

Οι δημοσκοπήσεις την παραμονή των εκλογών έδειξαν ότι ο Μπολσονάρο υστερούσε κατά μερικές μονάδες μόνο από τον αριστερό αντίπαλό του, τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, με τη διαφορά να μην ξεπερνά τις τέσσερις μονάδες. Οι δημοσκοπήσεις του πρώτου γύρου είχαν υποτιμήσει την υποστήριξη για τον ακροδεξιό πρόεδρο, ενώ ο Λούλα κέρδισε τον πρόσφατο πρώτο γύρο με περίπου 6 εκατομμύρια ψήφους, αλλά δεν πέτυχε τη συνολική πλειοψηφία που θα του εξασφάλιζε τη νίκη, δίχως η εκλογική αναμέτρηση να πάει σε δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την ενσωμάτωση των ψήφων, ο Μπολσονάρο προηγείται, έχοντας πάνω από το 50% των ψήφων που του εξασφαλίζει τη δεύτερη θητεία, ωστόσο όσο προχωρά η ενσωμάτωση φαίνεται το ποσοστό του να κατεβαίνει.

Ο ακροδεξιός, ανοιχτά νοσταλγός της χούντας, πρόεδρος έχει προϊδεάσει ότι δε θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών αν δεν νικήσει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, η οποία έβγαλε τα ξημερώματα της Κυριακής εγκύκλιο στην οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συμμορφωθεί στις εντολές του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου.

«Για πολλούς ανθρώπους, αυτή θα είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα στην ιστορία της Βραζιλίας», είπε ο Λούλα στους δημοσιογράφους καθώς ψήφισε στο São Bernardo do Campo, τη βιομηχανική πόλη όπου ο πρώην ηγέτης του συνδικάτου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα τη δεκαετία του 1970. Δεκάδες εκατομμύρια προοδευτικοί Βραζιλιάνοι ελπίζουν να έχει δίκιο καθώς ψήφισαν εναντίον ενός ριζοσπαστικού δεξιού προέδρου τον οποίο κατηγορούν για καταστροφικά κακή διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και καταστροφή στο περιβάλλον και τη διεθνή φήμη της Βραζιλίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter