Εκλογές στο Μεξικό: Ο Λόπες Ομπραδόρ διατηρεί την πλειοψηφία στο Κογκρέσο

Εκλογές στο Μεξικό: Ο Λόπες Ομπραδόρ διατηρεί την πλειοψηφία στο Κογκρέσο

Η πρώτη καταμέτρηση που διενήργησαν οι εκλογικές αρχές για τις ενδιάμεσες εκλογές του Μεξικό έδωσε στο κόμμα της Εθνικής Αναγεννησιακής Κίνησης (MORENA) του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, μαζί με τα κόμματα συνασπισμού του, τον έλεγχο της κατώτερης Βουλής του Κογκρέσου, το οποίο όμως απέτυχε να εξασφαλίσει μια αυξημένη πλειοψηφία.

Η εκτίμηση του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου (ΙΝΕ) έδωσε στον συνασπισμό της MORENA, του Εργατικού Κόμματος (Partido del Trabajo – PT) και τους Πράσινους, από 265 μέχρι 292 έδρες από τις 500 στην Κάτω Βουλή, αλλά το κυβερνών κόμμα έλαβε από 34,9% έως 35,8% της προτίμησης των ψηφοφόρων.

Το Μεξικό διεξήγαγε τις μεγαλύτερες εκλογές στην ιστορία του, με τους 94 εκατομμύρια  ψηφοφόρους να επιλέγουν και τους 500 εκπροσώπους στην Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και τους διοικητές σε 15 πολιτείες, εκπροσώπους για 30 τοπικές κοινότητες και άλλες 1.200 δημόσιες θέσεις.

Οι εκλογές θεωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό ως δημοψήφισμα για την Cuarta Transformación, την Τέταρτη Μεταμόρφωση, όπως την αποκαλεί ο 67χρονος πολιτικός. Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια να ξαναπάρει τον έλεγχο της χώρας από μια αδίστακτη ελίτ, πράγμα που ο Ομπραδόρ την συγκρίνει με την ανεξαρτησία του Μεξικό, τους μεταρρυθμιστικούς νόμους του Μπενίτο Χουάρες και την επανάσταση του 1910.

Ο AMLO, όπως είναι κοινώς γνωστός, είναι ένας αριστερίζων, φιλολαϊκός ποπουλιστής που κέρδισε την προεδρία πριν από τρία χρόνια μετά τρεις προσπάθειες. Έχει καταστήσει τον αγώνα κατά της διαφθοράς κεντρικό κομμάτι της θητείας του και επικεντρώθηκε στην εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων για τους φοιτητές της χώρας, τους ηλικιωμένους, τις αυτόχθονες κοινότητες και άλλα άτομα με χαμηλό εισόδημα. Ο μεξικανός πρόεδρος έχει επίσης πιέσει για την ανάκαμψη της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PEMEX ως μέρος της προσπάθειάς του να ανακτήσει την ενεργειακή κυριαρχία και να αναδιανείμει τον πλούτο της χώρας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης του Μεξικό επέλεξαν να συμμετάσχουν σε κοινό ψηφοδέλτιο στις περισσότερες πολιτείες και επικεντρώθηκαν στο να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους δώσουν την πλειοψηφία στο κατώτερο νομοθετικό σώμα, αλλά απέτυχαν στην προσπάθειά τους να κερδίσουν αρκετή υποστήριξη για να εμποδίσουν την ατζέντα του προέδρου στο Κογκρέσο. Την προσπάθεια συγκέντρωσης των αντιπολιτευόμενων κομμάτων της χώρας οδήγησε ο μεγιστάνας Κλαούντιο Γκονζάλες, ο οποίος έχει δημιουργήσει την ΜΚΟ «Μεξικάνοι ενάντια στην Ατιμωρησία» (MCCI) που χρηματοδοτεί η USAID με 2,5 εκατ. δολάρια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter