Έκρηξη στα Τέμπη: Η ΔΑΕΕ αρνούνταν να δώσει στοιχεία από την αυτοψία – Παρενέβη ο ανακριτής

Έκρηξη στα Τέμπη: Η ΔΑΕΕ αρνούνταν να δώσει στοιχεία από την αυτοψία – Παρενέβη ο ανακριτής

Εντολή να παραδώσει στοιχεία σχετικά με την αυτοψία που έκανε στο χώρο του δυστυχήματος των Τεμπών έδωσε προς τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) ο ειδικός εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης. Πρόκειται για την υπηρεσία της Πυροσβεστικής η οποία μετέβη στο σημείο προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια της έκρηξης που προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr ο γνωστός δικηγόρος Στέλιος Σούρλας ο οποίος εκπροσωπεί συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας, απέστειλε πριν λίγες μέρες έγγραφο αίτημα προς τη ΔΑΕΕ. Με αυτό ζητούσε να του χορηγηθούν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με την αυτοψία στο χώρο της σύγκρουσης. Όπως για παράδειγμα σε ποιες ανακριτικές πράξεις προέβη η ΔΑΕΕ, πότε μετέβη εκεί, τι διαπίστωσε κτλ. Ωστόσο σε απάντησή της, οι εκπρόσωποι της ΔΑΕΕ αρνήθηκαν να χορηγήσουν τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Στη συνέχεια ο κ. Σούρλας ενημέρωσε τον ανακριτή Μπακαΐμη για την άρνηση της ΔΑΕΕ. Ο ανακριτής έδωσε εντολή στη ΔΑΕΕ να του διαβιβάσει όλα τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αυτοψία. Είναι πάντως εντυπωσιακή η στάση της ΔΑΕΕ σε μια εθνική τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 57 άτομα.

Καταγγελίες Γκουρμπάτση για συγκάλυψη

Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς όπως κατήγγειλε πριν λίγες μέρες ο  πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος εα. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, η ΔΑΕΕ δεν προέβη «σε καμία ανακριτική πράξη».

Διαβάστε επίσης: Έκρηξη στα Τέμπη: Νέες καταγγελίες για συγκάλυψη από τη ΔΑΕΕ της Πυροσβεστικής – «Ντρέπομαι κύριε Μητσοτάκη»

Μάλιστα όπως ανέφερε σε σχετική του ανάρτηση στο twitter, τα οχήματα του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής Λάρισας και του Κλιμακίου της  ΔΑΕΕ δεν εμφανίζονται στο σύστημα Engage του Πυροσβεστικού Σώματος. Δηλαδή στο λογισμικό καταγραφής, εντοπισμού θέσης και κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων σε πραγματικό χρόνο.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Γκουρμπάτσης επισημαίνει ότι «ψευδώς αναφέρεται ότι διενήργησαν αυτοψία για την ύποπτη φωτιά  –  έκρηξη», ενώ κάνει λόγο για «συγκάλυψη» των αιτιών της έκρηξης.

Η ΕΔΕ για την έκθεση «παρωδία»

Σημειώνεται πως  ήδη διενεργείται  προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας σχετικά με την έκθεση «παρωδία» που διαβίβασε η Πυροσβεστική τον Απρίλιο του 2023 από την αυτοψία στο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Επρόκειτο για δισέλιδη έκθεση η οποία ουσιαστικά δεν εισέφερε τίποτα στις έρευνες της Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί εντολή για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) στην Πυροσβεστική για την ανεύρεση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών Πυροσβεστών για την έκθεση που διαβιβάστηκε.

Η έκθεση της Πυροσβεστικής διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές της Λάρισας στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια του φονικού δυστυχήματος. Ωστόσο η έκθεση δεν περιείχε τίποτα το ουσιώδες, με αποτέλεσμα να διαταχθεί έρευνα για την ανεύρεση τυχόν ποινικών ευθυνών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής για παράβαση καθήκοντος. Η εισαγγελία επέστρεψε την έκθεση στην Πυροσβεστική θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα προς συμπλήρωση. Ακολούθησε νέα αυτοψία στις 29 Μαρτίου του 2023 από την Πυροσβεστική και συμπληρωματική έκθεση η οποία κατατέθηκε στη Δικαιοσύνη στις αρχές Ιουλίου του 2023.

Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για τη δισέλιδη έκθεση «παρωδία» της Πυροσβεστικής – «Απόκρυψη στοιχείων από το εσπευσμένο μπάζωμα»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter