Έντονες αντιδράσεις κατά του μητσοτακικού δόγματος νόμου και τάξης στο ΑΠΘ

Έντονες αντιδράσεις κατά του μητσοτακικού δόγματος νόμου και τάξης στο ΑΠΘ

Σε ανακοίνωση της για την υπέρμετρη χρήση αστυνομικής βίας με αφορμή τα περιστατικά που έλαβαν χώρα στο ΑΠΘ την Τρίτη η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκανε λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας και παταγώδη αποτυχία εφαρμογής αποτελεσματικών πειθαρχικών διαδικασιών, ενώ εντοπίζει τον ρόλο της ΕΛΑΣ στην υποδαύλιση κοινωνικού διχασμού και συγκρούσεων. Μια τέτοια διασπαστική λειτουργία σύμφωνα με την ΕλΕΔΑ υποκρύπτει σοβαρότατους κινδύνους για την δημοκρατία, την ελευθερία της έκφρασης και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα σε περίπτωση που εγκατασταθεί στα πανεπιστήμια καθώς έρχεται να στηρίξει το γαλάζιο αφήγημα της τρομολαγνίας και του δόγματος νόμου και τάξης.

Η ΕλΕΔΑ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της πως  «ως πολίτες μπορούμε να διαφωνούμε μεταξύ μας για το αν και σε τί βαθμό υπάρχει θέμα ασφάλειας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ένα όμως είναι σίγουρο: κανένα ζήτημα ασφάλειας δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την κατασταλτική και βίαιη ανταπόκριση και δράση της ΕΛ.ΑΣ. Τέτοια αστυνομία δεν είναι λύση σε τίποτα, αλλά μόνο πρόβλημα για την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ίδια τη δημοκρατία». Κλείνει λέγοντας πως «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για ακόμη μια φορά, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη ανεξάρτητης και αποτελεσματικής έρευνας όλων των περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, καθώς και την αυστηρή στάθμιση και ίση προστασία των έννομων αγαθών, όλων των πολιτών, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών υπαλλήλων» και συμπληρώνει πως «για τους παραπάνω λόγους, η ΕλΕΔΑ ετοιμάζει πόρισμα για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία ενώ θα αναλάβει και περαιτέρω πρωτοβουλίες για το θέμα».

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα επεισόδια και οι συγκρούσεις των ΜΑΤ με φοιτητές/τριες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την Τρίτη 10 Μαΐου 2022, έκαναν τον γύρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων για μία ακόμη φορά. Μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να απαντήσει πειστικά στα ερωτηματικά που προκύπτουν από το οπτικοακουστικό υλικό, αναφορικά με το πώς προκλήθηκε η επίθεση των ΜΑΤ προς του/ις διαδηλωτές/τριες.

Το ζήτημα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας – είτε εντός, είτε εκτός πανεπιστημίου – έχει κατεξοχήν μια διάσταση που αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία. Η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει να κάνει χρήση καταφανώς υπέρμετρης βίας και επιδεικνύει διαχρονικό έλλειμμα λογοδοσίας και απόδοσης ευθυνών εντός της. Είτε πρόκειται για φοιτητές/τριες στο ΑΠΘ, είτε για πολίτες στη Νέα Σμύρνη και αλλού, είτε για καταδίωξη ύποπτων κλοπής, είτε σε πλείστες άλλες περιπτώσεις, η ΕΛΑΣ απαντά με βία αναδεικνύοντας για πολλοστή φορά το έλλειμμα εκδημοκρατισμού, ενώ ταυτόχρονα αποτυγχάνει να εφαρμόσει αποτελεσματικές πειθαρχικές διαδικασίες και να τιμωρήσει τους παραβάτες αστυνομικούς. Με αυτά τα εγνωσμένα χαρακτηριστικά δράσης και λειτουργίας, η ΕΛ.ΑΣ. εντείνει την αδιαφάνεια, την αναξιοπιστία και την ανασφάλεια των πολιτών ενώ υποδαυλίζει τις κοινωνικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, κίνδυνος που προμηνύεται εάν εγκατασταθεί στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ως πολίτες μπορούμε να διαφωνούμε μεταξύ μας για το αν και σε τί βαθμό υπάρχει θέμα ασφάλειας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ένα όμως είναι σίγουρο: κανένα ζήτημα ασφάλειας δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την κατασταλτική και βίαιη ανταπόκριση και δράση της ΕΛ.ΑΣ. Τέτοια αστυνομία δεν είναι λύση σε τίποτα, αλλά μόνο πρόβλημα για την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ίδια τη δημοκρατία.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για ακόμη μια φορά, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη ανεξάρτητης και αποτελεσματικής έρευνας όλων των περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, καθώς και την αυστηρή στάθμιση και ίση προστασία των έννομων αγαθών, όλων των πολιτών, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών υπαλλήλων.

Για τους παραπάνω λόγους, η ΕλΕΔΑ ετοιμάζει πόρισμα για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία ενώ θα αναλάβει και περαιτέρω πρωτοβουλίες για το θέμα

Μυστικά & Documento

22/05/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter