Ελευθερία Τύπου: Βρετανίδα δημοσιογράφος καλείται να πληρώσει 1 εκατομμύριο λίρες σε επιχειρηματία υποστηρικτή του Brexit

Ελευθερία Τύπου: Βρετανίδα δημοσιογράφος καλείται να πληρώσει 1 εκατομμύριο λίρες σε επιχειρηματία υποστηρικτή του Brexit

Μαύρη μέρα για την ελευθερία του Τύπου ήταν η Πέμπτη στη Βρετανία, αφού η δημοσιογράφος του Guardian, Κάρολ Καντγουάλαντρ, καλείται να αποζημιώσει με ένα εκατομμύριο λίρες τον επιχειρηματία και υποστηρικτή του Brexit, Άρον Μπανκς, για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο Μπανκς, σημαντικός χρηματοδότης στην εκστρατεία για την έξοδο από την ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος του 2016, μήνυσε την Καντγουάλαντρ για συκοφαντική δυσφήμιση για μια δήλωση που έκανε σε μια ομιλία TED και ένα tweet που δημοσίευσε αργότερα, ότι οι δηλώσεις της ήταν «ψευδείς και δυσφημιστικές» και ζήτησε αποζημίωση και διαταγή για περιορισμό της συνεχούς δημοσίευσης των αναρτήσεων, οι οποίες είναι ακόμα διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2020 ότι μια έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς εναντίον του Μπανκς.

Η Καντγουάλαντρ, μια ανεξάρτητη δημοσιογράφος που γράφει για τον Observer και τον Guardian, που έχει ερευνήσει τη χρηματοδότηση των εκστρατειών για το δημοψήφισμα και την εικαζόμενη κατάχρηση δεδομένων σε σχέση με αυτές, υπερασπίστηκε την αξίωση στη δίκη με βάση το δημόσιο συμφέρον.

Σε μια απόφαση του Ιουνίου 2022, το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό του Μπανκς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Καντγουάλαντρ είχε «εύλογη πεποίθηση» ότι τα σχόλιά της ήταν προς το δημόσιο συμφέρον μέχρι τη δήλωση του Απριλίου 2020 και ότι δεν είχε υποστεί σοβαρή βλάβη στη φήμη του Μπανκς.

Ο Μπανκς αμφισβήτησε αυτήν την απόφαση στο εφετείο, με τους δικηγόρους του να υποστηρίζουν ότι ο δικαστής εκτίμησε εσφαλμένα τη βλάβη στη φήμη του και παρερμήνευσε τη νομοθεσία περί δυσφήμισης. Σε μια απόφαση τον Φεβρουάριο, τρεις ανώτεροι δικαστές είπαν ότι η έφεση πρέπει να γίνει δεκτή σε σχέση με τη δημοσίευση της ομιλίας του TED μετά τις 29 Απριλίου 2020, αλλά επικύρωσαν τα άλλα συμπεράσματά της. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για τον Μπανκς να ζητήσει αποζημιώσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter