Ελευθεριάδου: Ο Μητσοτάκης υποβαθμίζει την Αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος

Ελευθεριάδου: Ο Μητσοτάκης υποβαθμίζει την Αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος

Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπολύει η βουλευτής Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου, με αφορμή την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία λόγω κυβερνητικού «φιλτραρίσματος» οδηγεί στην υποβάθμιση της Αρχής της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Αναλυτικά η δήλωση της στο documentonews.gr:

Μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με νυχτερινή τροπολογία και την τοποθέτηση, απευθείας από τον Υπουργό -και όχι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο- της ηγεσίας της Αρχής της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, μετά την χορήγηση δυνατότητας και σε συνταξιούχους ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς να διοριστούν στο Προεδρείο της, μετά την απαράδεκτη νομοθέτηση με την οποία επέστρεψαν σε ελεγχόμενους για ξέπλυμα υπόδικους επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εφοπλιστές τα δεσμευμένα περιουσιακά τους στοιχεία (πριν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση ακόμα και αν εν συνεχεία καταδικαστούν), ο κ. Μητσοτάκης ερμηνεύοντας αυθαίρετα και εργαλειοποιώντας, χωρίς καμία αιτιολογία, την οδηγία (ΕΕ) 2019/1153, υποβαθμίζει τον ρόλο και αφαιρεί αρμοδιότητες από την Β` Μονάδα Χρηματοοικονομικών Κυρώσεων της Αρχής.

Υπενθυμίζω ότι η εν λόγω Μονάδα είναι σήμερα αρμόδια, τόσο για την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων, όσο και για την αποτροπή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Επίσης, υποβαθμίζεται και η Γ` Μονάδα Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής, η οποία είναι σήμερα αρμόδια για τον έλεγχο των Πόθεν Έσχες, καταργώντας ουσιαστικά το άρθρο 47 του Νόμου 4557/2018.

Η σκοπιμότητα και αυτής της ενέργειας, μας είναι άγνωστη. Μόνο υποθέσεις, προς το παρόν, μπορούμε να κάνουμε. Τα αποτελέσματα όμως των ανωτέρω αλλαγών και τροποποιήσεων στην λειτουργία της Αρχής έχουν σίγουρα αρνητικό πρόσημο για την χώρα μας. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, εάν η Αρχή και συγκεκριμένα η Μονάδα της, η οποία διερευνά τις Χρηματοοικονομικές Πληροφορίες, έχει παράξει κάποιο έργο στα τρία χρόνια που είναι κυβέρνηση η ΝΔ, και ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να μας δώσει τα σχετικά στοιχεία. Εκτός κι εάν, η «ιδεολογία» του δεν του το επιτρέπει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter