Ελιγμοί με εκπλήξεις στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Ελιγμοί με εκπλήξεις στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Πίσω από την ανανέωση προσώπων στα κομματικά όργανα θα καλυφθούν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που αναζητούν δίοδο διαφυγής για να μην θέσουν υποψηφιότητα για την ανάδειξη νέων μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Είναι ένας εύσχημος τρόπος για ελιγμό, που μπορεί να χρησιμοποιήσουν όσοι είτε φοβούνται ότι η σταυροδοσία θα τους αφήσει εκτός νυμφώνος είτε δεν θέλουν να προκαλέσουν αναταράξεις στο κλίμα ενότητας που θέλει να εκπέμψει η Χσριλάου Τρικούπη. Παράλληλα, λειτουργούν και οι ενδοκομματικές συμμαχίες.

Παράλληλα, αν αποφασίσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη να προτείνει λίστα με πρόσωπα για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο, ορισμένα στελέχη, που δεν θα προταθούν, θα επιλέξουν να μην θέσουν υποψηφιότητα.

Το μεσημέρι της Κυριακής (5 Ιουνίου) συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ), υπό τη νέα σύνθεσή της, πρώτη φορά, μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εκλογή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, μια και δεν αποκλείεται να προκύψουν εκπλήξεις. Αντιθέτως για τη θέση γραμματέα του κόμματος, αναμένεται να προταθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, και να εκλεγεί, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ο οποίος μάλιστα είχε αναδειχθεί πρώτος σε ψήφους στην ΚΠΕ κατά το 3ο συνέδριο.

Από το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρουν ότι θα επιχειρηθεί να εκφραστεί στο κορυφαίο όργανο η ανανέωση προσώπων αλλά και η εκπροσώπηση των εσωκομματικών τάσεων. Η συνεδρίαση γίνεται στη σκιά των αποκαλύψεων-καταγγελιών για παραποιημένο έγγραφο στην υπόθεση Νοβσρτις. Η Χαριλάου Τρικούπη, αν και προβληματίζεται για τον αντίκτυπο, προφανώς δεν θέλει να φανεί ότι όλα αυτά επηρεάζουν τις αποφάσεις για τα κομματικά όργανα. Ομως τα πρόσωπα του Πολιτικού Συμβουλίου θα αποτελέσουν και τον εκλογικό καθρέπτη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στο δρόμο για τις εθνικές κάλπες.

Πάντως, με βάση τη θέση που έλαβαν κατά την εκλογή τους στην ΚΠΕ αναμένεται να αναδειχθούν στο Πολιτικό Συμβούλιο μεταξύ άλλων στελέχη όπως ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, Στέφανος Ξεκαλάκης, ο απερχόμενος γραμματέας της ΚΠΕ Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο υποψήφιος πρόεδρος για την ηγεσία Παύλος Χρηστίδης. Επίσης ενισχυμένη είναι η δυναμική των Παπανδρεϊκών όπως φάνηκε στο συνέδριο με αιχμή τον Μιχάλη Καρχιμάκη, την Εφη Χαλάτση, κ.ά ενώ το ίδιο ισχύει για στελέχη, όπως ο Θοδωρής Μαργαρίτης (μέλος της Πολιτικής Κίνησης Ανανεωτική Αριστερά), ο γεννηματικός Μανώλης Οθωνας κ.ά.
H εκλογή του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, μια και τα βλέμματα είναι στραμμένα, μεταξύ άλλων, στον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς το όνομά του ξαναήρθε στην επικαιρότητα, με επίκεντρο την Novartisς.

To δίλημμα του Λοβέρδου

Μέλος του απερχόμενου Πολιτικού Συμβουλίου , ο Ανδρέας Λοβέρδος, που ήταν και υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχει τη δυνατότητα ως βουλευτής να διεκδικήσει μια από τις θέσεις του κορυφαίου οργάνου της Χαριλάου Τρικούπη. Ομως, υπάρχει πλαφόν στην εκπροσώπηση βουλευτών και ευρωβουλευτών στο κορυφαίο όργανο και αναμένεται να υπάρξει “διαγκωνισμός”.

Μένει να φανεί αν υπάρχει συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη για την συμμετοχή του ή όχι. Η εκλογή του πρώην υπουργού ή ακόμα περισσότερο η μη εκλογή του αποκτά εξ αντικειμένου μεγάλες πολιτικές διαστάσεις και στο εσωκομματικό πεδίο και στην κεντρική πολιτική σκηνή ενόψει των εθνικών εκλογών.

Οσον αφορά στο Πολιτικό Συμβούλιο, τα αιρετά μέλη του είναι 31 αιρετά μέλη, εκ των οποίων το 33% γυναίκες, το 10% μέχρι 35 ετών ενώ το σύνολο των βουλευτών και ευρωβουλευτών στο όργανο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% των εκλεγμένων εκπροσώπων του κόμματος στη βουλή και ευρωβουλή. Μέχρι τώρα το καταστατικό στο άρθρο 26 όριζε ότι «το Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο αποτελείται από είκοσι ένα μέλη που εκλέγονται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, τον/την Πρόεδρο, που τίθεται επικεφαλής του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου, τον/την Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, τον/την Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τον/την Γραμματέα Νεολαίας του φορέα. Το σύνολο των βουλευτών και ευρωβουλευτών στο όργανο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 5». Ομως έχουν επέλθει τροποποιήσεις. Το Documento είχε παρουσιάσει τις καταστατικές αλλαγές που προτάθηκαν στο συνέδριο.

Πέραν των 31 αιρετών μελών, συμμετέχουν ex officio μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρώην πρωθυπουργοί που είναι εν ενεργεία βουλευτές, ο/η γραμματέας της ΚΠΕ , ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ετσι, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, ως πρώην πρωθυπουργός που είναι εν ενεργεία βουλευτής .

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 3 Ιουνίου 2022 με ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Στη συνέχεια οι εργασίες της θα διεξαχθούν “κεκλεισμένων των θυρών” και τα 301 αιρετά μέλη της ΚΠΕ θα ψηφίσουν για :

-την ανάδειξη Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

-την εκλογή μελών του Πολιτικού Συμβουλίου

-την εκλογή μελών της 11μελούς Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ).

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter