Ελληνικό ποδόσφαιρο: Φουλ… του στησίματος

Ελληνικό ποδόσφαιρο: Φουλ… του στησίματος

Η νέα λίστα με τα 22 ύποπτα ματς του πρωταθλήματος της Super League 2 και του Κυπέλλου αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου

Το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί και βρίσκεται στην… εντατική. Η κυβέρνηση εδώ και τεσσεράμισι χρόνια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις παθογένειες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και οι νομοθετικές της παρεμβάσεις δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Λόγω της ανικανότητάς της αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στα γήπεδα της Super League 1 για να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Ο χουλιγκανισμός δεν είναι όμως η μοναδική ανοιχτή πληγή του ποδοσφαίρου μας. Η διαφθορά στον χώρο αποδεικνύεται από τους φακέλους της Sportradar με τα παιχνίδια που θεωρούνται ύποπτα προς χειραγώγηση για στοιχηματικούς λόγους.

 

21+1 παιχνίδια στο στόχαστρο

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατατέθηκε από την ΕΠΟ φάκελος της UEFA που αφορά 22 ματς τα οποία διεξήχθησαν από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2023 και υπάρχουν ενδείξεις γι’ αυτά ότι μπορεί να έχουν χειραγωγηθεί. Η εταιρεία ανίχνευσης της στοιχηματικής απάτης και των στημένων αγώνων εντόπισε συνολικά 21 ματς της ΣΛ2 και ένα του Κυπέλλου, αυτό των Χανίων με τον ΟΦΗ, που θεωρούνται ύποπτα. Συνολικά εμπλέκονται τρεις ομάδες που αγωνίζονται φέτος στη Σούπερ Λίγκα 1, καθώς εκτός του ΟΦΗ υπάρχουν εκθέσεις της Sportradar για παιχνίδια του Πανσερραϊκού και της Κηφισιάς. Στη λίστα έχει συμπεριληφθεί το παιχνίδι της αθηναϊκής ομάδας με την Προοδευτική (1-1), με την επισήμανση στην έκθεση της UEFA πως παρατηρήθηκε «πολύ ύποπτος στοιχηματισμός ότι θα σημειωθούν τουλάχιστον δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο», όπως και έγινε. Η εκτίμηση της έκθεσης είναι πως «το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα επηρεάστηκε αδικαιολόγητα με σκοπό την απόκτηση διεφθαρμένων κερδών από στοιχηματισμό».

Αρνητικοί πρωταθλητές

Πρωταθλητής στα χειραγωγημένα είναι ο ΟΦ Ιεράπετρας με επτά παιχνίδια. Ο σύλλογος της Κρήτης την τρέχουσα σεζόν αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα, οπότε δεν έχει κανένα νόημα να του επιβληθεί η οποιαδήποτε ποινή.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ηλιούπολη με τέσσερα παιχνίδια και ακολουθούν ο Ολυμπιακός Β΄ και η Παναχαϊκή με τρία. Για το παιχνίδι ΟΦ Ιεράπετρα – Ηλιούπολη η Sportradar αναφέρει στην έκθεσή της ότι «η αναφορά ήταν αποτέλεσμα κόκκινου συναγερμού μετά από παρακολούθηση και ανάλυση του παράτυπου στοιχηματικού μοτίβου στην αγορά στοιχημάτων…». Για το παιχνίδι Ολυμπιακός Β΄ – Επισκοπή (3-0) αναφέρεται πως υπήρχε έντονος στοιχηματισμός στο live ότι η φιλοξενούμενη ομάδα θα χάνει στο πρώτο ημίχρονο με δύο γκολ και τελικά θα ηττηθεί με τουλάχιστον τρία γκολ.

Σε ό,τι αφορά τον αγώνα Πανσερραϊκός – Απόλλων Πόντου τονίζεται ότι υπήρχαν ύποπτα πονταρίσματα στο live στοίχημα για να χάσει η φιλοξενούμενη ομάδα με τουλάχιστον τρία γκολ διαφορά, όπως και έγινε. Στην έκθεση αναφέρονται και ονόματα παικτών του Απόλλωνα που υπέπεσαν σε λάθη.

Απαλές ποινές

Η υπόθεση των στημένων αγώνων δεν είναι «φρέσκο φρούτο» στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κάνει κάτι στην κατεύθυνση της εξυγίανσης κυρίως του πρωταθλήματος της Super League κι αυτό φαίνεται από τους 22 φακέλους με τα ύποπτα ματς που διεξήχθησαν σε διάστημα εννέα μόλις μηνών.

Με 22 «στημένα» τι έκανε η διοίκηση Μπαλτάκου στην ΕΠΟ; Τροποποίησε τον Κώδικα Δεοντολογίας και ελάφρυνε τις ποινές που επιβάλλονται σε ομάδες και παράγοντες, όπως αποκάλυψε το Documento στο φύλλο της 3ης Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει καμία σωτηρία…

Διαβάστε επίσης: Super League: Αντιπροσωπεία των ΠΑΕ θα συναντηθεί με τον αρμόδιο Εισαγγελέα για τα στημένα ματς

Ελληνικό ποδόσφαιρο: 18 ομάδες ελέγχονται για συμμετοχή στο κύκλωμα για στημένα ματς

Καταπολεμούν τα στημένα με… ευχολόγια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter