Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα το Σάββατο, θα συναντηθεί με τον Μητσοτάκη στα Χανιά

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα το Σάββατο, θα συναντηθεί με τον Μητσοτάκη στα Χανιά
Παλαιότερη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντονι Μπλίνκεν (Louiza Vradi/Pool Photo via AP)

Ολες οι πληροφορίες, αν και δεν έχουν επίσημα ανακοινωθεί, συγκλίνουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα το Σάββατο 6 Ιανουαρίου

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ  θα συνδυάσει την επίσκεψή του στην Τουρκία, που έχει ανακοινώσει ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, με μια στάση στην Ελλάδα. Αναμένεται να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά, όπου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός για τις ημέρες των Θεοφανείων.

Εν τω μεταξύ, στην παραδοχή ότι η αμερικανική κυβέρνηση έπρεπε να εργαστεί προκειμένου να δώσει λύσεις στις ανησυχίες που είχε εκφράσει το Κογκρέσο σχετικά με την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία προχώρησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί νομοθέτες είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η ‘Αγκυρα δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

«Είχαμε εμπόδια στο Κογκρέσο λόγω των ενεργειών που έχει κάνει η Τουρκία και που έπρεπε να τα ξεπεράσουμε και να τα επεξεργαστούμε. Προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο επιμελώς», σημείωσε ο κ. Μίλερ.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πώληση των κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία δεν πρέπει να συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, όπως εξήγησε, υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που έχουν διαφορετική άποψη και έχουν συνδέσει τα δύο ζητήματα.

Αυτά τα «παζάρια» αναμένεται να κάνει ο αμερικανός ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία και ίσως να προσπαθήσει να καθησυχάσει την Ελλάδα σχετικά με τους εξοπλισμούς της Τουρκίας που προωθεί ο Λευκός Οίκος αλλά «φρενάρουν» στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με το γνωστό πρόγραμμα του Αντονι Μπλίνκεν την επόμενη εβδομάδα, θα μεταβεί στην Μέση Ανατολή για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στον πόλεμο στη Γάζα. Σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ και χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Διαβάστε επίσης: Θρίλερ στην Τουρκία: Συλλήψεις 33 ατόμων που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter